Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Tandenknarsen

Tandenknarsen is vaak voor u en soms voor uw partner erg vervelend. Het kan zorgen voor slijtage en schade aan uw tanden en kiezen. Tandenknarsen geeft vaak een schurend of knarsend geluid. Bij de meeste mensen gebeurd dit ‘s nachts en kan het leiden tot een slechte nachtrust.

Plan een consult

Wat is tandenknarsen?

Beroepsmatig wordt tandenknarsen aangeduid als bruxisme: het herhaaldelijk over elkaar schuiven van de boven- en onder tanden en kiezen. Tandenknarsen wordt regelmatig verward met tandenklemmen. Bij tandenklemmen schuiven de tanden niet over elkaar. De kracht van tandenknarsen kan aanzienlijke schade toebrengen aan uw gebit. Enkele keren tandenknarsen in uw slaap is geen reden tot paniek, maar als het regelmatig voorkomt, is het essentieel om behandeling te zoeken. Als u pijn of ongemak ervaart in uw kaak, hoofd, oren, nek, mond of schouders is het goed om een afspraak maakt met onze professionals.

Oorzaken van tandenknarsen

Tandenknarsen kan vele oorzaken hebben, maar wordt vaak in verband gebracht met stress, angst of slapeloosheid. Er zijn mensen die gezichts- of hoofdpijn krijgen, maar dit hoeft niet altijd. Hoewel het een onbewuste handeling is, is tandenknarsen en kaakklemmen wat veel voorkomt. De meeste mensen zijn zich er echter niet van bewust dat ze het doen.

Het is iets dat vaak gebeurt tijdens de slaap, wanneer u geconcentreerd bent of overweldigd wordt door stress.

Hieronder staat een opsomming van mogelijk oorzaken van tandknarsen:

 • Slaapstoornissen
 • Stress
 • Erfelijke factoren
 • Alcohol en roken
 • Gebruik van drugs
 • Medicijngebruik
 • Ziektes in het zenuwstelsel

Symptomen tandenknarsen

Tandenknarsen kan verschillende symptomen veroorzaken die van invloed zijn op de mondgezondheid en het algehele welzijn. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere pijnlijke of gevoelige tanden, kaakpijn, hoofdpijn en oorpijn. Patiënten kunnen ook last hebben van vermoeide of strakke kaakspieren, en in ernstige gevallen kan er zelfs schade ontstaan aan de tanden, zoals scheuren of slijtage van het glazuur.

Daarnaast kan tandenknarsen leiden tot slaapstoornissen, wat resulteert in vermoeidheid en concentratieproblemen overdag. Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen en een tandarts te raadplegen voor een passende behandeling om verdere schade te voorkomen en het comfort te herstellen.

Klachten tandenknarsen

Er zijn verschillende tekenen die wijzen op bruxisme, ook wel tandenknarsen genoemd. De meest voorkomende symptomen van deze aandoening zijn hoofdpijn, kaakpijn en beschadigde tanden. Verder zijn gebroken tandglazuur, beschadigd wangslijmvlies, kloven in de tong en oorpijn allemaal symptomen die wij vaak horen. Er zijn nog meer symptomen die wijzen op tandenknarsen:

 • Oorpijn
 • Stijfheid en pijn in het kaakgewricht
 • Pijn in het gezicht
 • Verstoorde slaap (voor jou of uw partner)
 • Verhoogde gevoeligheid van de tanden of zelfs tandverlies
 • Gebroken vullingen of tanden

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt een kleine hoeveelheid botox in de kaakspier geïnjecteerd. Afhankelijk van de intensiteit van de symptomen varieert de vereiste hoeveelheid botox. De behandeling duurt tussen de 5 en 10 minuten en u mag hierna direct naar huis. Het is wel belangrijk dat u de eerste 4 uur na de behandeling niet gaat liggen en het behandelde gebied zo min mogelijk te gebruiken. Na 2 weken is het effect van de behandeling volledig merkbaar en de botox is tot ongeveer 6 maanden werkzaam.

Kosten rimpels bovenlip behandelen

Tijdens een eerste consult bespreekt een van onze plastisch chirurgen uw wensen en de mogelijkheden. Op basis hiervan stellen zij een persoonlijk behandelplan op inclusief persoonlijk kostenoverzicht. Uiteraard beschikken wij over een standaard kostenindicatie.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over de behandeling tegen tandenknarsen? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen.

Veelgestelde vragen over tandenknarsen

Tandenknarsen is een aandoening waarbij een persoon zijn of haar tanden opzettelijk of onbewust knarst, schuurt of samendrukt. Dit kan zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden. Het kan variëren van zacht knarsen tot krachtig klemmen van de kaken, wat ernstige schade aan het gebit kan veroorzaken.

Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben. Stress en angst zijn veelvoorkomende triggers, maar het kan ook gebeuren als je tanden niet goed op elkaar passen of als je slaapproblemen hebt. Sommige medicijnen kunnen tandenknarsen veroorzaken of erger maken.

Symptomen van tandenknarsen zijn divers en kunnen variëren van persoon tot persoon. Dit omvat gebroken, gesleten of gebarsten tanden, pijn in de kaken en gezichtsspieren, hoofdpijn, oorpijn, en pijn in de nek en schouders. Mensen die ’s nachts tandenknarsen, kunnen ook slaapproblemen ervaren, zoals slapeloosheid of onrustige slaap.

Tandenknarsen kan worden vastgesteld door een tandarts of arts na een grondig onderzoek van het gebit en het bespreken van de symptomen en medische geschiedenis.

De beschikbare behandelingsoptie voor tandenknarsen is het injecteren van Botox in de kaakspier. Deze behandeling heeft tot doel de kaakspieren te ontspannen, waardoor het onwillekeurig knarsen of klemmen van de tanden wordt verminderd. De exacte hoeveelheid Botox die nodig is, kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de individuele behoeften van de patiënt.

Onbehandeld tandenknarsen kan leiden tot ernstige gebitsproblemen en kaakproblemen. Dit kan onder andere tandbreuk en slijtage van het tandglazuur omvatten. In sommige gevallen kan het leiden tot blijvende schade aan de tanden en kaakgewrichten, wat chirurgische ingrepen kan vereisen om te corrigeren.