Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Bovenooglidcorrectie

Een chirurgische bovenooglidcorrectie voor het verhelpen van een vermoeide blik, verminderd zicht, hoofd- en nekpijnklachten als gevolg van hangende bovenoogleden of zware oogleden. Met een bovenooglidcorrectie liften we de huid aan de bovenkant van de ogen om uw klachten te verhelpen en u weer een frisse, open uitstraling te geven. Naarmate we ouder worden verliest onze huid elasticiteit, waardoor deze slapper wordt en kan gaan hangen. Hierdoor ervaart u klachten, maar kunt u ook problemen hebben met bijvoorbeeld het aanbrengen van make-up. De ervaren plastisch chirurgen van Kliniek Blooming voeren veel bovenooglidcorrecties uit, waardoor zij zeer bedreven zijn in het uitvoeren van de ingreep. Ze zorgen ervoor dat het litteken precies in de oogplooi valt, waardoor het later nauwelijks zichtbaar is.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

  • Veilige omgeving
  • Betrouwbare nazorg
  • Kwaliteit boven kwantiteit
  • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een bovenooglidcorrectie?

Verdoving

Lokale verdoving

Operatieduur

45 minuten

Hersteltijd

7-10 dagen

Wanneer u een bovenooglidcorrectie overweegt, kunt u een afspraak maken voor een consult met een van onze plastisch chirurgen. Tijdens dit eerste consult bespreekt u uw klachten, verwachtingen en wensen. Naar aanleiding van een onderzoek zal de plastisch chirurg bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor een bovenooglidcorrectie en welke behandelmethode voor u het beste resultaat zal geven. Bij Kliniek Blooming kunt u altijd rekenen op duidelijke voorlichtingen en een eerlijk advies, onder andere over de behandeling, eventuele risico’s en complicaties en de herstelperiode.

Uw plastisch chirurg zal u bovendien vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Indien u vragen heeft, is het mogelijk deze ook tijdens het consult te stellen. Besluit u over te gaan tot een behandeling, dan wordt alle informatie opgesteld in een behandelplan. Zo weet u precies wat u te wachten staat.

Bij Blooming Plastische Chirurgie worden enkel ingrepen uitgevoerd zonder medische indicatie. Dit betekent dat kosten voor een behandeling voor eigen rekening zijn. Indien u aanspraak kunt maken op vergoeding van uw zorgverzekeraar adviseren wij u een afspraak te maken bij de poli plastische chirurgie van het ziekenhuis.

Aan een consult zijn €100,- consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de uiteindelijke prijs van de behandeling.

Voor uw behandeling zal de plastische chirurg de te verwijderen huid nauwkeurig aftekenen en wordt u verdoofd. Een bovenooglidcorrectie wordt vrijwel altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd door een plastisch chirurg. Hierdoor voelt u niets van de ingreep. Nadat de huid is gedesinfecteerd, snijdt uw plastisch chirurg het teveel aan huid weg. Indien nodig verwijdert hij ook overtollig onderhuids vetweefsel. Doordat de plastisch chirurg de incisie in de natuurlijke plooi van het bovenooglid maakt, valt het minimale litteken welke overblijft na de operatie niet op. Na de ingreep wordt de incisie onderhuids gehecht en vastgemaakt met hechtpleisters. U mag na de behandeling weer naar huis.

Hoewel u na de ingreep direct richting huis mag, kunt u nog niet zelf autorijden. Zorg dat er iemand aanwezig is die u na de ingreep naar huis kan brengen. Na de behandeling kunnen uw ogen nog wat gezwollen, rood en/of blauw zijn. Om de zwelling te verminderen raden we aan om, in ieder geval de eerste nacht, een extra kussen te gebruiken, zodat uw hoofd wat hoger ligt. De zwelling en de bloeduitstortingen trekken over het algemeen binnen een week weg. Houd voldoende rust ter bevordering van uw herstel.

