Ga direct naar:

Gynaecomastie

Borstvorming bij mannen

"Achteraf had ik de stap veel eerder moeten nemen. Mijn borst oogt nu mannelijker en ik voel mij een stuk zelfverzekerder"

Gynaecomastie is een medische term voor borstvorming bij mannen. Er wordt niet veel over gesproken maar het komt regelmatig voor. De borstvorming kan ontstaan door een vergrote klierschijf, huidoverschot, overtollig vet of een niet-lichamelijke oorzaak. Eén ding is echter zeker: de borstvorming leidt in veel gevallen tot grote onzekerheid bij mannen. Wanneer u zich onzeker voelt door gynaecomastie is een borstverkleining een goede oplossing. Tijdens deze borstverkleinende operatie wordt het overtollige vetweefsel verwijderd.

 • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij de NVPC en NVEPC
 • Jarenlange ervaring op het gebied van gynaecomastie
 • Persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg die u gaat behandelen
 • Uitgebreid consultgesprek

For English see Gynaecomastia

Kosten en vergoeding gynaecomastie

BEHANDELING PRIJS VERDOVING OVERNACHTING
Gynaecomastie € 6.500,- Algehele narcose Nee

Vergoeding door de verzekeraar

Het is geheel afhankelijk van uw situatie of de operatie wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit hangt bijvoorbeeld af van de aard en de ernst van de borstvorming. Daarnaast wordt er gekeken of de ingreep om een medische of cosmetische reden uitgevoerd wordt. Aanbevolen wordt om van tevoren te controleren of uw zorgverzekering de operatie vergoedt.

Wat is gynaecomastie?

Gynaecomastie is de ontwikkeling van abnormaal veel borstweefsel bij mannen door een onevenwichtige hormonenspiegel in de puberteit. Er zijn verschillende vormen van borstvorming bij mannen. Zo kan er sprake zijn van overtollig klierweefsel, vetweefsel of een huidoverschot. Gynaecomastie wordt veroorzaakt door lichamelijke en niet-lichamelijke oorzaken. Factoren als erfelijkheid, de hormoonhuishouding of medicatie spelen hierin een rol. Met plastische chirurgie kunnen we uw problemen verhelpen.

Soorten borstvorming

Lichamelijke gynaecomastie

Bij lichamelijke borstvorming verdwijnen de klierschijven van een jongen niet gedurende de kindertijd. In plaats van dat deze weggaan, zwellen deze rond de puberteit op, waardoor borstvorming plaatsvindt. Dit kan gebeuren bij een of bij beide borsten van de jongen. De zwelling van de borst is meestal van korte duur, maar het kan ook voorkomen dat de zwelling meerdere jaren blijft. Deze borstvorming verdwijnt echter vanzelf, waardoor de zwelling niet operatief behandeld wordt. Een tweede lichamelijke oorzaak is pseudo-gynaecomastie. Bij deze borstvorming is niet de borstklier gezwollen, maar is de zwelling in de borst ontstaan door een vetophoping. Deze borstvorming kan middels een borstverkleining verholpen worden.

Niet-lichamelijke borstvorming

Naast de natuurlijke oorzaken van mannen gynaecomastie zijn er ook een aantal oorzaken van niet-lichamelijke borstvorming. Hierbij kunt u denken aan:
 • De bijwerking van medicijnen, zoals anabole steroïden of antidepressiva
 • Stofwisselingsveranderingen bij lever- of nierziekte
 • Het gebruik van cannabis
 • Het disfunctioneren van de teelballe
 • Hormoonproducerende gezwellen
Wanneer er sprake is van een niet-fysiologische oorzaak, bepalen we aan de hand van het verhaal van de patiënt en het lichamelijke onderzoek of een borstverkleining geschikt is. Bij twijfel voeren we een aanvullend hormonaal onderzoek uit om te controleren of er geen onderliggende ziektes aanwezig zijn. Daarnaast checken we of de afwijking al een langere tijd aanwezig is.

Het eerste consult

Tijdens het consult vraagt de plastisch chirurg u naar uw wensen en verwachtingen. Naar aanleiding hiervan zullen de mogelijkheden worden besproken. Samen bepaalt u welke behandelmethode voor u het meest geschikt is. Uw plastisch chirurg geeft tijdens dit gesprek uitgebreid uitleg, brengt de eventuele risico’s en complicaties in kaart en hij laat u zien welke resultaten u kunt verwachten. Ook wordt het verschil tussen de verschillende gynaecomastie behandelingen uitgelegd. Indien er liposuctie nodig is, bespreekt de plastisch chirurg ook deze procedure. Bij Kliniek Blooming krijgt u altijd een eerlijk advies en duidelijke voorlichtingen over het behandeltraject. Zo weet u wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan.

Daarnaast informeert de plastisch chirurg naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en eventuele allergieën. Meld eventueel gebruik van medicijnen altijd aan uw behandelend plastisch chirurg. Bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunnende medicijnen, mag u een aantal weken voor de operatie niet meer gebruiken. Rookt u? Dan is de kans op complicaties bij wondgenezing groter. Wij adviseren dan ook om minimaal zes weken voor de behandeling te stoppen met roken.

