Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Oorcorrectie

Een oorcorrectie kan een oplossing zijn, wanneer u zich onzeker of ongelukkig voelt met uw flaporen of afstaande oren. Voor sommige mensen zijn flaporen een vervelend verschijnsel met soms psychische problemen als gevolg. Met een oorcorrectie corrigeren wij de stand en vorm van uw afstaande oren, zodat uw onzekerheid compleet verdwijnt. Afstaande oren komen bij 1 op de 20 mensen voor en hebben functioneel geen enkel nadeel. Ze werken net zo goed als oren die dichter tegen het hoofd aanliggen. Toch worden flaporen soms gezien als schoonheidsfout en daarom voeren wij oorcorrecties uit bij volwassen.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

 • Veilige omgeving
 • Betrouwbare nazorg
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een oorcorrectie?

Verdoving

Lokale verdoving

Operatieduur

45 minuten

Hersteltijd

7 – 14 dagen

Tijdens het eerste consult bespreekt u samen met uw behandelend plastisch chirurg uw vragen, klachten en wensen. Vervolgens vraagt de chirurg u naar uw verwachtingen van de plastische chirurgie ingreep, zodat hij deze direct kan koppelen aan de technische mogelijkheden. Ook bespreekt de plastisch chirurg hoe de behandeling precies in zijn werk gaat, legt hij uit hoe het behandeltraject zal verlopen en informeert hij u over de mogelijke risico’s en complicaties van de ingreep.

Aan een consult zijn €100,- consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de uiteindelijke prijs van de behandeling.

Een oorcorrectie en het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek en kunt u na een paar uur weer naar huis. Indien de oorcorrectie onder algehele verdoving wordt uitgevoerd, moet u nog een aantal uur in het ziekenhuis blijven. Soms wordt een overnachting aangeraden.

Correctie van flaporen

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een snee aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en met hechtingen vastgezet aan de binnenkant van het oor. Zo komt het oor dichter tegen het hoofd aan. Hierdoor ontstaat er een huidplooi aan de achterkant. Dit overtollige huidweefsel verwijdert de chirurg. Door de incisie die de plastisch chirurg maakt, blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Deze plek is gelukkig erg onopvallend, waardoor het litteken nauwelijks zichtbaar zal zijn.

Correctie van te grote oren

Wanneer u ontevreden bent over de grootte en vorm van een of beide oren, kunnen we een oorcorrectie uitvoeren. Zijn uw oorlellen te groot geworden? Tijdens de ingreep corrigeren we deze, zodat ze weer bij de vorm van uw oor passen. De chirurg probeert de incisies van deze ingreep op onopvallende plekken te maken, zodat de littekens minder zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een bestaande huidplooi.

In de meeste gevallen mag u na een oorcorrectie dezelfde dag naar huis. Het komt ook voor dat u een nacht in het ziekenhuis blijft. Zo kunnen wij u de juiste nazorg bieden. U mag weer naar huis zodra de plastisch chirurg en assistentes het verantwoord vinden. U mag niet zelf autorijden, zorg ervoor dat iemand u thuisbrengt.

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband om uw hoofd, laat dit een week zitten. Het wassen van uw haar zal minder makkelijk gaan. Na één tot twee weken na de ingreep komt u bij ons langs in de kliniek voor controle en het eventueel verwijderen van hechtingen. U mag hierna weer tegelijk douchen en uw haren wassen. Belangrijk is wel dat u na het douchen goed uw oren droog dept. U mag ondertussen na ongeveer tien dagen ook weer lichte werkzaamheden oppakken. Probeer wel hierbij bukken te vermijden. Als het verband verwijderd is, draagt u nog ongeveer twee tot vier weken dag en nacht een haarband ter bescherming van de oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk zal dit verdwijnen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen. Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Na zes weken mag u weer sporten, zolang u uw oren goed beschermt. Na zes weken begint ook de zwelling en de gevoeligheid van uw oren af te nemen.

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht blijven staan en geheel symmetrisch blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

Risico’s en complicaties die kunnen optreden na een oorcorrectie, zijn:

Zeldzaam

 • Allergische reactie op verdoving
 • Verstoorde wondgenezing
 • Zwelling
 • Nabloedingen
 • Asymmetrie

Zeer zeldzaam

 • Langdurige gevoelige oren
 • Vorming sterk verdikte littekens
 • Terugstand van de oren

Wat kost een oorcorrectie?

Bij Blooming Plastische Chirurgie begrijpen we dat de kosten van een oorcorrectie een belangrijk onderdeel zijn van uw beslissing om deze behandeling te ondergaan. Daarom bieden wij oorcorrecties aan tegen een redelijke prijs, met een focus op het leveren van hoogwaardige resultaten en een uitstekende patiëntenzorg.

De kosten voor een oorcorrectie bij Blooming Plastische Chirurgie beginnen vanaf € 850,-. Dit is inclusief alle kosten die gepaard gaan met de behandeling, zoals de consulten, het chirurgisch team, de anesthesie en de nazorg. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en uw individuele behoeften.

Resultaten oorcorrectie

“Vanaf het intakegesprek tot de nabehandeling van mijn oorcorrectie ben ik bij Blooming geweldig geholpen. De plastisch chirurg is kundig en het verplegend personeel erg behulpzaam. Fijne kliniek.”

Veelgestelde vragen

In de meeste gevallen vindt de oorcorrectie plaats onder lokale verdoving. Het voordeel van deze vorm van narcose is dat u na de ingreep geen last heeft van de nasleep.

Ja, in principe kunnen wij iedere stand van het oor aanpassen. Dit doen we door het kraakbeen van de oren om te vormen, zodat uw oren de juiste vorm en stand krijgen.

De eerste dagen zal slapen wat gevoelig zijn. U kunt het beste met uw hoofd wat hoger liggen door een extra kussen onder uw hoofd te leggen. Ook kunt u bij een verstelbaar bed het hoofdeinde wat omhoog doen. Daarnaast adviseren wij om op uw rug te slapen, zodat er zo min mogelijk druk op uw gezicht komt.

De littekens van de correctie zijn te vinden aan de achterkant van de oorschelp, zodat ze het minst opvallen.

Een oorcorrectie kan na het uitwerken van de verdoving als pijnlijk worden ervaren. Om de pijn te onderdrukken, adviseren wij om de eerste 24 tot 48 uur regelmatig pijnstillers te nemen. Hierdoor bent u de pijn voor en zal de mate van pijn worden verlaagd.