Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Hangende oogleden

Hangende oogleden kunnen zorgen voor een verouderde en vermoeide uitstraling en kunnen daarnaast zorgen voor verminderd zicht. Vaak is een hangend onder- of bovenooglid het gevolg van ouderdom. Gelukkig kunnen we dat verhelpen. Met een ooglidcorrectie liften we de ogen, waarna u weer geniet van een jonge en frisse uitstraling. Ook kunnen klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen verdwijnen.

Plan een consult

Wat zijn hangende oogleden?

Bij hangende oogleden spreken we van huid van het bovenste ooglid dat over de ooglidrand hangt.

Klachten bij hangende oogleden

De klachten hangen af van de mate waarin uw oogleden over de ogen hangen. Vaak nemen na verloop van tijd de klachten toe, omdat de bovenste oogleden verder over uw ogen gaan hangen of omdat het onderste ooglid verder uitzakt. We zetten veel voorkomende klachten voor u op een rijtje:

  • Verminderd zicht doordat het ooglid gedeeltelijk over uw oog, en soms zelfs over uw pupil, heen hangt
  • Vermoeide uitstraling en norse blik
  • Hoofdpijn door overmatig aanspannen van de spieren om de oogleden omhoog te houden
  • Zware oogleden en soms een plakkerig gevoel
  • Vermoeide ogen
  • Wallen of ‘zakken’ onder uw ogen
  • Dikke oogleden

Oorzaak van hangende oogleden

Soms worden hangende oogleden veroorzaakt door medische problemen, zoals ontstekingen, oogkas aandoeningen of Ptosis. De meest voorkomende oorzaak van een hangend boven- of onderooglid is echter veroudering. Dit heeft namelijk invloed op de huid, het vet en de spieren rondom uw ogen.

Ouderdom

In verreweg de meeste gevallen gaan oogleden hangen naarmate we ouder worden. Onze huid verslapt en verliest zijn elasticiteit omdat het lichaam minder collageen aanmaakt. Hierdoor gaat het bovenste ooglid over uw oog hangen of vormt het onderste ooglid een wal onder het oog. De kracht van de oogspieren neemt af naarmate we ouder worden. Ook neemt de hoeveelheid vet in het ooglid af.

De behandeling om hangende oogleden te verhelpen

Om de klachten van hangende oogleden te verhelpen, voeren we een ooglidcorrectie uit ook wel Levatorplastiek genoemd. Afhankelijk van uw klachten kiezen we voor een onderooglidcorrectie, een bovenooglidcorrectie of beide. Bij een onderooglidcorrectie maakt de plastisch chirurg een kleine incisie onder de wimperrand, zodat de huid weer strakgetrokken wordt. Bij een bovenooglidcorrectie maakt de chirurg een incisie in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zowel bij een onder- als bovenooglidcorrectie is er na de ingreep nauwelijks een litteken zichtbaar. De ingrepen duren gemiddeld 60 minuten. Dezelfde dag mag u alweer naar huis. Let op: zelf autorijden na de ingreep is verboden. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis kan brengen. Na de behandeling ziet u al snel resultaat. Uw ogen zullen minder zwaar aanvoelen, waardoor het u minder moeite kost om uw ogen op te houden. Ook heeft u minder snel last van vermoeide ogen en verdwijnt de regelmatige hoofdpijn. Tot slot geniet u van een stralende en jonge uitstraling.

Hangende onderoogleden liften

Waar hangende bovenoogleden het zicht verminderen, is dit bij hangende onderoogleden niet het geval. Wel zorgen de wallen ervoor dat uw last kunt hebben van een verouderde of vermoeide uitstraling. Met een onderooglidcorrectie verwijderen we deze wallen, zodat u weer een frisse en open blik krijgt.