Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Migraine

Een aanval van erge hoofdpijn kenmerkt migraine. Deze aanval duurt een halve dag tot wel drie dagen. Deze pijn is gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd en is het is vaak een bonzende pijn. Deze migraine klachten kunnen vaak verminderd worden met een Botox behandeling.

Plan een consult

Wat is migraine?

Wat weinig mensen weten is dat migraine niet alleen hevige hoofdpijn is, maar dat dit een hersenaandoening is. Gevoeligheid voor migraine komt vaak voor in families en zijn voor een gedeelte erfelijk. Er zijn bepaalde dingen die aanvallen kunnen uitlokken. Bij vrouwen kan een aanval uitgelokt worden tijdens de menstruatieperiode. Naast de bekende hoofdpijnklachten kan migraine voor meer klachten zorgen. De bekendste klacht bij migraine is overgevoeligheid voor geluid, licht en geur. En wat minder bekende bijkomende klacht is erge misselijkheid en soms zelfs braken. Sommige mensen ervaren problemen met hun zicht tijdens een migraineaanval. Een interessant feitje is dan vrouwen drie keer vaker last hebben van migraine dan mannen. Dit is vooral bij vrouwen tussen de 25 – 50 jaar oud. Men gaat ervan uit dat dit komt, omdat vrouwen meer te maken hebben met hormoonschommelingen dan mannen.

Oorzaken van migraine

Sommige prikkels kunnen ervoor zorgen dat iemand met migraine een aanval krijgt. Onderzoekers en artsen weten echter niet precies waarom dit zo is en welke prikkels dat precies zijn. De bekende prikkels zijn: felle lichten, harde geluiden, maar ook hormonen. Onderzoekers nemen bepaalde activiteiten weer in de hersenen als iemand een aanval krijgt. Ook is het bekend dat er in de ene familie bijna geen migraine voorkomt en in de andere familie vaak. Door de gevoeligheid op prikkel, raken delen van de hersenen sneller in de war. Bij migraine gebeurd dit voornamelijk in de hersenstam. De hersenstam is verantwoordelijk voor het doorsturen van informatie naar de rest van de hersenen en de hersenvliezen.

Behandelen van migraine

Botox is een behandeling voor migraine die wordt gebruikt bij mensen met chronische migraine. Het helpt om de frequentie van migraineaanvallen en hun ernst te verminderen. De behandeling bestaat uit het injecteren van kleine hoeveelheden botuline toxine in specifieke spiergroepen die de neurologische oorzaak van migraine aantasten. Botox kan echter alleen effectief zijn als het regelmatig wordt gebruikt, met onderhoudsinjecties elke 3-4 maanden. Bovendien moet je je aan de adviezen van je arts houden, zoals lifestyle-aanpassingen, zoals meer slaap en vermindering van stressniveaus die de kans op migraine kunnen verhogen.

De botox wordt in verschillende delen in het gezicht en nek gespoten. Overigens kan dit ook helpen om de klachten van spanningshoofdpijn te verminderen. De plekken waar botox gespoten wordt zijn: het voorhoofd, achterhoofd/hoog in de nek en bij de slapen. De botox zorgt ervoor dat er veel spanning verdwijnt in je hoofd, nek en schouders. Deze behandeling zorgt er niet voor dat een migraine aanval nooit meer terugkomt, maar het vermindert de intensiteit van een aanval en het aantal aanvallen. Gemiddeld is botox drie tot vijf maanden werkzaam, omdat er gebruikt wordt gemaakt van een tijdelijke spierontspanner.

Wat kost een behandeling?

Tijdens een eerste consult bespreekt een van onze plastisch chirurgen uw wensen en de mogelijkheden. Op basis hiervan stellen zij een persoonlijk behandelplan op inclusief persoonlijk kostenoverzicht. Uiteraard beschikken wij over een standaard kostenindicatie.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over de behandeling tegen migraine? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen. 

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen over migraine

Migraine is een neurologische aandoening die zich manifesteert als ernstige hoofdpijn, vaak gepaard gaande met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraineaanvallen kunnen enkele uren tot enkele dagen duren en hebben een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden.

De symptomen van migraine variëren, maar de meest voorkomende zijn intense, kloppende hoofdpijn aan één kant van het hoofd, misselijkheid, braken, en overgevoeligheid voor licht en geluid. Sommige mensen ervaren ook aura’s, visuele of sensorische storingen die voorafgaan aan de hoofdpijn.

De precieze oorzaak van migraine is niet volledig begrepen, maar genetische aanleg en neurologische factoren spelen een rol. Triggers zoals stress, hormonale schommelingen, voedingsmiddelen, slaapgebrek en omgevingsfactoren kunnen migraineaanvallen uitlokken.

Migraine onderscheidt zich van gewone hoofdpijn door de intensiteit, duur en bijkomende symptomen. Migraine is vaak veel pijnlijker dan gewone hoofdpijn en gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en andere symptomen.

Ja, er zijn verschillende soorten migraine, waaronder migraine zonder aura (de meest voorkomende vorm), migraine met aura, chronische migraine (migraine die meer dan 15 dagen per maand aanhoudt), en vestibulaire migraine (gekoppeld aan duizeligheid en evenwichtsstoornissen).

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en medische geschiedenis van de patiënt. Er is geen specifieke test voor migraine. In sommige gevallen kan een arts aanvullend onderzoek aanbevelen om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Migraine kan in sommige gevallen worden behandeld met plastische chirurgie. Specifieke chirurgische ingrepen, zoals voorhoofdslift of deactivering van bepaalde zenuwen in het gezicht, kunnen helpen bij het verminderen van migraineaanvallen. Deze procedures zijn gericht op het verminderen van de triggers die migraineaanvallen kunnen uitlokken.

Ja, plastische chirurgie kan helpen bij de behandeling van migraine, vooral bij patiënten bij wie migraineaanvallen worden veroorzaakt door specifieke fysieke factoren zoals bepaalde zenuwen of spieren in het gezicht.