Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

5 hardnekkige fabels over een borstvergroting

Er doen veel fabels de rondte over een borstvergroting. Wat is er eigenlijk van waar? Blooming PC laat u weten hoe het zit. U leest er hier alles over.

Uw borsten zijn klein, slap of niet gelijk van grootte. Daarom overweegt u een borstvergroting. Maar wat nu als het er heel onnatuurlijk gaat uitzien of als de implantaten gaan lekken? Is het eigenlijk wel veilig? Er doen zoveel verhalen de rondte. In onze kliniek krijgen we deze vragen regelmatig. En vaak gaat het om fabels. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Fabel 1: Een borstvergroting oogt onnatuurlijk

In 1962 werd in Amerika de eerste borstvergroting uitgevoerd. Dat is decennia geleden en u kunt zich voorstellen dat er een periode is geweest dat je duidelijk kon zien dat iemand iets aan haar borsten ‘had laten doen’. Met name de afgelopen 10 jaar is er echter veel verbeterd aan het materiaal dat we voor implantaten gebruiken. Bij Blooming PC werken we voornamelijk met borstimplantaten van het merk Motiva. Deze zijn zacht en flexibel en vallen daardoor heel natuurlijk.

Fabel 2: Siliconen borstimplantaten zijn niet veilig

De laatste jaren zijn borstimplantaten regelmatig op een negatieve manier in het nieuws geweest. Ze zouden niet veilig zijn. Vooral artikelen en documentaires over breast implant illness (BII) laten een schrikbeeld achter. BII is inderdaad een heftige aandoening, maar veel onderzoek heeft aangetoond dat het risico op het ontwikkelen ervan kleiner is dan 1%.

Fabel 3: Dus elk implantaat is veilig?

Nee, dat is een te stellige bewering. In Nederland worden strenge wetten rondom plastische chirurgie gehanteerd. Alleen implantaten die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn toegestaan, mogen gebruikt worden. Wie echter voor een borstvergroting naar het buitenland gaat – omdat het daar vaak goedkoper is – moet zich realiseren dat de kwaliteitseisen voor borstimplantaten daar veel lager kunnen liggen. Met alle gevolgen van dien.

Fabel 4: Een implantaat gaat levenslang mee

Nee, ook de hoogwaardige implantaten waarmee in Nederland gewerkt wordt, kunnen kapot gaan. Er kunnen scheurtjes ontstaan door een blessure, door een mammografie of door slijtage van het implantaat, waardoor microscopisch kleine siliconendeeltjes in het omgevend weefsel of elders in het lichaam terecht kunnen komen. Studies hebben uitgewezen dat na 10 tot 15 jaar circa 10% van de onderzochte implantaten een scheurtje vertoont. Daarom wordt ook geadviseerd om borstimplantaten na 10 tot 15 jaar te laten controleren. Dit kan onderzocht worden met een MRI-scan of echo , maar die geeft nooit 100% duidelijkheid. Daarom adviseren we het implantaat na deze termijn te laten omwisselen of verwijderen.

Fabel 5: Borstimplantaten zijn geschikt voor iedereen

Het komt heel weinig voor, maar het wordt in sommige gevallen afgeraden:

  • bij mensen die klachten van overgevoeligheid voor prothesen hebben
  • bij onbehandelde borstkanker of voorstadia daarvan
  • wanneer u een beroep hebt waarbij een zware belasting op het implantaat wordt uitgeoefend

Plan een consult

Bent u geïnteresseerd in een borstvergroting, maar heeft u nog steeds vragen? Onze plastisch chirurgen staan u graag te woord. Maak een afspraak voor een persoonlijk consult om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Naar behandeling borstvergroting