Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Borstreconstructie verbetert kwaliteit van leven

Per jaar ondergaan circa 3.600 tot 6.000 vrouwen een borstamputatie, vaak als gevolg van kanker. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt dit als een zware ingreep ervaren. Bijna 15% van deze vrouwen ondergaat vervolgens een borstreconstructie; een operatie die de kwaliteit van leven behoorlijk kan verbeteren. Veruit de meeste vrouwen kiezen ervoor om zonder borst door het leven te gaan (al dan niet zonder borstprothese in de BH), maar anderen voelen zich prettiger wanneer de borst gereconstrueerd wordt.

Het is bewezen dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel na borstkanker. Het verlies van een borst is een ingrijpende gebeurtenis en zorgt bij veel vrouwen voor problemen op psychologisch, sociaal en seksueel gebied. Een reconstructie daarentegen helpt een vrouw vaak zich weer zeker te voelen over zichzelf op psychologisch, sociaal en seksueel vlak. Vrouwen zijn na een borstreconstructie over het algemeen zeer tevreden over het resultaat en voelen zich na de operatie mentaal sterker.

Verschillende methodes voor borstreconstructie

Er bestaan verschillende methodes om een borst te reconstrueren. De reconstructie kan direct tijdens de borstverwijderende operatie of enige tijd na de amputatie plaatsvinden. De plastisch chirurg bespreekt vooraf welke methode het meest geschikt is.

  • De eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken is het implanteren van een prothese onder de huid. Bij deze methode brengt de chirurg de prothese in via het litteken van de amputatie, zodat er geen nieuw litteken ontstaat.
  • Wanneer er onvoldoende huid is om de nieuwe borst te bedekken implanteert de chirurg een prothese voor weefselexpansie. De prothese is een soort lege ballon die in vier tot acht weken gevuld wordt met een fysiologische zoutoplossing totdat de gewenste cupmaat is bereikt. De huid wordt hierdoor langzaam opgerekt. Vervolgens kan dan de definitieve prothese worden geplaatst.
  • Bij een beschadigde huid of een verwijderde grote borstspier kan de chirurg een spier en huid van de rug halen en gebruiken voor het maken van een nieuwe borst. Ook bij deze ingreep kan er een prothese worden bijgeplaatst.
  • Als de huid beschadigd is het tevens mogelijk om een nieuwe borst te maken van huid- en vetweefsel uit de onderbuik. Er wordt dan een borst geconstrueerd zonder prothese. De borst bestaat uit lichaamseigen (buik)vet.
  • Naast borstreconstructies bestaan er ook tepelreconstructies om de borst ‘af te maken’. Voor de tepelhof gebruikt de chirurg huid van de lies, oksel, het bovenbeen of oor. Ook kan een tepel geconstrueerd worden door middel van een tatoeage.

Vergoeding van de kosten

De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor een borstreconstructie. Een borstreconstructie wordt namelijk niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling om de gevolgen van een borstamputatie zo goed mogelijk te herstellen. Daarnaast voeren onze chirurgen een borstreconstructie enkel uit in het ziekenhuis, niet in de kliniek. Dit geldt voor alle genoemde ingrepen.

Naar behandeling borstvergroting