Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Kleine borsten

De definitie van kleine borsten is voor iedereen verschillend. Waar de een zich prettig voelt bij een B-cup kan dit voor een ander niet prettig aanvoelen. We spreken dan ook voornamelijk over kleine borsten wanneer uw borsten niet goed passen bij de rest van uw lichaam en u zich daar onzeker over voelt. 

Plan een consult

Welke klachten ontstaan er bij kleine borsten

De grootste klacht van vrouwen met kleine borsten is dan ook onzekerheid. Ze voelen zich vaak onzeker over hun lichaam. Het is dan fijn te weten dat er een oplossing is. Met een borstvergroting zorgen we ervoor dat uw borsten meer volume krijgen en verbeteren we de houding en vorm, zodat uw borsten beter bij uw lichaam passen.

Hoe ontstaan kleine borsten?

Wanneer meisjes in de puberteit komen, beginnen de borsten te groeien. Dit groeiproces duurt een aantal jaar. Hoe groot de borsten uiteindelijk worden is voor een groot deel genetisch bepaald. Veel vrouwen zijn helaas niet tevreden met de grootte of vorm van hun borsten nadat deze uitgegroeid zijn. Ook kunnen uw borsten in de loop der jaren wat kleiner worden. Vaak voorkomende oorzaken hiervan zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Stoppen met de anticonceptiepil
  • Zwangerschap
  • Ouder worden

Behandelingen bij kleine borsten

Voor de behandeling van kleine borsten voert de plastisch chirurg een borstvergroting uit. Hiermee geven we de borsten meer volume en verbeteren we de vorm en verhouding waardoor ze weer beter bij uw lichaam passen. Een borstvergroting kan middels borstimplantaten of met uw lichaamseigen vet ofwel lipofilling.

Lipofilling; borstvergroting met lichaamseigen vet

Met lipofilling halen we vet weg van uw buik, benen of heupen met liposuctie. De actieve vetcellen worden vervolgens in uw borsten geïnjecteerd. Omdat eigen vetcellen worden gebruikt, voelen uw borsten zacht aan en krijgt u een natuurlijk resultaat. Wanneer u kiest voor een borstvergroting middels uw eigen vetcellen is de kans op complicaties kleiner en herstelt u sneller. Ook zijn de littekens slechts een halve centimeter. Dus waarom kiest niet iedereen voor lipofilling? Met deze behandelmethode kunt u maximaal anderhalve cupmaat vergroten. Ook is lipofilling helaas niet mogelijk voor iedereen, uw lichaam moet hiervoor over voldoende vetcellen beschikken.

Borstimplantaten

U kunt ook kiezen voor borstimplantaten om uw borsten te vergroten. Tijdens een consult bespreekt de plastisch chirurg de gewenste prothese met u, op welke positie de prothese geplaatst wordt en welke stevigheid de borstprothese heeft. Dit is namelijk afhankelijk van uw eigen huid en weefsel. Wij geven u advies over het formaat, cohesie en vorm het beste past bij uw levensstijl, lichaamsbouw en wensen. 

Bij een borstvergrotende operatie maken met borstimplantaten maken we een kleine snee van ongeveer 5 cm in de borstplooi. Via deze snede plaatsen we de borstprothese onder de borstspier of borstklier. Zodra de prothese is aangebracht, hechten we de snedes en plakken we deze af met een pleister. Ook brengen we ondersteunend verband aan om het herstel te bevorderen. Een borstvergroting vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld één uur tot anderhalf uur. 

Veelgestelde vragen over kleine borsten

Kleine borsten verwijzen naar borsten die qua omvang kleiner zijn dan gemiddeld in vergelijking met de algemene populatie. De grootte en vorm van borsten variëren van persoon tot persoon, en wat als klein wordt beschouwd, is subjectief.

Kleine borsten kunnen het gevolg zijn van genetica, hormonale factoren, leeftijd, gewichtsverlies, borstvoeding, en soms gewoon de natuurlijke anatomie van een persoon.

De perceptie van borstgrootte is subjectief. Veel mensen beschouwen hun borsten als klein als ze zich ontevreden voelen over hun omvang in vergelijking met hun eigen wensen of maatschappelijke normen. Medische professionals beoordelen borstgrootte vaak op basis van cupmaten en lichaamsverhoudingen.

Ja, genetica spelen een aanzienlijke rol bij de grootte van de borsten. Borstgrootte en -vorm worden vaak geërfd van ouders en grootouders.

Chirurgische opties omvatten borstvergroting met implantaten, borstvergroting met eigen vet (lipofilling) en een borstlift.