De behandeling

Hoe de operatie er voor u uitziet, hangt af van het soort gynaecomastie. Wij maken onderscheid tussen twee borstverkleinende operaties:

 • Het verwijderen van overtollig klierweefsel 
 • Het verwijderen van het huidoverschot 
 • Borstverkleining man – verwijderen van het klierweefsel
 • Borstverkleining man – liposuctie
 • Borstverkleining man – verwijderen klierweefsel en liposuctie
 • Borstverkleining man – verwijderen klierweefsel, liposuctie en huidreductie

Gynaecomastie door een klierschijf

Is er bij u sprake van een vergrote klierschijf, dan wordt deze bij de ingreep verwijderd. Om de klier weg te halen, maakt de chirurg een klein sneetje onder de tepel en op de overgang van het tepelhof en de huid. Bij een kleine klierschijf voeren we de ingreep uit onder lokale verdoving. Als de klierschijf groter is, voeren wij de operatie onder narcose in dagbehandeling uit of met een verblijf in het ziekenhuis voor een nacht.

Gynaecomastie door huidoverschot

Als er bij u een huidoverschot aanwezig is, halen we rond de tepel een reepje huid weg. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meer huid weg te halen en de tepel wat naar boven te verplaatsen. Dit leidt tot een zogenoemd ankervormig litteken rond en onder de tepel. Indien de plastisch chirurg tijdens de ingreep zien dat er veel vet in het gebied onder de tepel zit, verwijderen we dit gedurende de operatie met een aanvullende liposuctie.

Herstel na de borstverkleinende ingreep

Hoe snel u herstelt na de gynaecomastie behandeling, is afhankelijk van het type borstcorrectie en de reactie van uw lichaam op de ingreep. U heeft gemiddeld zo’n twee weken nodig om volledig te herstellen. Na ongeveer twee weken komt u terug in onze kliniek om het eindresultaat te checken.

De eerste week na de correctie zal de borst gevoelig zijn en neemt de zwelling verder toe. Na ongeveer een week neemt deze vanzelf weer af. Deze natuurlijke reactie van het lichaam is niets om u zorgen over te maken. Wanneer u pijn ervaart, adviseren wij u om paracetamol te gebruiken.

3 tot 4 dagen

Toename van zwelling en roodheid

Na 7 dagen

U komt bij ons langs voor de controle

10 tot 14 dagen

U kunt langzaam uw lichte werkzaamheden oppakken

Twee weken na

U komt op controle in onze kliniek

Tot 6 weken na

U dient het korset te dragen

Zes weken na

U kunt weer zwaardere lichaamsinspanningen verrichten en intensief sporten.

Risico’s en complicaties

Elke chirurgische ingreep brengt risico’s en complicaties met zich mee. De kans op risico’s is gering omdat de mensen die een cosmetische ingreep ondergaan, vaak lichamelijk gezond zijn. De mogelijkheid op complicaties is dan ook zeldzaam. Enkele mogelijke complicaties van een gynaecomastie behandeling zijn:

Zeldzaam

 • Hematoom (bloedophopingen onder de huid)
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Allergische reactie

Zeer zeldzaam

 • Gevoelsverandering rondom de borst
 • Blijvende zichtbare littekens
 • Aangetaste onderliggende structuren
 • Resultaat voldoet niet aan verwachting

Littekens

De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om tot een eindstadium te komen. Houd littekens uit de zon en verzorg ze goed met littekencrème. Bij ons in de kliniek gebruiken wij Staudt littekencrème.

Roken

Stop minstens zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. De kans op nabloedingen wordt verkleind zodra u stopt met roken.

Voor-en-na resultaten van een gynaecomastie operatie

Ervaringen

Veelgestelde vragen

Groeit mijn borst na de operatie weer?

De borst bestaat voor een groot gedeelte uit vet. Als u aankomt, zal de borst ook groeien. Wanneer tijdens de gynaecomastie operatie klierweefsel is verwijderd, is de kans nihil dat de borst opnieuw groter wordt.

Wanneer kan ik weer beginnen met werken?

Bij lichamelijk licht werk zoals administratieve werkzaamheden kunt u na twee dagen alweer aan het werk. Als u lichamelijk zwaar werk uitvoert, dient u twee à vier weken rust te houden.

Wordt de behandeling vergoed?

Dat hangt af van uw zorgverzekeraar of de operatie wordt vergoed. Naast de aard en de ernst van de gynaecomastie speelt het verzekeringspakket een belangrijke rol. Informeer bij zorgverzekering of de behandeling wordt vergoed.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een gynaecomastie operatie of een van onze andere borstcorrecties? Neem dan contact met ons op via 023 544 4974, door te mailen naar info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over gynaecomastie

Verdoving

Lokale of algehele narcose
spuit
Operatieduur
60 – 120
clock
Hersteltijd
7 – 14 dagen
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Joost Staudt

Drs. Wouter van der Pot

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Jan van Loon

Dr. Mick Kreulen

Dr. Menno Huikeshoven

Dr. Klaske Booij

Drs. Robert de Wijn

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité

Drs. Toine van Trier