Openingstijden
Maak een afspraak
Corona maatregelen
Mijn Portaal
Bel ons E-Mail Afspraak

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Facelift

Bij een facelift worden rimpels en plooien in de wangen, hals en kaaklijn gecorrigeerd. Tijdens de behandeling worden huid en onderliggend spier- en bindweefsel strakker getrokken en overtollig weefsel verwijderd. Onze plastisch chirurgen staan u graag te woord in een persoonlijk consult waarbij zij al uw vragen beantwoorden en samen met u kijken welke behandelopties het best bij u passen.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

 • Veilige omgeving
 • Betrouwbare nazorg
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een facelift?

Verdoving

Algehele anesthesie

Operatieduur

120 – 240 minuten

Hersteltijd

10 – 14 dagen

Tijdens het eerste consult bespreekt u met de plastische chirurg uw wensen en verwachtingen. De chirurg vertelt u welke opties er zijn en welk resultaat u kunt verwachten. De behandelend plastisch chirurg zal uitleggen hoe een facelift in zijn werk gaat. Het gehele behandeltraject wordt besproken en u wordt uitgebreid geïnformeerd over de verschillende opties, de voor- en nadelen van de facelift, de nazorg, risico’s van en eventuele complicaties na de operatie. Daarnaast wordt besproken of uw persoonlijke wensen passen bij uw uitgangssituatie.

In dit gesprek kunt u ook u al uw vragen over een facelift stellen.

Het doel van een facelift is om de (verslapte)huid en het onderliggende weefsel van uw gezicht en hals weer glad te krijgen. De rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn door uw specifieke gezichtsexpressie  worden verminderd, maar blijven bestaan om een natuurlijk resultaat te verkrijgen.

Wij vinden het belangrijk u tijdens het consult goed te informeren over het te bereiken resultaat, de risico’s en eventuele complicaties zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Uiteindelijk staan uw wensen en de tevredenheid met het resultaat van de behandeling bij ons voorop.

Aan een consult zijn € 100,– consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de  uiteindelijke prijs van de behandeling.

Over het algemeen vindt een facelift plaats onder algehele verdoving. De duur van de operatie hangt af van de omvang van de ingreep. Voor de operatie tekent de plastisch chirurg nauwkeurig het gebied af dat behandeld wordt. Tijdens de operatie wordt er een incisie gemaakt en via deze incisie worden  de huid van de hals, wangen en de weefsellaag onder de huid losgemaakt. Vervolgens wordt dit teruggebracht in de oorspronkelijke positie en aangespannen in de richting van het oor. Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied kan worden weggehaald via een incisie onder de kin. Aan het eind van de operatie kunnen in de wond een of meer drains (dunne slangetjes) worden geplaatst om wondvocht en bloed uit de wond af te voeren. Deze drains worden na een dag verwijderd. Na een facelift moet u een nacht bij ons verblijven.

Na afloop van de facelift wordt uw gezicht met een drukverband omzwachteld. Dit verbond moet  enkele dagen blijven zitten. Over het algemeen mag u de volgende ochtend onder begeleiding naar  huis. Na de operatie zullen uw gezicht en hals gezwollen en verkleurd zijn, gemiddeld duurt dit twee weken. Een tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. De littekens zijn bij nauwkeurige inspectie altijd zichtbaar, maar vallen nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Daar maakt het litteken een bochtje om de oorlel heen om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de indicatie kan er ook een littekentje onder uw kin zitten. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken. Bij een donkere huid zijn de littekens soms meer zichtbaar. Het volledige genezingsproces van littekens duurt één tot anderhalf jaar. Om dit proces te bevorderen raden we u  aan een goede littekencrème te gebruiken en uw littekens zo weinig mogelijk aan UV-straling bloot te  stellen. Om het wondgenezingsproces te bevorderen adviseren wij u zes weken voor en zes weken na  de operatie niet te roken. U verkleint hiermee de kans op nabloedingen en andere complicaties. Daarnaast adviseren we 1 week voor tot 1 week na de ingreep geen alcohol te nuttigen.

