Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Neuslippenplooi

Een neuslippenplooi is een smalle groef die kan ontstaan tussen de neus en de lippen. Hij ontstaat meestal bij het ouder worden, maar kan ook worden veroorzaakt door genetische factoren of blootstelling aan de omgeving. De plooi kan de indruk van veroudering veroorzaken, waardoor het een veel voorkomende indicatie is voor cosmetische behandelingen.

Plan een consult

Hoe ontstaat een neuslippenplooi?

Neuslippenplooien zijn een normaal biologisch kenmerk dat voorkomt bij veel mensen. Het ontstaan van neuslippenplooien is te wijten aan de genetica en het verouderingsproces van het lichaam. Neuslippenplooien kunnen variëren in grootte en vorm, bij sommige mensen meer uitgesproken dan anderen. Ook kan de diepte van de plooi verschillen. Wanneer je ouder wordt, worden de neus lippenplooien dieper doordat er meer rimpels verschijnen op het gezicht. Neuslippenplooien kunnen ook worden versterkt door blootstelling aan de zon en expresie zoals lach of frons.

Klachten neuslippenplooi

Meestal veroorzaken neuslippenplooien geen klachten. Soms kan het echter ongemak veroorzaken, met name als het moeilijker wordt om adem te halen. Neuslippenplooien kunnen ook optreden als gevolg van schade aan het gezicht of weefselverlies, met andere symptomen zoals zwelling en pijn. In sommige gevallen kan een chirurgische behandeling een optie zijn om klachten te verlichten en de vorm van de neuslippenplooi te corrigeren.

Behandeling

Hyaluronzuur fillers vormen een ideale behandelingsoptie voor de neuslippenplooi. Uw arts zal bepalen waar de injectie moet komen en vervolgens de vuller precies op die plaats aanbrengen. Bij deze procedure wordt vaak ook een canule gebruikt – het is echter belangrijk om deze plooi niet te verwarren met hangende mondhoeken. De verwarring ontstaat meestal doordat men denkt dat deze rimpels zich alleen langs de neus bevinden; ze reiken in werkelijkheid ook tot voorbij de kin.

Voor een optimaal resultaat moeten de fillerinjecties precies op het juiste gebied en in de juiste hoeveelheid worden aangebracht. Met behulp van een canule vergt dit proces slechts 15 minuten van uw tijd om langdurige behandelingseffecten te bereiken.

Nazorg

Na de neuslippenplooi behandeling mag u gedurende 48 uur niet wrijven of masseren op de behandelde zone, tenzij u specifieke instructies hebt gekregen. U mag uw gezicht wel gewoon bewegen. Waarschijnlijk zult u een beetje last hebben van zwelling en blauwe plekken; in dat geval raden wij u aan koude kompressen op het getroffen gebied aan te brengen. De zwelling zou binnen enkele dagen moeten afnemen, terwijl blauwe plekken na enkele uren na de ingreep kunnen worden toegestaan.

Bovendien moet u zich 24 uur na de behandeling onthouden van fysiek belastende activiteiten en mag u gedurende twee weken geen sauna of zonnebank bezoeken. De behandelde huid kan gevoeliger zijn voor de UV-stralen van de zon, waardoor het resultaat van de fillerbehandeling kan veranderen.

Kosten neuslippenplooi behandelen

Tijdens een eerste consult bespreekt een van onze plastisch chirurgen uw wensen en de mogelijkheden voor het mooiste resultaat. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op inclusief persoonlijk kostenoverzicht.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over de behandeling voor neuslippenplooi? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen.

Veelgestelde vragen over een neuslippenplooi

De neuslippenplooi, ook wel bekend als de nasolabiale plooi, is de diepe rimpel die vanaf de zijkanten van de neus naar de mondhoeken loopt. Deze plooi wordt vaak geassocieerd met veroudering en verlies van huidelasticiteit.

Een neuslippenplooi ontstaat meestal als gevolg van veroudering, waarbij de huid haar elasticiteit verliest en het onderliggende vet- en spierweefsel afneemt. Herhaalde bewegingen van de gezichtsspieren, blootstelling aan de zon en genetica kunnen ook bijdragen aan de vorming van deze rimpels.

De belangrijkste oorzaak van een neuslippenplooi is de natuurlijke veroudering van de huid. Het verlies van collageen en elastine, evenals de afname van vetweefsel in het gezicht, dragen bij aan de ontwikkeling van deze rimpels. Blootstelling aan de zon en roken kunnen het proces versnellen.

Neuslippenplooien beginnen zich meestal te vormen rond de leeftijd van 30 jaar en ouder. De snelheid en ernst van de vorming kunnen variëren afhankelijk van genetische factoren en levensstijl.

Preventieve maatregelen omvatten zonbescherming, het vermijden van roken, een gezond dieet en huidverzorgingsregimes die hydratatie en collageenproductie bevorderen. Regelmatige gezichtsoefeningen kunnen ook helpen de spiertonus te behouden.

Behandelingsopties omvatten injecteerbare fillers en chirurgische ingrepen zoals een facelift. De keuze hangt af van de ernst van de plooien en de persoonlijke voorkeur van de patiënt.

Fillers zijn injecties die volume toevoegen en de rimpels opvullen, terwijl chirurgie gericht is op het herpositioneren van de huid en het strakker maken van de gezichtsweefsels. Fillers hebben doorgaans minder hersteltijd en minder risico’s dan chirurgie.