Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Scheve neus

Een scheve neus is een probleem dat veel mensen bekend voorkomt. Vaak is een scheefstand van het neustussenschot; ook wel het neusseptum, de oorzaak van een scheve neus. Ook kan het neusbot ooit zijn gebroken of scheef zijn aangelegd waardoor er een standafwijking aanwezig is. Met een neuscorrectie herstellen we dit, zodat uw neus weer een rechte stand krijgt.

Plan een consult

Wat is een scheve neus?

Zoals de naam al doet vermoeden is de stand van de neus bij een scheve neus net iets anders dan zou horen. Het meest voorkomende probleem is een scheefstand van het neustussenschot dat de neushelften van elkaar scheidt. De neus is erg bepalend voor uw uiterlijk, een scheve neus is daarom voor veel mensen storend en kan een effect hebben op het zelfvertrouwen. 

Maar naast de uiterlijke kenmerken kan de scheefstand ook zorgen voor een gevoel van verstopping, een verstoorde ademhaling of hoofdpijn. Wanneer u deze functionele klachten heeft, spreken we van een medisch indicatie. 

Oorzaak scheve neus

Een standsafwijking van de neus is in sommige gevallen al vanaf de geboorte aanwezig, maar ook kan het op latere leeftijd ontstaan. Vaak is een trauma, zoals een val op het gezicht of een gebroken neus dan de oorzaak. Wanneer u merkt dat uw neus een andere stand heeft dan voorheen of u ineens minder goed door uw neus kunt ademen, is het verstandig om contact op te nemen. Een neuscorrectie kan in dit geval een uitkomst bieden en de kwaliteit van leven verbeteren. Uit een onderzoek van het RadboudUMC blijkt dat binnen drie maanden na de operatie de kwaliteit van leven al is verbeterd. Mensen konden beter ademhalen en werden minder gehinderd door neus gerelateerde problemen.

De behandeling van een scheve neus

Een scheve neus kan opgelost worden met een neuscorrectie. Omdat klachten zoals moeite met ademhalen, een chronisch verstopte neus of snurken zo vaak voorkomen, is een correctie van het neusschot een veel voorkomende operatie. We maken onderscheid tussen twee soorten neuscorrecties: 

Septumcorrectie

Bij de scheefstand van het neustussenschot zijn verschillende behandelingen mogelijk. Zo kunnen we een correctie uitvoeren van het neustussenschot; ofwel een septumcorrectie. Bij deze ingreep opereren we uitsluitend aan de binnenkant van uw neus. Met behulp van een klein sneetje binnenin de neus legt de plastisch chirurg het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrij. We maken het slijmvlies los en zetten het tussenschot recht. Omdat deze behandeling aan de binnenkant van de neus is, houd u er geen littekens aan over. Een septumcorrectie wordt onder algehele narcose uitgevoerd en duurt een tot tweeënhalf uur.

Neuscorrectie

Wanneer het probleem niet alleen veroorzaakt wordt door een afwijkend tussenschot, maar ook door een afwijkende vorm van de buitenkant van de neus is volledige neuscorrectie een goede oplossing. Beide operaties vinden plaats onder algehele narcose. Benieuwd welke behandeling geschikt is voor uw neus en het eindresultaat van een neuscorrectie? Plan een vrijblijvend consult met een van onze plastisch chirurgen.

Kosten neuscorrectie voor verhelpen standsafwijking

De kosten voor een neuscorrectie zijn afhankelijk van de complexiteit van de behandeling. Tijdens een consult bekijken we uw neus en ontvangt u een overzicht van de exacte kosten. Bekijk de tarieven om alvast een beeld te krijgen van de kosten voor een cosmetische neuscorrectie.

Veelgestelde vragen over een scheve neus

Een scheve neus kan verschillende oorzaken hebben, denk aan genetica, letsel, aangeboren afwijkingen en problemen met het neuskraakbeen of het neustussenschot. Deze factoren kunnen afzonderlijk of in combinatie bijdragen aan de scheefheid van de neus.

Om een scheve neus te behandelen, wordt een neuscorrectie uitgevoerd. Tijdens een neuscorrectie kan het neustussenschot worden aangepast, kunnen de neusvleugels worden verkleind of vergroot, en kunnen andere structurele veranderingen worden aangebracht om de neus recht te maken en in evenwicht te brengen.

Een neuscorrectie is meestal een keuze op basis van cosmetische verbetering of functionele correctie. Als je niet tevreden bent met de vorm van je neus, ademhalingsproblemen ondervindt of andere zorgen hebt met betrekking tot je neus, is het raadzaam om een consult te plannen met een gekwalificeerde plastisch chirurg