Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Ooglidcorrectie

Bij een ooglidcorrectie worden hangende, zware oogleden of wallen onder de ogen gecorrigeerd (respectievelijk bovenooglidcorrectie en onderooglid. Dit kan gedaan worden om esthetische redenen, omdat zowel wallen als hangende oogleden als zware oogleden u er vermoeid en ouder uit doen zien of om medische redenen, omdat hangende oogleden voor hoofdpijn en gezichtsbeperking kunnen zorgen. Onze plastisch chirurgen staan u graag te woord in een persoonlijk consult waarbij zij al uw vragen beantwoorden en samen met u kijken welke behandelopties het best bij u passen.

Plan een consult

Vertrouwen in Blooming

 • Veilige omgeving
 • Betrouwbare nazorg
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Ervaren specialisten

Het behandeltraject

Hoe verloopt het behandeltraject van een ooglidcorrectie?

Verdoving

Lokale verdoving

Operatieduur

45 – 90 minuten

Hersteltijd

7 – 10 dagen

Tijdens het eerste consult bespreekt u met de plastische chirurg uw wensen en verwachtingen. De  chirurg vertelt u welke opties er zijn en welk resultaat u kunt verwachten. De behandelend plastisch chirurg zal uitleggen hoe een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd. Het gehele behandeltraject wordt besproken en u wordt uitgebreid geïnformeerd over de verschillende opties, de voor- en nadelen van de ooglidcorrectie, de nazorg, risico’s van en eventuele complicaties na de operatie. Daarnaast wordt besproken of uw persoonlijke wensen passen bij uw uitgangssituatie.  

Bij het consult wordt gekeken naar de beste opties. Er zijn namelijk verschillende methodes om een ooglidcorrectie uit te voeren. Er wordt overtollige huid verwijderd, maar soms is het ook nodig om verslapte spieren te corrigeren via de zogenaamde levatorplastiek. Verder kan voor een zo mooi mogelijk  resultaat vet verplaatst of verwijderd worden, spieren kunnen verstevigd worden of structuren gefixeerd  om stabiliteit te verkrijgen. 

Wij vinden het belangrijk u tijdens het consult goed te informeren over het te bereiken resultaat, de risico’s en eventuele complicaties zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Uiteindelijk staan uw wensen en de tevredenheid met het resultaat van de behandeling bij ons voorop.  

Aan een consult zijn € 100,– consultkosten verbonden. Deze worden in mindering gebracht op de  uiteindelijke prijs van de behandeling. 

Bij een bovenooglidcorrectie wordt het teveel aan huid en ander weefsel aan de bovenkant van uw oog  gecorrigeerd. Wanneer het nodig is, verfraaien we ook de vorm van het oog. Door  een bovenooglidcorrectie krijgt u weer een frisse oogopslag en heeft u minder last van  vermoeidheidsklachten. Een bovenooglidcorrectie wordt in principe onder lokale verdoving uitgevoerd. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot kan nu  weggehaald worden. Daarna wordt eventueel overtollig vetweefsel verwijderd. De hechtingen worden onderhuids geplaatst en vastgezet met hechtpleisters. Deze moet u gedurende een week laten zitten. Het grootste deel van het litteken van een bovenooglidcorrectie komt te liggen in de natuurlijke plooi van  het bovenooglid. Een dergelijk litteken is nauwelijks zichtbaar. 

De operatie van beide bovenoogleden duurt ongeveer 45 minuten.

Een bovenooglidcorrectie alleen kan onvoldoende resultaat geven bij mensen met een te lage stand van de wenkbrauwen. In voorkomende gevallen kan een wenkbrauwlift of voorhoofdslift worden voorgesteld. Een bijzondere situatie kan zich voordoen als de rand van de bovenoogleden te laag staat. Dit wordt een ptosis van de bovenoogleden genoemd en wordt veroorzaakt door een verminderde functie van de spier die het bovenooglid opent (de levatorspier). In dat geval zal een andere ingreep aan de bovenoogleden voorgesteld worden. Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een onderooglidcorrectie. 

Een onderooglidcorrectie voeren we uit om de onderste oogleden of wallen onder uw ogen te verstrakken. Het komt regelmatig voor dat de huid en de spier rondom het oog slapper worden. Hierdoor kan de huid gaan hangen en kunnen zichtbare plooien ontstaan. Ook kan dit samengaan met het  uitpuilen van vetweefsel onder het oog, de zogenaamde wallen. Deze wallen kunnen een vermoeid of ouder uiterlijk geven. Wanneer u deze genoemde problemen heeft en zich eraan stoort, kan dat een goede reden zijn om een onderooglidcorrectie te overwegen. 

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg nauwkeurig af welk deel van de huid overtollig is. Hij maakt een incisie vlak onder de oogharen van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Hierdoor valt het toekomstige litteken zo min mogelijk op. Vervolgens wordt de huid met de  onderliggende spier die rond het oog ligt losgemaakt, het overtollige vet verwijderd of verplaatst  (bijvoorbeeld om een diepe groeve onder het onderooglid op te vullen) en het losgemaakte huid- en  spierdeel gelift, vooral richting opzij. Het eventuele huidoverschot wordt weggehaald en de wond gehecht. Wanneer u geen verslapping van de huid en geen huidoverschot heeft, maar wel wallen onder de onderoogleden, kan de plastisch chirurg het teveel aan vet (de wal) mogelijk ook via de binnenkant  van het onderooglid verwijderen. 