Net als bij iedere andere operatie bestaat er een kleine kans op een complicatie. Algemene risico’s  zijn: 

 • nabloedingen 
 • infecties 
 • zwelling 
 • vertraagde wondgenezing 
 • allergische reacties 

Specifieke complicaties die in een uitzonderlijk geval bij een facelift zijn: 

 • vochtophopingen 
 • stijfheid van het gezicht 
 • beschadiging gezichtszenuw 

Tijdens het consult bespreekt de plastisch chirurg alle risico’s en mogelijke complicaties met u. 

Wat kost een facelift?

BehandelingPrijsVerdovingOvernachting
Halslift uitgebreid incl platysmaplastiek€ 5.740,-Lokale verdovingNee
Facelift (beperkt deepplane)€ 7.280,-Lokale verdovingNee
Halslift (diep)€ 8.000,-Algehele narcoseNee
Deep-plane facelift€10.250,-Algehele narcoseJa
Deep-plane hals-facelift€ 13.920,-Algehele narcoseJa
(Deep-plane) hals-facelift + platysmaplastiek€ 16.00,-Algehele narcoseJa
Midfacelift€ 3.750,-Lokale verdovingNee
Midfacelift (narcose)€ 5.500,-Algehele narcoseNee
Buccal fat pad (Bichectomie)€ 2.500,-Lokale verdovingNee
Liposuctie hals/nekvanaf € 3.670,-Lokale verdovingNee

Ervaringsverhalen

De strijd tegen de zwaartekracht was ik aan het verliezen

Ik voel me echt weer tien jaar jonger

Artikelen over facelift

Veelgestelde vragen

Onze plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van een facelift en plaatsen de littekens daardoor op plekken waar ze het minst zichtbaar zijn. In de huidplooi voor de oren, in de haargrens of direct achter het oor zijn ze het minst goed te zien. In de eerste maanden zijn de littekens opvallend, maar naarmate de tijd vordert, zullen ze steeds lichter van kleur worden. Wij adviseren u om de littekens te verzorgen met een littekencrème.

Een facelift is gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar zichtbaar, maar dit is wel verschillend per persoon. Besef u goed dat het verouderingsproces in uw lichaam wel gewoon doorgaat, wat zichtbaar kan worden in uw gezicht. Door gezond te leven en uw huid de juiste verzorging te geven, haalt u het maximale uit de cosmetische ingreep.

Wanneer u uw werk weer kunt oppakken na de facelift, is afhankelijk van het soort ingreep en de juiste nazorg die daarbij hoort. Welk soort facelift we ook uitvoeren, de eerste dagen draagt u altijd verband om uw hoofd. U mag in de eerste week geen lichamelijk zware inspanningen verrichten of bukken. Fysiek zware inspanningen mogen weer na een maand. Afhankelijk van het type werk dat u verricht, kunt u dit na twee weken weer oppakken.

U kunt na een borst vergrotende operatie nog steeds borstvoeding geven. De prothese  wordt onder het klierweefsel geplaatst en de operatie heeft daarom geen invloed op de  werking van de melkklieren. Let wel: niet iedere vrouw kan borstvoeding geven, als het voor  de operatie niet lukt, is de kans klein dat het na de operatie wel lukt. 

Tijdens het eerste consult informeert de plastisch chirurg u uitgebreid over de behandeling, voorbereiding en nazorg. De chirurg adviseert dan ook met welke medicijnen u eventueel tijdelijk moet stoppen. Het is in ieder geval belangrijk dat u twee weken voorafgaand aan de ingreep geen bloedverdunnende medicijnen meer slikt. Ook aspirine valt hieronder.

Na een facelift kunt u het beste iets hoger met uw hoofd gaan liggen tijdens het slapen. Gebruik hiervoor een extra kussen of plaats het hoofdeinde van het bed wat omhoog. Daarnaast raden we u aan om de eerste week zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Zo ontstaat er geen druk op uw gezicht.

De duur van de behandeling is afhankelijk van het type facelift dat u ondergaat. Zo neemt een algemene facelift meerdere uren in beslag, waar er ook ingrepen zijn die slechts 30 minuten duren. De plastisch chirurg informeert u tijdens het consult uitgebreid over de behandeling.

