Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Gynaecomastie

Gynaecomastie is een medische term voor borstvorming bij mannen. Er wordt niet veel over gesproken, maar het komt regelmatig voor. De borstvorming kan ontstaan door een vergrote klierschijf, huidoverschot, overtollig vet of een niet-lichamelijke oorzaak. Eén ding is echter zeker: de borstvorming leidt in veel gevallen tot grote onzekerheid bij mannen. Wanneer u zich onzeker voelt door gynaecomastie is een borstverkleining een goede oplossing. Tijdens deze borstverkleinende operatie wordt het overtollige vetweefsel verwijderd.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

 • Veilige omgeving
 • Betrouwbare nazorg
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een gynaecomastie?

Verdoving

Lokale of algehele narcose

Operatieduur

60 – 120 minuten

Hersteltijd

7 – 14 dagen

Tijdens het consult vraagt de plastisch chirurg u naar uw wensen en verwachtingen. Naar aanleiding hiervan zullen de mogelijkheden worden besproken. Samen bepaalt u welke behandelmethode voor u het meest geschikt is. Uw plastisch chirurg geeft tijdens dit gesprek uitgebreid uitleg, brengt de eventuele risico’s en complicaties in kaart en hij laat u zien welke resultaten u kunt verwachten. Ook wordt het verschil tussen de verschillende gynaecomastie behandelingen uitgelegd. Indien er liposuctie nodig is, bespreekt de plastisch chirurg ook deze procedure. Bij Blooming Plastische Chirurgie krijgt u altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichtingen over het behandeltraject. Zo weet u wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan.

Aan een consult zijn €100,- consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de uiteindelijke prijs van de behandeling.

De operatie vindt plaats onder lokale verdoving of onder narcose, afhankelijk van de uitgebreidheid van de correctie en de gekozen techniek. Liposuctie zal in de regel onder narcose gebeuren. Bij een ingreep onder lokale verdoving zal na het verdoven van de huid rondom het tepelhof het wondgebied steriel afgedekt worden en het overtollig weefsel worden verwijderd. Van belang hierbij is te weten dat er onder het tepelhof altijd een kleine hoeveelheid (klier of vet) weefsel zal achterblijven om te voorkomen dat er ter plaatse van de tepel na de operatie juist een deuk zal ontstaan. Om het litteken zo min mogelijk te laten opvallen zal de huidincisie veelal aan de rand van het tepelhof geplaatst worden. Aan het eind van de operatie wordt de huid gesloten met onderhuidse oplosbare hechtingen eventueel in combinatie met huidlijm. Hierna zullen de wonden veelal worden afgeplakt met steriele pleisters (steristrips). Indien de operatie onder narcose wordt uitgevoerd zal veelal dezelfde huidincisie worden gebruikt. Echter, bij grote correcties wordt deze soms verlengd of uitgebreid, afhankelijk of er ook huid verwijderd moet worden. Bij liposuctie zullen er mogelijk nog een aantal kleine (~5mm) steekgaatjes worden gemaakt om de liposuctie te kunnen uitvoeren. Aan het eind van de operatie worden de huidincisies gesloten met onderhuidse oplosbare hechtingen eventueel in combinatie met huidlijm. Hierna zullen de wonden worden afgeplakt met steriele pleisters (steristrips). Met name bij grotere correcties wordt soms gekozen om kortdurend drains (slangetje) in het wondgebied te plaatsen die in de eerste post-operatieve fase (maximaal enkele dagen) overtollig vocht of bloed afvoeren zodat dit zich niet in het operatiegebied ophoopt. Deze drains kunnen weer gemakkelijk worden verwijderd.

Veelal mag u 2 dagen na de operatie weer douchen, echter langdurig met de littekens onder water (bad, zwemmen, sauna) raden wij gedurende de eerste 2 weken af. Probeert u de eerste twee tot vier weken te voorkomen dat er spanning op de littekens komt te staan, zoals bij sporten. Uiteraard is dit afhankelijk van de uitgebreidheid van de correctie en uw plastisch chirurg zal u hierover specifiek adviseren. De hechtingen zijn veelal oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. In geval van drukkleding adviseren wij deze gedurende 3-6 weken dag en nacht te dragen en alleen af te doen om te douchen. Om verkleuring van de littekens te voorkomen beschermt u drie tot zes maanden lang de littekens goed tegen zon. Dit doet u door niet in de directe zon te gaan of een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor te gebruiken. Nadat de wonden genezen zijn adviseren wij verzorging van de littekens met een goede littekencrème om een zo fraai mogelijk resultaat te krijgen. Voor een optimaal resultaat hebben onze plastisch chirurgie van het Rode Kruis Ziekenhuis / Brandwondencentrum Beverwijk zelf een littekencrème ontwikkeld die tevens veel bij brandwondenpatiënten wordt toegepast, de Staudt litteken crème. U kunt de crème aanschaffen bij Blooming plastische chirurgie of online op www.staudt.nl. Voor littekenbehandeling met tegelijk een goede zonbescherming is een speciale crème met zonbescherming (SPF30) beschikbaar.

Elke chirurgische ingreep brengt risico’s en complicaties met zich mee. De kans op risico’s is gering omdat de mensen die een cosmetische ingreep ondergaan, vaak lichamelijk gezond zijn. De mogelijkheid op complicaties is dan ook zeldzaam. Enkele mogelijke complicaties van een gynaecomastie behandeling zijn:

Zeldzame complicaties

 • Hematoom (bloedophopingen onder de huid)
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Allergische reactie

Zeer zeldzame complicaties

 • Gevoelsverandering rondom de borst
 • Blijvende zichtbare littekens
 • Aangetaste onderliggende structuren
 • Resultaat voldoet niet aan verwachting

Littekens

De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om tot een eindstadium te komen. Houd littekens uit de zon en verzorg ze goed met littekencrème. Bij ons in de kliniek gebruiken wij Staudt littekencrème.

Roken

Stop minstens zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. De kans op nabloedingen wordt verkleind zodra u stopt met roken.

Wat kost een gynaecomastie?

Bij Blooming Plastische Chirurgie begrijpen we dat de kosten van een gynaecomastie een belangrijk onderdeel zijn van uw beslissing om deze behandeling te ondergaan. Daarom bieden wij een gynaecomastie aan tegen een redelijke prijs, met een focus op het leveren van hoogwaardige resultaten en een uitstekende patiëntenzorg.

De kosten voor een gynaecomastie bij Blooming Plastische Chirurgie beginnen vanaf € 4.500,-. Dit is inclusief alle kosten die gepaard gaan met de behandeling, zoals de consulten, het chirurgisch team, de anesthesie en de nazorg. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en uw individuele behoeften.

Voor en na foto’s gynaecomastie

Ervaring gynaecomastie

“Ik was heel erg zenuwachtig gedurende het traject, maar werd continu op mijn gemak gesteld door de ervaren chirurgen. Ze namen alle tijd om mijn vragen te beantwoorden, wat mij een goed gevoel gaf. Ik ben dan ook heel erg blij dat ik de stap heb overwogen en iets aan mijn man boobs heb laten doen.”

Veelgestelde vragen

De borst bestaat voor een groot gedeelte uit vet. Als u aankomt, zal de borst ook groeien. Wanneer tijdens de gynaecomastie operatie klierweefsel is verwijderd, is de kans nihil dat de borst opnieuw groter wordt.

Bij lichamelijk licht werk zoals administratieve werkzaamheden kunt u na twee dagen alweer aan het werk. Als u lichamelijk zwaar werk uitvoert, dient u twee à vier weken rust te houden.