Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

De neus uitgelicht

In de maand augustus staat de neus centraal bij Kliniek Blooming. In deze maand wordt dit orgaan verder uitgelicht en leest u alles over de neuscorrectie. In dit nieuwste blog zullen wij ingaan op diverse interessante feiten over de neus.

Functies van de neus

De neus is een orgaan en dient een aantal belangrijke, vitale, functies. Een van deze functies is de ademhaling, hierbij voert het orgaan een aantal belangrijke taken uit. Wanneer u bijvoorbeeld door uw neus ademt wordt, in tegenstelling tot ademhaling via de mond, de ingenomen lucht gefilterd. Zo wordt er voorkomen dat er schadelijke stoffen het lichaam binnen dringen. Naast deze ‘luchtfilter’, zorgt de neus voor opwarming van de opgenomen lucht en kunt u dankzij de neus ruiken.

Reuk en de neus

Binnen in de neus bevinden zich de zogenaamde reukzinteugen deze liggen achter in de neus en bevatten diverse gevoelige haartjes. Dankzij dit reukorgaan worden opgenomen geuren doorgestuurd naar de hersenen waardoor geuren worden opgenomen.

Het reukorgaan is erg klein, maar heeft een ontzettend grote invloed op ons dagelijks leven. Wist u bijvoorbeeld dat de geur van voedsel bepaalt of wij iets lekker vinden? Daarnaast slaat de neus alarm zodra eten niet goed ruikt of schadelijke stoffen bevat, een ideaal detectie middel dus!

Waar het voor veel mensen vanzelfsprekend is dat men kan ruiken, zijn er in Nederland ook rond de 300.000 mensen die dit helemaal niet kunnen. Het ontbreken van deze reukzin wordt ook wel Anosmie genoemd.

Associaties van de neus

Dankzij geuren maken onze hersenen associaties met gebeurtenissen. Op deze manier worden herinneringen gekoppeld aan een geur. Zo kan de geur van een nat bos u herinneren aan het feit dat u vroeger als kind buiten speelde of kan de geur van verse koekjes u herinneren aan de heerlijke bakcreaties van uw vader of moeder. Naast deze associaties kan geur ook bepalend zijn voor het aardig vinden van personen. Als iemand prettig ruikt wordt deze persoon namelijk sneller aardiger gevonden.

Een opvallende plek

Ondanks het feit dat de neus een belangrijke positieve rol speelt in ons leven kan de neus voor sommige mensen ook een negatieve kant hebben. Neuzen zijn er in verschillende vormen en maten en niet iedereen is even blij met zijn of haar neus. Dankzij deze negatieve ervaring kan de neus zorgen voor onzekerheid en een gevoel van ongenoegen. Gelukkig is er in de plastisch chirurgische wereld ontzettend veel onderzoek gedaan en zijn er tegenwoordig diverse behandelingen mogelijk om de neus beter ‘passend’ te maken.

Kliniek Blooming heeft diverse plastisch chirurgen in dienst die veel ervaring hebben op het gebied van neuscorrecties. Bij een neuscorrectie kan de vorm of lengte van de neus worden aangepast. Deze relatief ‘kleine’ ingreep kan er voor zorgen dat iemand zich weer mooi voelt en zijn of haar zekerheid weer terug krijgt. Daarnaast kan deze ingreep zorgen voor een verbeterde werking van het neusorgaan.

Wilt u meer weten over een neuscorrectie of bent benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens hier.