Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Rimpels

Rimpels zijn een veel voorkomend teken van veroudering, veroorzaakt door een afbraak van het natuurlijke collageen en elastine van de huid. Deze rimpels verschijnen vaak als lijnen of plooien in het gezicht, de hals, de handen en andere gebieden die aan de zon zijn blootgesteld. Hoewel rimpels natuurlijk kunnen zijn bij het ouder worden, kunnen ze ook verergeren.

Plan een consult

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels zijn een normaal onderdeel van de verouderingsproces, maar er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan. De belangrijkste oorzaken zijn blootstelling aan uv-licht, hormonale veranderingen, huidtype, genetica en leeftijd. Uv-licht en hormonen maken de huid droger en dunner door collageen te elimineren, waardoor de elasticiteit wordt verminderd en lijnen worden gevormd. Huidtype speelt ook een cruciale rol bij het ontstaan van rimpels; mensen met een olieachtige huid ervaren minder rimpelvorming dan degenen met een drogere of gemengde huid. Genetica draagt ​​ook bij aan het risico op premature veroudering; als je familie leden hebben gehad die vroeg zichtbare tekenen van veroudering hadden, ben je waarschijnlijk ook vatbaarder voor vroege rimpels. Als laatste kan leeftijd een invloed hebben op de snelheid waarmee je last krijgt van rimpels; meestal beginnen rimpels te verschijnen in je late twintiger jaren of begin dertiger jaren en worden ze meer duidelijk naarmate je ouder wordt. Mensen hebben over het algemeen last van rimpels boven hun lip, kraaienpootjes, fronsrimpels of voorhoofdsrimpels.

Soorten rimpels

Rimpels kunnen worden verdeeld in twee categorieën: dynamische rimpels en statische rimpels.

  • Dynamische rimpels: worden veroorzaakt door het samentrekken van de gezichtsspieren en ontstaan wanneer we bepaalde uitdrukkingen maken, zoals lachen of onze wenkbrauwen fronsen.
  • Statische rimpels: zijn rimpels die zelfs in rust ontstaan door afbraak van collageen en elastine in de loop van de tijd

Klachten rimpels

Er worden verschillende klachten ervaren door mensen die lijden aan rimpels, afhankelijk van de leeftijd en de locatie van de rimpels. De meest voorkomende klachten zijn een verlies van elasticiteit in de huid, het ontstaan ​​van lijnen en plooien, een doffe of schilferige teint en droge, vermoeide ogen. In sommige gevallen kan rimpelvorming je zelfvertrouwen verminderen omdat het je uiterlijk beïnvloedt.

Rimpels voorkomen

Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om rimpels te voorkomen of op zijn minst de verouderingsprocessen van de huid te vertragen. De meest effectieve methode is om een gezond levensstijl aan te houden, met veel water drinken en het regelmatig uitvoeren van lichaamsbeweging. Verminder ook je blootstelling aan de zon door een breedspectrumzonnebrandcrème (uva en uvb-bescherming) en te gebruiken die minimaal SPF 30 bevat, en draag altijd een hoed als je in directe zon bent. Vermijd ook overtollige stress, want dit kan leiden tot versnelde rimpelvorming. Gebruik anti-age producten zoals nachtzalven en dagcreme met antioxidanten en vitamine C om uw huid zichtbaar jonger te houden.

Behandeling rimpels

Rimpels kunnen worden behandeld met botox of fillers. Het is belangrijk dat u eerst een consult inplant met een van onze plastische chirurgen voordat u een van deze behandelingen overweegt, om er zeker van te zijn dat de soort behandeling effectief is voor uw individuele behoeften.

Hyaluronzuur fillers

Als u op zoek bent naar manieren om een verslapte of verouderde huid tegen te gaan, kunnen hyaluronzuur fillers de perfecte oplossing zijn. Met een klein naaldje injecteren we een fijngemaakte gel die bestaat uit deze natuurlijk voorkomende stof in het gewenste gebied. Dit trekt vocht aan en helpt uw gezicht op te vullen, waardoor rimpels verminderen en uw huid er strakker, gladder en jonger uitziet.

Een filler behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Met slechts een dunne naald worden deze fillers ingebracht zonder sporen of littekens achter te laten.

Botox

Botox is een biologisch afbreekbaar eiwit dat de spierbewegingen van zenuwcellen voor een beperkte duur vermindert. Deze natuurlijke stof, die vaak wordt gebruikt bij cosmetische behandelingen, wordt na verdunning in kleine doses ingespoten en geeft tijdelijke resultaten die meestal binnen enkele maanden verdwijnen. Daarom kan botox worden beschouwd als zowel een geneesmiddel als een effectieve spierverslapper zonder dat er fillers of andere stoffen nodig zijn.

Botox zorgt ervoor dat de rimpels op uw voorhoofd of tussen uw wenkbrauwen, en kraaienpootjes naast uw ogen worden verminderd.

Kosten behandeling rimpels

Tijdens een eerste consult bespreekt een van onze plastisch chirurgen uw wensen en de mogelijkheden voor het mooiste resultaat. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op inclusief persoonlijk kostenoverzicht.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over de behandeling voor rimpels? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen.

Veelgestelde vragen over rimpels

Rimpels op de huid worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder veroudering, blootstelling aan de zon, roken, genetica, verminderde collageen- en elastineproductie in de huid en herhaalde gezichtsuitdrukkingen.

Er zijn twee hoofdsoorten rimpels: expressierimpels en gravitatierimpels. Expressierimpels worden veroorzaakt door herhaalde gezichtsuitdrukkingen en de vorming van plooien in de huid. Gravitatierimpels daarentegen wordt veroorzaakt door zwaartekracht die de huid naar beneden trekt en het verlies van huidelasticiteit na verloop van tijd.

Rimpels kunnen worden voorkomen door een goede zonbescherming, een gezond dieet met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen, voldoende hydratatie, het vermijden van roken, en het gebruik van kwalitatieve huidverzorgingsproducten.

Om rimpels te behandelen zijn er twee opties: hyaluronzuur fillers en botox. Hyaluronzuur fillers zijn injecteerbare behandelingen van hyaluronzuur om verloren volume te herstellen en rimpels te verminderen. Botox zorgt ervoor dat spieractiviteit vermindert en expressierimpels vermindert. Beide opties kunnen effectief zijn en tijdens een consult kunnen we samen met u de beste behandelingsoptie bepalen op basis van uw specifieke wensen en behoeften.

Rimpels worden meestal zichtbaar vanaf de leeftijd van 30, maar dit varieert afhankelijk van genetica, levensstijl, huidverzorgingsgewoonten en blootstelling aan omgevingsfactoren zoals zonlicht en luchtvervuiling. Sommige mensen kunnen op jongere leeftijd rimpels ontwikkelen, terwijl anderen op latere leeftijd rimpels krijgen.

Om de huid tegen toekomstige rimpelvorming te beschermen, is het belangrijk om een goede zonbescherming te gebruiken, gehydrateerd te blijven, gezond te eten en niet te roken.