Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Bobbel op neus

Een bobbel op de neus is een veelvoorkomend probleem. Wanneer u dit neustype heeft, zit er op uw neusbrug een bobbel of een bult. Deze bult wordt veroorzaakt door een ophoping van kraakbeen. De neus is erg bepalend voor het uiterlijk. Een bobbel op de neus kan dan ook veel effect hebben op het zelfvertrouwen. Met een neusbrugcorrectie, of rhinoplastiek, verwijderen we de bobbel of bult, waardoor uw neus minder opvalt en beter past bij de rest van uw gezicht.

Plan een consult

Wat is een bobbel op de neus?

Bij een bobbel op de neus is de neusbrug niet egaal, maar zit er een bobbel of bult op. Waar andere neusaandoeningen, zoals een scheve neus, vaak vervelende klachten, zoals verstoppingen, een verstoorde ademhaling of hoofdpijn kunnen veroorzaken, is dit bij een bobbel op de neus niet het geval. Toch ervaren veel mensen die hier last van hebben het als vervelend.

Oorzaak bobbel op de neus

Een bobbel op de neus is bij de een meer zichtbaar dan bij de ander. Het hangt af van de grootte van het kraakbeen en bot (os nasale) onder de neusrug. De bobbel kan in de loop der tijd groeien, het kraakbeen van de neus en het oor blijven immers uw gehele leven een beetje groeien. Dus waar de bobbel in de jongere jaren misschien niet storend was kan deze dat nu wel zijn.

De behandeling van een bobbel op de neus

Om de bobbel op uw neus te verwijderen, voeren we een uitgebreide neuscorrectie uit. Deze behandeling kan via een gesloten of open techniek plaatsvinden. Bij de gesloten techniek maakt de plastisch chirurg een kleine insnede aan de binnenzijde van de neus. Het overschot aan kraakbeen wordt weggehaald waardoor de bobbel verdwijnt. Bij de open techniek komt deze incisie aan de onderzijde tussen de neusgaten. Vervolgens wordt ook het overschot aan kraakbeen weggehaald waardoor de bobbel verdwijnt. 

Zodra uw neusbrug egaal is en de correctie volledig is uitgevoerd, hecht de chirurg de huid zorgvuldig aan elkaar. Om de neus goed op zijn plek te houden, wordt deze eventueel verstevigd met een spalkje en indien nodig neustampons. 

Een neuscorrectie wordt altijd onder algehele narcose worden uitgevoerd. Gemiddeld duurt de behandeling een tot tweeënhalf uur. Uiteraard is dit afhankelijk van de gekozen methode en hoe uitgebreid de behandeling is. U mag na een neuscorrectie dezelfde dag weer naar huis. Vervolgens zult u na enkele weken het eindresultaat zien.

Kosten van de behandeling

De kosten van de neuscorrectie hangen af van het type behandeling en de complexiteit hiervan. Tijdens een eerste consult bespreken we de behandeling uitgebreid met u en stellen we een behandelplan op maat op. Ook voorzien we u van een overzicht met de kosten.

Veelgestelde vragen over een bobbel op de neus

Een bobbel op de neus, ook wel een neusbult genoemd, is een veelvoorkomend esthetisch probleem dat veroorzaakt wordt door een ophoping van kraakbeen of bot in de neusbrug. Het resulteert in een uitstekende bult die vaak het profiel van het gezicht verstoort.

Een bobbel op de neus kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaak is genetisch, waarbij de vorm van de neus wordt bepaald door de genen van de ouders. Andere oorzaken kunnen trauma aan de neus zijn, zoals een breuk of letsel.

De bobbel op de neus leidt meestal niet tot fysieke ongemakken, maar kan wel psychische klachten veroorzaken. Sommige mensen kunnen zich onzeker voelen over hun uiterlijk vanwege de bobbel op hun neus, wat kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen en sociale angst.

De behandeling van een bobbel op de neus bestaat meestal uit een chirurgische procedure genaamd rhinoplastiek, ook wel bekend als een neuscorrectie. Tijdens deze procedure verwijdert de chirurg het overtollige kraakbeen of bot om de neusbrug vlakker te maken.

Bij een gesloten techniek worden alle incisies aan de binnenkant van de neus gemaakt, waardoor er geen zichtbare littekens zijn. Bij een open techniek wordt er een incisie gemaakt in het stukje huid tussen de neusgaten, waardoor de chirurg meer toegang heeft tot de structuur van de neus.

Hoewel de bobbel op de neus voornamelijk een esthetisch probleem is, heeft het meestal geen invloed op de ademhaling. Als u echter ademhalingsproblemen ervaart, is het belangrijk dit te bespreken met uw arts, omdat er andere onderliggende problemen kunnen zijn die moeten worden aangepakt.