Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag09:00 - 17:00 uur
Dinsdag09:00 - 17:00 uur
Woensdag09:00 - 17:00 uur
Donderdag09:00 - 17:00 uur
Vrijdag09:00 - 17:00 uur

Dr. Menno Huikeshoven in ForYou magazine over de borstreconstructie

Een borstreconstructie is een persoonlijke beslissing en het is er ook een die je overkomt. Als je de diagnose borstkanker krijgt is een borstreconstructie misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het een beslissing die je meteen moet overwegen want vaak kan er tijdens of vlak na een borstbesparende operatie al meteen met de reconstructie begonnen worden.

Als vrouwen de diagnose borstkanker krijgen zijn ze vooral bezig met chemotherapie, bestraling en het opereren hiervan. Een borstreconstructie is niet het eerste waar ze aan denken. Tegenwoordig kun je samen met de arts en verpleegkundige beslissen over de beste behandeling in jouw situatie en denk je ook na over een borstreconstructie. Waarbij het belangrijk is dat je een keuze maakt die bij jou past. Tijdens de amputatie of een borstsparende operatie is het mogelijk om meteen met de reconstructie te beginnen. Dit geeft vaak een mooier resultaat en bespaart ook direct een operatie zegt plastische chirurg Menno Huikeshoven, werkzaam bij Het Spaarne Gasthuis en kliniek Blooming Plastische Chirurgie. Dit kan uitgevoerd worden bij de meest voorkomende borstreconstructie vormen: zoals vormherstel bij een grote borstbesparende operatie en bij plaatsing van implantaten na een amputatie. Dr. Menno Huikeshoven legt uit: Het plaatsen van (siliconen) implantaten in een of twee stappen is mogelijk. “Vaak plaatsen wij tijdens de amputatie, een ballon onder de borstspier, waarmee we de spier en huid oprekken. Zo’n vier maanden later kan de ballon verwijderd worden en plaatsen we een definitief implantaat. Het komt ook voor dat we direct een definitief implantaat plaatsen, bijvoorbeeld bij vrouwen met kleinere borsten. 

Hersteloperatie
Wanneer bij een borstbesparende operatie een grote tumor en dus veel borstweefsel wordt verwijderd, kan de plastisch chirurg ook meteen een hersteloperatie uitvoeren. Menno Huikeshoven: “ Dan verschuiven we tijdens de operatie borstweefsel dat er nog is, of voegen extra weefsel, bijvoorbeeld afkomstig uit de zij of onderkant van de borst. Zo herstellen we de vorm van de borst direct en voorkomen we misvorming. Patiënten staan met deze mogelijkheden direct  al voor de keuze of ze een borstreconstructie willen. Voor de meeste vrouwen is het erg lastig om te verwerken dat ze borstkanker hebben en tegelijkertijd na te denken over een borstreconstructie, weet Aukje Cnossen. Ze licht als verpleegkundig specialist oncologie vrouwen voor en begeleidt hen tijdens dit proces. ‘Als mensen horen dat ze kanker hebben zijn ze altijd eerst in shock. Het slechte nieuws brengt chaos in hun leven. Ze willen overleven en moeten nadenken over een reconstructie. Wat voor hen mogelijk als tegenstrijdig voelt, door hen te begeleiden kunnen ze beter kiezen wat bij hen past. Aukje Cnossen vraagt vrouwen vaak wat ze met hun borsten ‘hebben’. Dit kan namelijk voor iedereen anders zijn en is niet leeftijdsgebonden. 

Dr. Menno Huikeshoven herkent dit dilemma waar vrouwen doorheen gaan. Ze komen in een sneltrein terecht, genaamd ‘borstkanker’ en er komt in een paar weken tijd ontzettend veel op hen af. Waardoor veel vrouwen het moeilijk vinden om al na te denken over een reconstructie. Toch is dit wel belangrijk, gezien zij anders mogelijkheden verliezen. Cnossen vult hierop aan: ‘Patiënten zijn vaak in paniek en hebben haast, maar borstkanker is bij de eerste ontdekking zelden levensbedreigend’. Hierom adviseert zij vrouwen om de tijd te nemen en in gesprek te gaan met de chirurg, de verpleegkundige en de plastisch chirurg. En uiteraard ook hun partner. De plastisch chirurg kan de patiënt uitgebreid informeren over de mogelijkheden en hoe dit proces in z’n werk gaat.

‘Als verpleegkundige kijkt Cnossen vooral naar het leven van de patiënten en wat voor hen belangrijk is. Regelmatig geven vrouwen aan geen borstreconstructie te willen en komen hierop terug tijdens het tweede gesprek. Aan hen wordt gevraagd hoe ze tot die beslissing zijn gekomen. Dit blijft natuurlijk een persoonlijke keuze waarbij van alles meespeelt; je eigen gevoel, die van je partner en de grootte van je borst. Hierin is het belangrijk dat je kiest wat bij je past. Een amputatie blijft natuurlijk moeilijk en na de operatie missen vrouwen hun borst. Dit kan heel confronterend zijn, we zien dan ook dat veel vrouwen pas na een jaar of twee blij zijn met hun reconstructie. Ook Dr. Menno Huikeshoven herkent en beaamt dit. ‘Vaak is het ook nodig om een tepelreconstructie uit te voeren en een tepelhoftatoeage te plaatsen. Of moet de andere borst ook aangepast worden om er een geheel van te maken. We winnen tijd door bij de amputatie als over de reconstructie te beginnen. De vrouw beslist zelf over een reconstructie, maar wij adviseren en informeren wat medisch gezien het beste is om te doen in haar situatie. 

Bekijk hier het hele artikel.

Over Menno Huikeshoven
Lid van de: Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), De Nederlandse Vereniging Voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC) en de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie, de (Canadese) British Columbia Hand Society en Fellow van de European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery. Lees hier reviews over Dr. Menno Huikeshoven. 

BIG: 49063224801