De operatie van beide onderoogleden duurt ongeveer 1,5-2 uur.

Wij raden aan om de eerste paar dagen voldoende rust te nemen. Dit komt het herstel van de oogleden ten goede en geeft uiteindelijk een optimaal resultaat. Na een ooglidcorrectie kunnen de oogleden gezwollen en blauw worden. Het sluiten van de ogen kan direct na de operatie iets moeilijker zijn als gevolg van de wond en zwelling van de oogleden. Dit herstelt snel na de operatie, meestal binnen twee tot drie weken.  

Veel pijn ervaart men meestal niet. Tegen eventuele pijn kunt u paracetamol nemen. 

Probeert u de eerste weken te voorkomen dat u veel moet hoesten, persen, tillen of bukken. Dit geeft namelijk een hoge druk op de wond en kan de wondgenezing verstoren. Gedurende de eerste 2 weken na de operatie adviseren wij u zwaar werk en sporten te vermijden.  

De hechtingen zijn vastgeplakt met hechtpleisters zonder dat er gebruik is gemaakt van knoopjes. Hierdoor is het erg belangrijk dat het operatiegebied en de pleisters droog blijven totdat de hechtingen worden verwijderd. Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd. In de periode meteen na de correctie zijn de littekens nog rood van kleur, maar deze kleur wordt steeds lichter. Om verkleuring van de littekens te voorkomen dient u drie tot zes maanden lang de littekens goed tegen zon te beschermen. Dit doet u door niet in de directe zon te gaan of een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor te gebruiken. Hierdoor zullen de littekens uiteindelijk nagenoeg onzichtbaar zijn. Om  het wondgenezingsproces te bevorderen adviseren wij u zes weken voor en zes weken na de operatie niet te roken en 1 week voor en 1 week na de operatie geen alcohol te nuttigen. U verkleint hiermee de  kans op nabloedingen en andere complicaties.

Net als bij iedere andere operatie bestaat er een kleine kans op een complicatie. Algemene risico’s zijn:

 • bloeding en bloeduitstorting 
 • verkleuring van de huid/zwelling 
 • wonddehiscentie (loslaten van hechting of opengaan van de wond) 
 • infecties 
 • zwelling 
 • vertraagde wondgenezing 
 • allergische reacties 
 • verandering in gevoel 

Specifieke complicaties die in uitzonderlijke gevallen bij een ooglidcorrectie kunnen optreden, zijn:

 • droge of tranende ogen 
 • niet helemaal kunnen sluiten van het bovenooglid 

Ondanks de grote bekwaamheid en ervaring van de plastisch chirurgen van Blooming Plastische Chirurgie bestaat er altijd een zeer minimale kans dat er geen exact symmetrisch resultaat wordt behaald. Tijdens het consult bespreekt de plastisch chirurg alle risico’s en mogelijke complicaties met u.

Wat kost een ooglidcorrectie?

Bij Blooming Plastische Chirurgie begrijpen we dat de kosten van ooglidchirurgie een belangrijke factor zijn bij de beslissing om deze ingreep te ondergaan. Daarom bieden wij een ooglidcorrectie aan tegen een betaalbare prijs en geven wij prioriteit aan hoogwaardige resultaten en een uitstekende patiëntenzorg.

Blooming Plastische Chirurgie biedt ooglidcorrecties aan tegen betaalbare kosten. De prijzen beginnen vanaf €850,- inclusief alle kosten gerelateerd aan de behandeling, zoals een consult, het chirurgisch team, anesthesie en nazorg. De exacte prijs is afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en uw specifieke behoeften.

Ervaringsverhalen

Blij dat ik voor onderzoek heb gedaan en bij de juiste specialist de operatie heb gedaan.

Dr. Ahmed heeft echt een wonder verricht

Veelgestelde vragen

Wanneer er sprake is van een aangeboren oogafwijking, een chronische aandoening vanaf de geboorte of een ernstige gezichtsveldbeperking, wordt een ooglidcorrectie vergoed vanuit het basispakket. U kunt voorafgaand aan de behandeling uw zorgverzekeraar raadplegen om zeker te weten of de behandeling voor u vergoed wordt.

Hoelang het resultaat van de ooglidcorrectie voor u zichtbaar is, is niet precies te zeggen omdat dit verschilt per persoon. Gemiddeld is het resultaat tien tot vijftien jaar zichtbaar. Na een correctie van de oogleden zien uw ogen er fris en uitgerust uit, maar vergeet niet dat het verouderingsproces in uw lichaam wel gewoon doorgaat. Haal het maximale uit de behandeling door gezond te leven en goed voor uw lichaam te zorgen.

De littekens van een ingreep aan de ogen zijn nauwelijks zichtbaar, omdat de snede in de natuurlijke plooi van het ooglid wordt gemaakt. De eerste twee weken na de behandeling kan de huid rood van kleur zijn, maar dit verdwijnt vanzelf weer.