Over het algemeen valt de pijn na een bovenooglidcorrectie mee, maar pijnstillers en koelen met een coldpack kunnen daar de eerste uren na de ingreep bij helpen. Ter bevordering van uw herstel is het daarnaast belangrijk dat u voldoende rust houdt. We adviseren u om de eerste drie tot zes weken geen zware inspanningen te doen. Ook contactlenzen kunt u de eerste twee weken beter niet dragen.

Een week na de ingreep komt u langs in de kliniek. We verwijderen de hechtingen en de plastisch chirurg bekijkt het herstel. U wordt daarnaast geïnformeerd over de verdere procedure. De eerste zes maanden is het litteken nog rood van kleur, maar dit wordt geleidelijk minder. We adviseren u het litteken goed te beschermen tegen de zon, dit voorkomt verkleuring. Na het verwijderen van de hechtingen is er al een goed resultaat te zien, maar pas na zes maanden bent u volledig hersteld.

Net als bij het merendeel van de chirurgische ingrepen zijn er enkele risico’s verbonden aan een bovenooglidcorrectie. Ondanks dat deze risico’s zeer uitzonderlijk zijn, stellen we u hiervan graag op de hoogte.

Zeldzaam

  • Allergische reactie op het desinfecteermiddel, de pleisters of verdovingsvloeistof
  • Trombose

Zeer zeldzaam

  • Nabloeding
  • Wondinfectie
  • Verstoorde wondgenezing

Ondanks de plastisch chirurgen van Kliniek Blooming uiterst ervaren zijn en nauwkeurig werken, bestaat er altijd een zeer minimale kans dat er geen exact symmetrisch resultaat wordt behaald.

Littekens

Doordat de littekens in de natuurlijke plooi van het bovenooglid vallen, ziet u de littekens na volledig herstel nauwelijks nog. De eerste periode zijn de littekens nog rood van kleur, maar deze kleur wordt steeds lichter. Vermijd uv-straling tijdens het herstel.

Roken

Roken verhoogt de kans op een infectie. Daarom raden wij ten zeerste aan om minimaal zes weken voor de ingreep te stoppen. Het is belangrijk dat u dit ten minste volhoudt tot zes weken na de ingreep.

Wat kost een bovenooglidcorrectie?

Behandeling Prijs Verdoving Overnachting
Bovenooglidcorrectie enkelzijdig € 850,- Lokale verdoving Nee
Bovenooglidcorrectie beiderzijds € 1.300,- Lokale verdoving Nee
Boven- en onderooglidcorrectie € 3.700,- Lokale verdoving Nee
Levatorplatiek enkelzijdig € 1.100,- Lokale verdoving Nee
Levatorplastiek beiderzijds € 2.200,- Lokale verdoving Nee
Voor en na foto’s bovenooglidcorrectie

Resultaten bovenooglidcorrectie

“Al van jongs af aan heb ik last van hangende oogleden, maar ik heb een bovenooglidcorrectie lang uitgesteld. Omdat ik steeds meer klachten kreeg heb ik toch een afspraak gemaakt. Ik ben erg tevreden over het resultaat!”

Veelgestelde vragen

Wanneer er sprake is van een aangeboren oogafwijking, een chronische aandoening vanaf de geboorte of een ernstige gezichtsveldbeperking, wordt een ooglidcorrectie vergoed vanuit het basispakket. U kunt voorafgaand aan de behandeling uw zorgverzekeraar raadplegen om zeker te weten of de behandeling voor u vergoed wordt.

Hoelang het resultaat van de ooglidcorrectie voor u zichtbaar is, is niet precies te zeggen omdat dit verschilt per persoon. Gemiddeld is het resultaat tien tot vijftien jaar zichtbaar. Na een correctie van de oogleden zien uw ogen er fris en uitgerust uit, maar vergeet niet dat het verouderingsproces in uw lichaam wel gewoon doorgaat. Haal het maximale uit de behandeling door gezond te leven en goed voor uw lichaam te zorgen.

