Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Informatie over de NVPC

Kliniek Blooming staat ingeschreven bij de NVPC en de afkorting is reeds met enige regelmaat terug te vinden op onze website. In deze blogpost leggen we uit wat NVPC is, doet en gaan we in op de geschiedenis van de vereniging.

U komt regelmatig de afkorting NVPC tegen wanneer u leest over een plastisch chirurgische ingreep. NVPC staat namelijk voor Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en heeft twee hoofddoelen:

  1.       Het bevorderen van de ontwikkeling van de plastische chirurgie, waaronder begrepen handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie
  2.       Het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van leden

De geschiedenis van hoe deze vereniging is ontstaan, is een bijzondere. Het begint namelijk in 1940 met algemeen chirurg C.F. Koch. Hij wist Europa te ontsnappen door met een groep soldaten te vluchten naar Engeland. Daar raakte hij diep onder de indruk van de manier waarop er plastische chirurgie werd toegepast op de gewonde piloten van gevechtsvliegtuigen. Vooral bij brandwonden kon de plastische chirurgie veel wonderen verrichten.

C.F. Koch opende verschillende vestigingen in Nederland bij zijn terugkeer na de oorlog. Anno 1950 richtte hij de NVPC op dat momenteel meer dan tweehonderdvijftig aangesloten plastisch chirurgen telt.

Tegenwoordig houdt de vereniging zich bezig met het bereiken van de twee eerdergenoemde hoofddoelen. Dit wordt gedaan door verschillende zaken te ondernemen. Zo worden er regelmatig wetenschappelijke bijeenkomsten georganiseerd en zet de vereniging zich in ter bevordering van verbetering van de opleiding tot plastisch chirurg. Verder werkt ze nauw samen met zowel nationale als internationale vergelijkbare instanties en organisaties en maakt ze zich sterk ter bevordering van de voorlichting omtrent het onderwerp.

Daarnaast heeft het NVPC een aantal strenge kwaliteit bevorderende richtlijnen waar de leden van de NVPC zich aan dienen te houden. Door middel van cursussen en nascholingen proberen zij daarnaast alle kennis up to date en paraat te houden. Eén van deze commissies is het zogenaamde ONE (Opleiding Nascholing en Educatie). Zij organiseren twee keer per jaar een scholing dag voor plastisch chirurgen en plastisch chirurgen in opleiding. Daarnaast ontwikkelen zij examens welke alle plastisch chirurgen in opleiding twee maal per jaar dienen te halen om na hun 6 jaar durende specialisatie, plastisch chirurg te worden.

 

Logo NVPC

 

De werkzame plastisch chirurgen van Kliniek Blooming zijn allemaal lid van de NVPC. Door dit lidmaatschap dienen zij zich aan de strenge kwaliteitseisen te houden. Daarnaast zijn de plastisch chirurgen van Kliniek Blooming nauw betrokken bij de ontwikkeling en professionalisering van de NVPC. Zo zit drs. Wouter van der Pot in het eerder genoemde ONE. Tijdens de NVPC dagen eerder deze maand heeft dr. Paris Melis daarnaast een lezing gegeven aan de plastisch chirurgen in opleiding over de veiligheid van injectables als botox, filler en lipofilling.

Naast al deze zaken, heeft de vereniging een uitgebreide website. Hier plaatst ze berichten die erg interessant zijn voor zowel plastisch chirurgen als patiënten die een plastisch chirurgische ingreep zullen ondergaan, of dit overwegen. De pagina wordt op maandelijkse basis ververst en voorzien van nieuwe informatie en berichten.