Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

‘Wanneer mag ik weer sporten na een operatie?’

Voor uw ingreep was u wellicht regelmatig te vinden in de sportschool, ging u vaak hardlopen of was u aanwezig bij elke groepsles. Daar kwam even een pauze in met uw operatie. Vervelend, maar een noodzakelijk kwaad. Stukje bij beetje begint u uw leven weer op te pakken. U mag steeds weer wat meer doen, u merkt dat uw lichaam meer kan hebben en u voelt zich steeds beter. Ook uw beweging zou u graag wel weer op willen pakken. Mag dat al? We beantwoorden uw vragen rondom sporten en cosmetische ingrepen in dit blog!

‘Waarom mag ik niet sporten na een operatie?’

Na een operatie mag u een tijdje lang niet sporten. Een operatie kan erg zwaar zijn voor het lichaam. In het algemeen wordt aanbevolen om de eerste vier tot zes weken na een operatie niet te gaan sporten of zwaar te tillen. De lengte van de rustperiode is afhankelijk van uw behandeling en hoe intensief u sportte voor de operatie. Informeer altijd bij uw arts wat zij aanbevelen.

‘Kan ik direct weer volledig gaan sporten na deze periode?’

Weer volledig gaan bewegen na een operatie wordt eigenlijk altijd afgeraden. Dit komt omdat uw lichaam rust nodig heeft om te herstellen, ook van de wond en omdat uw lichaam weer moet wennen aan deze vorm van inspanning. Onder andere uw spieren hebben een hoop te verduren gehad. Probeer het sporten dus rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met wandelen en lichte beweging. Luister naar uw lichaam. Doet iets veel pijn of voelt het gewoon niet goed, stop dan onmiddellijk.

Zit ik nu vast aan een sportschoolabonnement terwijl ik niet mag sporten?

Nee, gelukkig hoeft dat niet. Heeft u een vast abonnement bij de sportschool, dan kunnen we altijd een brief voor u opstellen voor het stoppen van uw abonnement voor een bepaalde periode.

‘Wat kan ik doen voor mijn operatie om snel weer fit te worden?’

Gek genoeg kunt u voor uw operatie al bezig met uw herstelproces. Prevalidatie, heet dit proces. Zo helpt u uw lichaam omgaan met de gevolgen van uw medische ingreep en bevordert u het herstelproces. De speerpunten van prevalidatie zijn spiermassa opbouwen en uw conditie bevorderen. Patiënten revalideren hierdoor vaak sneller. Met krachttraining helpt u de spieren aansterken, waardoor uw lichaam ook sterker de operatie in gaat. Tijdens het herstel verliest u namelijk snel spiermassa. Conditie opbouwen kunt u bijvoorbeeld doen door te gaan fietsen, (hard)lopen of traplopen. Spiermassa opbouwen gaat het snelst met krachttraining en zogenoemde compound oefeningen: oefeningen waarbij u meerdere spiergroepen traint. Denk bijvoorbeeld aan squats, lunges, bankdrukken en deadliften.

‘En erna?’

Door goed voor uw lichaam te zorgen helpt u uw lichaam zo snel mogelijk te herstellen van uw operatie. Gezonde en voldoende voeding is hierbij essentieel. Als u weet dat u zelf niet in de gelegenheid bent om te koken, vraag dan vrienden en familie om eten langs te brengen of laat verse maaltijden bezorgen. Het belangrijkste tijdens uw herstel is dat u luistert naar de signalen die u lichaam geeft en hiernaar handelt. Zo staat u straks weer veilig en gezond op de loopband.