Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Borsten zijn nooit 100% symmetrisch, maar bij sommige vrouwen is het verschil zo groot dat we spreken van asymmetrische of ongelijke borsten. Dit is het geval wanneer de borsten meer dan één cupmaat verschillen. Veel vrouwen met een ongelijke boezem kiezen voor een borstoperatie waarbij een van de borsten gecorrigeerd wordt, zodat er meer symmetrie in komt.

Borstasymmetrie qua grootte en vorm

Er zijn twee manieren waarop de borsten asymmetrisch kunnen zijn. Ten eerste kan de vorm van een van je borsten afwijken, doordat een deel van de borst zich niet goed heeft ontwikkeld en vervormd is. Ten tweede kan de grootte van de borsten verschillen. Als er meer dan één cupmaat verschil bestaat, kun je stellen dat er sprake is van asymmetrie. Een operatie kan je borsten symmetrischer maken, maar let op: er zal nooit sprake zijn van volledige symmetrie.

Oorzaken van ongelijke borsten

Vaak worden ongelijke borsten veroorzaakt door een aangeboren afwijking. De meest voorkomende aandoeningen zijn de over- en onderontwikkeling van het klierweefsel in de borst. Hieronder vind je vier oorzaken van borstasymmetrie.

  • Hypoplasie: onderontwikkeling van borstklierweefsel aan één zijde
  • Hypertrofie: overontwikkeling van borstklierweefsel aan één zijde
  • Poland Syndroom: eenzijdige onderontwikkeling van de borst en de grote borstspier
  • Tubereuze borstafwijking: de onderkant van de borst is onderontwikkeld

Ongelijke groei

Als je ongelijke borsten hebt, dan wordt dit vaak in de puberteit voor het eerst zichtbaar. Je borsten beginnen te groeien, maar na verloop van tijd merk je dat een van je borsten kleiner blijft. Terwijl je natuurlijk in eerste instantie hoopt dat dit nog zal bijtrekken, blijkt uiteindelijk dat het verschil alleen maar groter wordt. Na een jaar of zes zijn je borsten uitgegroeid en kun je definitief zien of je last hebt van asymmetrische borsten.

Asymmetrische borsten verbloemen

Om te voorkomen dat anderen je ongelijke borsten zien, kun je ervoor kiezen om je beha’s aan één kant op te vullen. Bij lingeriezaken kun je behavulling krijgen die je in je beha kunt stoppen, zodat er met kleren aan geen verschil is te zien. Dit kun je zelfs doen met je bikini, zodat je in de zomer gewoon kunt zwemmen.

Welke behandeling is geschikt voor jou?

Denk je na over een correctie van je ongelijke borsten? Dan is het belangrijk om je goed te oriënteren. Tijdens een consult met de plastisch chirurg ontdek je welke behandeling geschikt is voor jouw borsten. Maak online een afspraak of bel 023 5444 974 voor meer informatie. Hieronder vind je alvast een keuzehulp, zodat je zelf kunt bekijken welke behandeling het best bij je situatie past.

Borstvergroting

Een eenzijdige borstvergroting met één borstimplantaat is de beste oplossing wanneer een van je borsten onderontwikkeld is, bij hypoplasie of het Poland Syndroom bijvoorbeeld. Je ‘goede’ borst is van normale grootte en past bij je lichaam, maar de andere borst is in verhouding te klein.

Meer over borstvergroting

Borstverkleining

Heb je last van hyperplasie, ook wel bekend als overontwikkeling van het weefsel in de borst, dan is een behandeling borstverkleining een betere optie. Je kleinste borst heeft de juiste vorm en grootte, maar de andere is te groot om bij je lichaamsvormen te passen. Deze laat je verkleinen om het verschil te minimaliseren.

Meer over borstverkleining

Borstvergroting en –verkleining

Als je van mening bent dat beide borsten qua grootte niet goed bij je lichaam passen, dan is het mogelijk om beide borsten te laten opereren. We vergroten de kleine borst dan een beetje en verkleinen de grotere borst, zodat we qua cupmaat mooi in het midden uitkomen.

Meer over borstverkleining en -vergroting

Tubereuze borsten

Bij tubereuze borsten is niet de grootte, maar de vorm van een van de borsten afwijkend, omdat de onderkant van de borst onderontwikkeld is. Om dit te herstellen, corrigeert de plastisch chirurg de onderkant van de borst. Door hier meer volume aan te brengen, krijg je meer symmetrie.

Meer over tubereuze borsten behandelen

Borstlift

Het verschil in grootte of vorm van je borsten kan ervoor zorgen dat de grootste borst wat meer gaat hangen. Kies je ervoor om je kleinste borst te vergroten, dan zijn je borsten nog niet symmetrisch. Daarom is het soms aan te raden om naast de eenzijdige borstvergroting de grootste borst te laten liften. Zo wordt je boezem symmetrischer en zal niemand zien dat ze ooit ongelijk waren.

Meer over de borstlift

Lipofilling

Wil je een eenzijdige borstvergroting, maar wil je geen borstprothese? Dan is lipofilling mogelijk een goede oplossing. De chirurg brengt vet van de buik of billen in in de borst, zodat deze groter wordt. Het resultaat lijkt op dat van een borstvergroting met prothese, maar het effect is wel wat beperkter en alleen geschikt als je borsten maximaal één cupmaat verschillen.

Meer over borstvergroting met lipofilling

Psychologische problemen bij borstasymmetrie

Heb jij last van ongelijke borsten en voel je je hier erg onzeker over? Weet dan dat je niet de enige bent. De meeste vrouwen krijgen psychologische problemen als gevolg van borstasymmetrie. Ze voelen zich bijvoorbeeld niet vrouwelijk of schamen zich voor hun borsten. Daarom kan het fijn zijn om eens een afspraak te maken met een psycholoog die je helpt om onzekere gevoelens een plek te geven.

Naar behandeling borstvergroting