Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Gummy Smile

U kent ongetwijfeld de uitdrukking dat lachen gezond is, maar wist u ook dat lachen niet voor iedereen vanzelfsprekend is? Lachen gaat soms namelijk gepaard met onzekerheid, over het gebit of bij een ‘gummy smile’. Bij mensen met een zogenoemde gummy smile is er een overmatig deel van het tandvlees van de bovenkaak zichtbaar. Om deze reden wordt het ook wel de tandvleeslach genoemd. Over het algemeen geeft het geen fysieke problemen, maar wordt vanuit esthetisch oogpunt niet mooi bevonden.

Plan een consult

Wat is de oorzaak van een Gummy Smile?

Gummy smile, ook wel bekend als hypertrofische labiale frenulum, is een aandoening waarbij een overmatige hoeveelheid van het tandvlees boven de bovenste lippen wordt getoond wanneer iemand glimlacht. Het geeft de persoon ook het gevoel dat ze niet leuk genoeg lachen of dat ze er raar uitzien terwijl ze lachen. De oorzaak kan worden toegeschreven aan verschillende dingen. In sommige gevallen is het genetisch en wordt het overdraagbaar van generatie op generatie. Een andere mogelijke oorzaak kan zijn het misvormde frenula onder of voorbij de tong of bovenlip. Dit is een dunne huid met vezels die te strak is en te ver reikt naar de liprand waardoor hij kruipt wanneer je glimlacht, waardoor er meer tandvlees zichtbaar wordt dan normaal. Kortom, er zijn vele factoren die hieraan ten grondslag liggen en er zijn verschillende manieren om het probleem te behandelen afhankelijk van wat nodig is en wat bij jou past.

De behandeling van een gummy smile

Botox-injecties zijn een populaire optie om te helpen bij het behandelen van gummy smile. Botuline toxines of botulinum toxin type A wordt toegepast op de spierspasmen rondom de lippen, wat kan helpen om het excessieve tandvlees boven de lippen te verminderen. Deze procedure moet altijd uitgevoerd worden door professionals met speciale kennis ervan en moet regelmatig gecontroleerd worden voor goede resultaten. De meeste resultaten van Botox-injecties kunnen maximaal 4 maanden duren voordat ze verslechteren, waardoor patiënten mogelijk herhaalde injecties nodig hebben. Hoewel er weinig bijwerkingen zijn van Botox-injecties bij de behandeling van gummy smile, is het belangrijk dat mensen bespreken wat voor soort schade ze mogelijk aan hun gezichtsuitdrukking kunnen ondervinden als gevolg van de procedure voordat ze ermee akkoord gaan.

Intakegesprek

Voor een botox behandeling is een grondig intakegesprek vereist om ervoor te zorgen dat de procedure in het belang van de patiënt plaatsvindt. Tijdens dit gesprek zullen de cosmetisch arts en de patiënt samen bespreken wat voor soort resultaten ze verwachten, mogelijke bijwerkingen, vraagstukken over veiligheid en andere relevante kwesties. De arts zal ook informatie over Botuline toxines of botulinum toxin type A verstrekken, evenals alle andere stoffen die tijdens de behandeling zullen worden gebruikt. In sommige gevallen kan fotodocumentatie nodig zijn om nauwkeurige monitoring en evaluatie van de resultaten te garanderen. Daarnaast kan een medische evaluatie nodig zijn als er aanwijzingen van allergische reacties naar voren komen of als er complicaties optreden tijdens de procedure.

Na de Botox behandeling

Na een botox behandeling kunnen patiënten wat milde roodheid, zwelling, blauwe plekken of jeuk rondom de behandelde gebieden ervaren. Deze bijwerkingen worden meestal binnen 24 uur na de procedure als verdwenen beschouwd. Patiënten moeten er echter rekening mee houden dat het enkele weken kan duren voordat de resultaten volledig zichtbaar zijn. Na het begin van het resultaat is reguliere follow-up van belang om ervoor te zorgen dat alle processen goed verlopen en dat gezondheidscomplicaties tijdig worden ontdekt. Na een Botox behandeling kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Masseren van – of wrijven over – het behandelde gebied wordt afgeraden voor de eerste 2 dagen, evenals sporten of een saunabezoek voor de eerste dag. Een lichte verdikking of blauwe kleur kan ontstaan op de aangedane plek, maar dit trekt snel weg.

Bijwerkingen van de Botox behandeling

Hoewel een Botox behandeling niet ingrijpend is, kunnen er wel complicaties optreden. Hierbij kunt u denken aan zwelling rondom het het geïnjecteerde gebied, hoofdpijn of een bloeduitstorting. Deze bijwerkingen zijn erg zeldzaam en van korte duur. In erg zeldzame gevallen kunt u een allergische reactie krijgen op de botox. 

Is de behandeling eenmalig?

Na de behandeling is lachen met de hand voor de mond verleden tijd. Het spierontspannende middel heeft echter slechts een tijdelijke werking en zal dus, indien gewenst, herhaald moeten worden na een periode van zo’n 4 á 6 maanden. Gezien de zeer geringe mate, waarin deze behandeling intensief is, is een herhaling eenvoudig.

Wat kost de behandeling van een gummy smile?

Het is vooraf niet mogelijk om een exacte prijs te noemen voor de behandeling. Het bedrag is namelijk afhankelijk van meerdere factoren die per persoon verschillend kunnen zijn. Bekijk  onze Botox en filler behandelingen voor uw gummy smile.

Veelgestelde vragen over een gummy smile

Een gummy smile, ook bekend als hypertrofische labiale frenulum, is een aandoening waarbij een overmatige hoeveelheid tandvleesweefsel boven de bovenlip wordt getoond wanneer iemand lacht.

Een gummy smile kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, misvormde frenula of afwijkingen in de tong of bovenlip. Genetische aanleg speelt vaak een rol bij de ontwikkeling van een gummy smile. Sommige mensen erven genetische kenmerken die leiden tot kortere bovenlippen of een verhoogde spieractiviteit in de bovenlip, waardoor meer tandvlees wordt blootgesteld wanneer ze glimlachen.

Misvormde frenula, dat zijn de dunne weefsels die de lip aan het tandvlees en de tong aan de bodem van de mond verbinden, kunnen ook bijdragen aan een gummy smile. Als deze weefsels te kort of te strak zijn, kan dit de beweging van de lip of de tong beperken, waardoor meer tandvlees zichtbaar wordt.

Afwijkingen in de stand en vorm van de tanden, het kaakbeen of de algehele mondstructuur kunnen eveneens bijdragen aan een gummy smile. Dit kan het gevolg zijn van orthodontische problemen of aangeboren afwijkingen.

Een populaire behandeling voor een gummy smile is botox. Botox wordt toegepast op de spierspasmen rond de lippen om de overmatige samentrekking van deze spieren te verminderen. Door het verminderen van de activiteit van de betrokken spieren, wordt het overmatige tandvleesweefsel boven de lippen minder zichtbaar tijdens het lachen.