De littekens van een ingreep aan de ogen zijn nauwelijks zichtbaar, omdat de snede in de natuurlijke plooi van het ooglid wordt gemaakt. De eerste twee weken na de behandeling kan de huid rood van kleur zijn, maar dit verdwijnt vanzelf weer.

Ja, dat mag. U mag uw lenzen weer dragen zodra u deze gemakkelijk kunt inbrengen en verwijderen zonder daarbij te veel aan het ooglid te trekken. Wij raden u aan om de eerste week na de ingreep een bril te dragen.

Wanneer u klachten ervaart als hangende oogleden, wallen, beperkt gezichtsveld, vermoeide blik of hoofdpijn kan een ooglidcorrectie uitkomst bieden. Tijdens een eerste consult bespreekt de plastisch chirurg uw situatie en beoordeelt hij of een dergelijke ingreep de geschikte oplossing voor u is.

Een ooglidcorrectie is een operatieve ingreep. Het is dan ook verstandig om vooraf enige voorbereidingen te treffen. Houd er rekening mee dat u na de behandeling hersteltijd nodig heeft. Regel dit met uw werk en zorg voor oppas voor uw kinderen. U mag na de behandeling namelijk niet zwaar tillen of bukken. Tijdens een eerste consult bespreekt de plastisch chirurg uitgebreid met u hoe zich het beste kunt voorbereiden.

U kunt starten met het smeren van de littekencrème zodra de korstjes op het ooglid zijn verdwenen. Probeer de crème de eerste twee weken zo licht mogelijk aan te brengen. U krijgt de littekencrème van ons mee tijdens de eerste controleafspraak in de kliniek.

In principe kan iedereen die niet tevreden over zijn ogen is een ooglidcorrectie ondergaan. We merken dat de meeste mensen die kiezen voor een ingreep aan de oogleden ouder zijn dan 30 jaar. Toch kunnen ook jongeren voor een behandeling bij ons terecht. Wallen of afhangende wenkbrauwen of oogleden zijn namelijk vaak erfelijk bepaald.

We raden u de eerste zes weken aan om zo min mogelijk de zon in te gaan. Wanneer u dit toch doet, is het belangrijk een zonnebril en goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Nee, u kunt na een ooglidcorrectie beter niet zelf autorijden. Neem daarom iemand mee wanneer u de ingreep ondergaat of kom met het openbaar vervoer.

Het is afhankelijk van het type werk dat u uitvoert wanneer u weer aan de slag kunt. De eerste dagen zult u blauwe plekken krijgen en een gezwollen huid hebben rondom de ogen. Licht huishoudelijk werk doen is de eerste week toegestaan. Verricht u lichamelijk zwaar werk? Dan adviseren we uw werk na ongeveer drie tot vier weken weer rustig op te bouwen. Luister hierbij vooral goed naar uw lichaam. U voelt het beste aan wat wel en niet gaat.

Zolang de hechtingen er nog inzitten kunt u geen make-up op uw ogen dragen. Zodra de hechtingen verwijderd zijn, mag u weer make-up dragen. Wees hier de eerste twee maanden nog wel voorzichtig mee. Vooral bij het verwijderen van de make-up.

Het is verstandig om de eerste weken even rust te nemen. Na gemiddeld drie tot vier weken kunt u het sporten weer langzaam opbouwen. Tijdens het eerste consult informeert de plastisch chirurg u uitgebreid over het herstel.

De dag na de ingreep mag u gewoon weer douchen. Probeer hierbij wel de wond zoveel mogelijk droog te houden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Is de wond toch nat geworden? Dep deze dan voorzichtig droog.

De ooglidcorrectie behandelingen vindt plaats binnen het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Onze kliniek bevindt zich binnen dit ziekenhuis. U kunt hier ook overnachten.