Een algemene facelift is een goede optie wanneer uw gelaat zichtbaar verouderd is. Denk hierbij aan een diepe neuslippenplooi, verslapte kaaklijn of hangende wangen die leunen op de neuslippenplooi. Met een algemene facelift behandelt de plastisch chirurg het gehele gelaat: van haargrens tot en met de hals. Met een MACS-lift worden de wangen, kaaklijn en het bovenste gedeelte van de hals gelift. Deze behandeling is geschikt voor mensen waarbij de kaaklijn niet meer strak loopt waardoor hamsterwangen ontstaan. Een mini facelift (ook wel S-lift genoemd) is geschikt in het geval van matige huidveroudering. Er wordt enkel wat huid weggehaald, waarna de chirurg de wond weer hecht. Tijdens een eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alle mogelijke behandelingen uitgebreid met u en beoordeelt welke behandeling in uw situatie het beste is.

In het verleden werden facelifts uitgevoerd met een horizontale trekrichting. Het gevolg hiervan was een onnatuurlijk strak getrokken gezicht. Ook werd de huid vaak zo strak mogelijk aangetrokken om langer te kunnen genieten van het resultaat. Tegenwoordig weten we dat onze huid als eigenschap heeft om op te gaan rekken wanneer het onder spanning staat. We liften tegenwoordig bij sterke huidveroudering dan ook zowel het onderhuids bindweefsel als het huidweefsel. Door ook het onderhuidse bindweefsel te liften herstellen we de steun en is de spanning veel genuanceerder. Het resultaat is hierdoor veel natuurlijker.

Bij een kleinere ingreep zoals een S-lift is een plaatselijke verdoving vaak voldoende. Maar ook deze behandeling kunnen wij onder algehele narcose uitvoeren. Bij de plaatselijke verdoving krijgt u een rustgevend middeltje toegediend, waardoor u niet alles meekrijgt van de ingreep. De grotere facelifts worden standaard onder algehele narcose uitgevoerd vanwege de lange duur.

Tijdens de facelift bent u gedeeltelijk of volledig verdoofd en daarom zult u tijdens de ingreep bijna geen pijn ervaren. Bij een plaatselijke verdoving kunnen de injecties gevoelig zijn, maar tijdens de operatie ervaart u hierdoor geen pijn. Wel kunt u voelen dat de plastisch chirurgen met uw gezicht bezig zijn.

Zodra de verdoving uitwerkt, zult u de pijn van de ingreep wel voelen. Een facelift is in feite een operatie aan uw gezicht en hals. Daarom zal de eerste tijd het praten en eten wat moeizamer gaan. U krijgt van ons een recept voor pijnstillers die u kunt ophalen bij de apotheek. Om de pijn te verlichten kunt u koelen met een coldpack. De pijn zal na ongeveer twee weken verdwenen zijn. Goede nazorg is belangrijk voor het voorspoedige herstel na de ingreep.

We adviseren u minimaal drie weken voor de operatie niet te roken totdat u huid volledig hersteld is. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de doorbloeding van uw huid wat het herstel niet ten goede komt. Daarnaast is de kans op complicaties groter wanneer u rookt.

De eerste dagen na de ingreep kunt u pijn ervaren bij het openen van de mond. Voornamelijk kauwen kan als gevoelig ervaren worden. Het is verstandig om uw voeding aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nuttigen van vloeibaar voedsel.

De eerste dag mogen uw gezicht en haren niet nat worden. De dag na de behandeling mag u weer douchen. Wees wel voorzichtig met uw haren wassen.

Het is belangrijk om de eerste zes weken geen fysiek zware inspanningen te leveren. Na zes weken mag u weer intensief sporten.

Net zoals sporten raden we zwemmen, een bezoek aan de sauna en zonnen de eerste zes weken af. Doordat warmte zwelling veroorzaakt is dit niet gunstig voor het genezingsproces. Water maakt de wondranden week, waardoor er sneller wondjes kunnen ontstaan. Na zes weken mag u deze activiteiten weer gerust uitvoeren.

Door een facelift zullen de rimpels in het onderste gedeelte van uw gezicht minder diep worden of zelfs verdwijnen. Met een facelift zullen rimpels in het voorhoofd en de hals niet worden verwijderd. Hiervoor moet een aparte behandeling worden ondergaan zoals fillers, een voorhoofdslift of een halslift. Het is natuurlijk wel van belang dat de rimpels die ontstaan tijdens het lachen of praten, zichtbaar blijven. Dit hoort bij uw gezicht en geeft het een eigen karakter.