Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Littekencorrectie

Na een huidbeschadiging door bijvoorbeeld een operatie, ongeval of brandwond kan littekenweefsel ontstaan. Sommige littekens worden dik (hypertrofisch), breed of groeien rondom het originele litteken, waardoor wild vlees (keloïd) ontstaat. Hierdoor zijn de littekens ongewenst opvallend. Vooral bij mensen met een donkere of lichte, rossige huidskleur komt deze overmatige littekenvorming voor. Bij bepaalde lichaamsdelen is er een vergrote kans op littekenvorming, zoals de schouders en het borstbeen. Met behulp van een littekencorrectie maken we de littekens minder opvallend door het littekenweefsel te verminderen, te verkleinen of te verplaatsen.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

 • Veilige omgeving
 • Betrouwbare nazorg
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een littekencorrectie?

Verdoving

Lokale verdoving

Operatieduur

30 – 60 minuten

Hersteltijd

3 – 7 dagen

Voordat u langskomt voor een littekencorrectie, bezoekt u de kliniek voor een eerste consult. In dit consult ontmoet u de behandelend plastisch chirurg, waarmee u uw wensen bespreekt. De plastisch chirurg bekijkt uw litteken en bespreekt de mogelijkheden, evenals het gehele behandeltraject en de risico’s en mogelijke complicaties die aan de operatie verbonden zijn. Het blijft immers een plastische chirurgie behandeling. Een goede voorbereiding is dus belangrijk, zodat u exact weet wat u te wachten staat.

Aan een consult zijn €100,- consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de uiteindelijke prijs van de behandeling.

We corrigeren littekenweefsel op meerdere manieren. De meest voorkomende correctietechniek is een operatie. De plastisch chirurg maakt na lokale verdoving een incisie met een mesje en verwijdert het litteken. Na het verwijderen van het litteken wordt de wond met dun hechtdraad gehecht. Hierdoor ontstaat een nieuw litteken, echter geeft een chirurgisch mesje een ‘mooier’ litteken dan bijvoorbeeld een ‘scheurwond’. Soms sluit de plastisch chirurg de wond door middel van een w- of z-vorm om het litteken zo onregelmatig te maken. In sommige gevallen is het beter om ter correctie van het oude litteken te kiezen voor inspuitingen, laserbehandeling of dermabrasie. Bij deze laatste techniek wordt met een klein slijptolletje het litteken egaler gemaakt.

Na de littekencorrectie mag u direct naar huis om te herstellen. Zorg ervoor dat u vervoer regelt, want u mag na de ingreep nog niet zelf rijden. Het verband rond het litteken moet de eerste dagen blijven zitten, daarna plakt u de wond af met een pleister. Afhankelijk van de behandelmethode dient u een week na behandeling langs te komen voor een controle en voor het eventueel verwijderen van hechtingen.

Ter bevordering van het herstel en voor een zo goed mogelijk resultaat raden we u aan om onze nazorgadviezen op te volgen. Vermijd bijvoorbeeld de eerste tijd direct en indirect zonlicht. We adviseren u ook om ter ondersteuning van het herstel Staudt littekencrème te gebruiken. Houd er rekening mee dat de littekens na de ingreep langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Dit is een natuurlijke reactie en onderdeel van het herstelproces, dus schrik hier niet van. Na zeven tot tien dagen mag u het nieuwe litteken voorzichtig met make-up camoufleren.

Dankzij een team van ervaren specialisten heeft kliniek Blooming door de jaren heen veel ervaring opgebouwd met het corrigeren van littekens. Ondanks onze expertise en ervaring vinden we het belangrijk dat u als cliënt altijd op de hoogte bent van de risico’s en mogelijke complicaties.

Complicaties bij een littekencorrectie zijn zeer zeldzaam. Toch is er net als bij iedere behandeling of operatie een kleine kans op complicaties, zoals:

 • Infecties
 • Nabloedingen
 • Zwelling
 • Weefselversterf
 • Gevoelloze huid
 • Allergische reacties
 • Ontevredenheid over het resultaat

We bespreken de risico’s en complicaties in het consult voorafgaand aan de behandeling uitvoerig.

Roken

Voor iedere chirurgische ingreep geldt dat roken een negatief effect kan hebben op het resultaat en herstel. Daarnaast hebben rokers een grotere kans op complicaties dan niet-rokers. Roken vernauwt de bloedvaten en kan problemen opleveren bij de wondgenezing. Stop zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken om de kans op nabloedingen te verkleinen.

Wat kost een littekencorrectie?

Bij Blooming Plastische Chirurgie begrijpen we dat de kosten van een littekencorrectie een belangrijk onderdeel zijn van uw beslissing om deze behandeling te ondergaan. Daarom bieden wij een littekencorrectie aan tegen een redelijke prijs, met een focus op het leveren van hoogwaardige resultaten en een uitstekende patiëntenzorg.

De kosten voor een littekencorrectie bij Blooming Plastische Chirurgie beginnen vanaf € 650,-. Dit is inclusief alle kosten die gepaard gaan met de behandeling, zoals de consulten, het chirurgisch team, de anesthesie en de nazorg. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en uw individuele behoeften.

Veelgestelde vragen

Na de ingreep kunt u pijnklachten ervaren. Pijnstillers zoals paracetamol verzachten de pijn. Zorg dat u de pijnstillers in huis heeft voordat u de ingreep ondergaat. Ook littekencrème kan de pijn verlichten.

Iedereen met een ongewenst en opvallend litteken komt in aanmerking voor een littekencorrectie. Op vrijwel iedere plek op het lichaam is een littekencorrectie mogelijk, echter zal de behandelend plastisch chirurg van tevoren bepalen of er met de ingreep een realistisch doel behaald kan worden.

Vanaf de dag na de ingreep mag het litteken een beetje nat worden. Een korte douchebeurt is dus geen probleem. De eerste zes weken mag u echter niet in bad, zwemmen of naar de sauna.

De plastisch chirurgen zullen het litteken zoveel mogelijk verminderen, maar het litteken helemaal laten verdwijnen is onmogelijk. Vaak ontstaat er een nieuw litteken na de ingreep, dat door de zorgvuldigheid van de chirurg vele malen minder opvalt dan het oorspronkelijke litteken. In het intakegesprek bespreken we het verwachte resultaat met u.