Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Zware oogleden

Bij zware oogleden spreken we van huid van het onderste of bovenste ooglid dat over de ooglidrand hangt. Zware oogleden komen in het algemeen vaker voor bij de bovenste oogleden.

Plan een consult

Oorzaak zware oogleden

Soms worden zware oogleden veroorzaakt door een medische probleem, zoals een ontsteking, vochtophoping, een oogkas aandoening of spierziekte. De meest voorkomende oorzaak van een hangend boven- of onderooglid is echter veroudering. Dit heeft namelijk invloed op de huid, het vet en de spieren rondom uw ogen.

Ouderdom

In verreweg de meeste gevallen gaan oogleden hangen naarmate we ouder worden. Onze huid verslapt en verliest zijn elasticiteit, omdat het lichaam minder collageen aanmaakt. Hierdoor gaat het bovenste ooglid over uw oog hangen of vormt het onderste ooglid een wal onder het oog. De kracht van de oogspieren neemt af naarmate we ouder worden. Ook neemt de hoeveelheid vet in het ooglid af, waardoor er een ‘zak’ ontstaat boven of onder uw ogen.

Klachten zware oogleden

De klachten hangen af van de mate waarin uw oogleden over de ogen hangen. Vaak nemen na verloop van tijd de klachten toe, omdat de bovenste oogleden verder over uw ogen gaan hangen of omdat het onderste ooglid verder uitzakt. We zetten veel voorkomende klachten voor u op een rijtje:

  • Verminderd zicht doordat het ooglid gedeeltelijk over uw oog, en soms zelfs over uw pupil, heen hangt
  • Vermoeide uitstraling en norse blik
  • Hoofdpijn door overmatig aanspannen van de spieren om de oogleden omhoog te houden
  • Vermoeide ogen
  • Wallen of ‘zakken’ onder uw ogen
  • Dikke oogleden

Behandeling zware oogleden

Om de klachten van zware oogleden te verhelpen, voeren we een ooglidcorrectie uit. Afhankelijk van uw klachten kiezen we voor een onderooglidcorrectie of bovenooglidcorrectie. Bij een onderooglidcorrectie maakt de plastisch chirurg een kleine incisie onder de wimperrand, zodat de huid weer strak getrokken wordt. Bij een bovenooglidcorrectie maakt de plastisch chirurg een incisie in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zowel bij een onder- als bovenooglidcorrectie is er na de ingreep nauwelijks een litteken zichtbaar. De ingrepen duren gemiddeld 60 tot 90 minuten. Dezelfde dag mag u alweer naar huis. 

Let op: zelf autorijden na de ingreep is verboden. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis kan brengen. Na de behandeling ziet u al snel resultaat. Uw ogen zullen minder zwaar aanvoelen, waardoor het u minder moeite kost om uw ogen op te houden. Ook heeft u minder snel last van vermoeide ogen en verdwijnt de regelmatige hoofdpijn. Tot slot heeft de ingreep een verjongend effect op de uitstraling. 

Zware bovenoogleden liften

Hangt het ooglid over uw oog heen? Dan heeft u last van hangende bovenoogleden. Dit leidt vaak tot hoofdpijn en verminderd zicht. Met een bovenooglidcorrectie verhelpen we deze klachten.

Zware onderoogleden liften

Waar hangende bovenoogleden het zicht verminderen, is dit bij hangende onderoogleden niet het geval. Wel zorgen de wallen ervoor dat uw last kan hebben van een verouderde of vermoeide uitstraling. Met een onderooglidcorrectie verwijderen we deze wallen, zodat u weer een frisse en open blik krijgt.

Kosten zware oogleden behandelen

Tijdens een eerste consult bespreekt een van onze plastisch chirurgen uw wensen en de mogelijkheden voor het mooiste resultaat. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op inclusief persoonlijk kostenoverzicht.

Veelgestelde vragen over zware oogleden

Zware oogleden, ook bekend als ptosis of hangende oogleden, verwijzen naar een aandoening waarbij het bovenste ooglid lager hangt dan normaal, waardoor de ogen er vermoeid of zwaar uitzien.

Zware oogleden kunnen worden veroorzaakt door veroudering, erfelijkheid, oogletsel, spierzwakte, zenuwproblemen of onderliggende medische aandoeningen.

Symptomen van zware oogleden kunnen zijn: vermoeidheid, beperkt zicht, moeite met openhouden van de ogen, hoofdpijn, en een constant gevoel van zwaarte boven de ogen.

Een ooglidcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid, vet en soms spieren rond de ogen worden verwijderd of aangepast. Dit helpt om de oogleden te liften en een jeugdiger uiterlijk te herstellen, waardoor zware oogleden verminderd worden. De procedure kan niet alleen functionele voordelen opleveren, maar ook de functionele aspecten van het gezichtsvermogen verbeteren voor degenen die hinder ondervinden van beperkt zicht als gevolg van hangende of zware oogleden. Het resultaat is meestal een meer uitgeruste en frissere uitstraling. Een ooglidcorrectie wordt uitgevoerd door ervaren plastisch chirurgen en kan op de bovenste en/of onderste oogleden worden toegepast, afhankelijk van de behoeften van de patiënt.