Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Droge huid

Een droge huid kan vervelend aanvoelen en er minder mooi uitzien. Een droge of een gedehydrateerde huid kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we er een aantal en geven we je advies hoe je je huid weer mooi en goed gehydrateerd kunt krijgen.

Plan een consult

Kenmerken van een droge huid

Er zijn een aantal kenmerken waaraan u een droge huid kunt herkennen. De meest voorkomende kenmerken zijn:

 • Een trekkerig en strak gevoel van de huid
 • Jeuk
 • Een grauwe en/of matte kleur
 • Roodheid
 • Een ruwe huid
 • Een schilferige huid
 • Kleine rimpeltjes
 • Kloofjes in de huid

Oorzaken van een droge huid

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot een droge huid, zoals:

 • De warm en te vaak douchen. Warm water zorgt er namelijk voor dat de goede vetten van u huid worden gespoeld.
 • Het gebruik van zeep. Zeep zorgt ervoor dat de huid wel schoon wordt, maar dit lost ook de vetten van de huid op.
 • Droge lucht, kou en wind. Deze drie factoren zorgen ervoor dat de meeste mensen voornamelijk in de winter last hebben van een droge huid.
 • Bij een aantal (aangeboren) aandoeningen komt een droge huid meer voor. Voorbeelden hiervan zijn: diabetes, eczeem en psoriasis.
 • Slechte leefgewoonten kunnen ook zorgen voor een droge huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan te weinig drinken, ongezond eten en roken.
 • Een droge huid kan ook komen door erfelijke invloeden.
 • Een droge huid kan komen door allergieën voor ingrediënten in cosmetische producten.
 • Als uw huid onbeschermde blootstelling aan de zon heeft, kan de huid ook droog worden.
 • Stress is ook een mogelijke factor.
 • Gebrek aan vetzuren en vitaminen, zoals vitamine C.

Een droge huid voorkomen

Wat kunt u doen om een droge huid te voorkomen of te verbeteren? Wij hebben een aantal tips!

 • Douche niet te vaak, maar ook zeker niet te warm.
 • Drink genoeg water, eet gevarieerd en gezond, slaap voldoende en beweeg tenminste 30 minuten per dag.
 • Probeer zeep te vermijden of gebruik pH-neutrale zeep.
 • Wanneer u uw gezicht afdroogt, probeer dan te deppen en niet met te veel kracht met de handdoek over het gezicht wrijven.
 • Zorg na het reinigen van het gezicht voor een goede verzorgende crème.
 • Gebruik geen huidproducten met alcohol of parfum.
 • Probeer de zonnebank te vermijden.
 • Bescherm uw huid met een SPF.

Behandeling tegen een droge huid

Veroudering van de huid wordt ook veroorzaakt door een gebrek aan hyaluronzuur. Dit is een lichaamseigen stof, een glycosaminoglycaan, dat veelvuldig in bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel voorkomt. Om deze tekorten aan te vullen kan er met injecties hyaluronzuur aan de huid worden toegevoegd. Wij gebruiken hier hyaluronzuur Belotero Soft of Belotero Revive voor. Het product kan wel tot 1.000 maal zijn eigen gewicht aan water vasthouden, waardoor de huid glad (vochtinbrengend effect), stevig en vol (volumeherstel) wordt. Belotero wordt optimaal geïntegreerd in de huid en geeft een subtiel en zacht resultaat, waarbij uw natuurlijke gezichtscontouren intact blijven.

Fillers

Rimpels ontstaan door de vermindering van collageen met als gevolg een slapper wordende huid. Als u ouder wordt, neemt ook het onderhuids vetweefsel af waardoor het effect van een slappe huid versterkt wordt. Fillers zijn de juiste oplossing om oppervlakkige of diepe rimpels in de huid op een natuurlijke manier op te vullen. Daarnaast zijn fillers zeer geschikt voor het verstevigen of vergroten van uw lippen óf om wallen onder de ogen te verminderen.

Injectables/Botox

Door een injectable behandeling met Botox en fillers verminderen rimpels in uw hals, gezicht of op uw handen en ziet uw huid er weer glad en strak uit. Wanneer u een vermoeide uitstraling heeft door donkere kringen onder uw ogen of last heeft van een fronsrimpel, is dit met een injectable behandeling verleden tijd.

Een Botox behandeling is een methode om rimpels tegen te gaan en daarmee een fris, jong en natuurlijk uitziend uiterlijk te krijgen. Botox vermindert niet alleen de spierbewegingen die ervoor zorgen dat rimpels ontstaan, het wordt ook gebruikt om medische klachten te verminderen. Botulinetoxine, de werkzame stof in Botox, zorgt er namelijk ook voor dat klachten als migraine, tandenknarsen of overmatig zweten effectief kunnen worden behandeld.

Lipofilling

Al onze lipofilling behandelingen worden uitgevoerd door ervaren BIG-geregistreerde plastisch chirurgen. Met een lipofilling behandeling kunt u uw gezicht extra volume geven met lichaamseigen vetweefsel. Tijdens een persoonlijk en uitgebreid  consultgesprek adviseert de plastisch chirurg u over in welk gebied het vetweefsel het beste weggehaald kan worden. Veelvoorkomende zones zijn de buik, heupen of benen. Uniek aan lipofilling is dat het ingespoten vet in uw borsten, billen of gezicht soepel en natuurlijk aanvoelt.

Veelgestelde vragen over een droge huid

Een droge huid, ook bekend als xerosis cutis, is een huidconditie gekenmerkt door jeukende, schilferige, of gebarsten huid. Het kan overal op het lichaam voorkomen maar komt vaker voor op handen, voeten en benen.

Een droge huid kan worden veroorzaakt door factoren zoals koud weer, lage luchtvochtigheid, langdurig baden met heet water, gebruik van uitdrogende zeep, en bepaalde medische aandoeningen zoals eczeem of psoriasis.

Een droge huid kan behandeld worden met diverse methoden zoals hyaluronzuurinjecties, fillers, botox en lipofilling. Hyaluronzuurinjecties en fillers hydrateren de huid en geven volume. Botox kan de productie van talg verhogen, wat helpt bij het hydrateren van de huid. Lipofilling, waarbij vet uit een deel van het lichaam wordt geïnjecteerd in de huid, kan ook helpen bij het hydrateren en verjongen van de huid. Het is raadzaam om met een zorgverlener te overleggen welke behandeling het beste is voor uw specifieke situatie.

Hoewel een droge huid vaak een onschuldige aandoening is, kan het soms een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening zoals diabetes, hypothyreoïdie, of nierziekte.

Hoewel beide aandoeningen droogheid en jeuk kunnen veroorzaken, wordt eczeem ook gekenmerkt door roodheid, zwelling en mogelijk blaren. Eczema is een chronische aandoening die vaak behandeling vereist.

Tekenen van een droge huid zijn onder andere een strak gevoel, vooral na het douchen, baden of zwemmen; huid die er ruw, schilferig, schilferig of dof uitziet; jeuk; fijne lijntjes of scheurtjes; en diepe scheuren die kunnen bloeden.