Vandaag zijn wij geopend van 09:00 – 21:00

nlen
Bloemingdael

Booming bij Blooming:

Het Botox abonnement!

Neem contact op

  023-5444974
Wij zijn nu telefonisch bereikbaar!

  Maak een afspraak

Veelgestelde vragen borstreconstructie

Het ondergaan van een borstreconstructie is vaak een grote stap en roept veel vragen op. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een borstreconstructie en daarom is het belangrijk dat u een goede keuze maakt. Een borstreconstructie is vaak het gevolg van een medische ingreep en valt daarom onder verzekerde zorg. Wij voeren in Kliniek Blooming Plastische Chirurgie geen borstreconstructies uit maar onze plastisch chirurgen die ook werkzaam zijn in het ziekenhuis , zijn zeer ervaren op dit gebied. Daarom beantwoorden wij graag de veelgestelde vragen over een borstreconstructie.

Is het mogelijk om een borstreconstructie tegelijk met een amputatie te doen?

Wat het beste moment is om de borstreconstructie uit te voeren, is afhankelijk van de aanvullende behandelingen die u na de operatie moet ondergaan. De reconstructie kan namelijk tijdens dezelfde operatie plaatsvinden, maar ook later worden uitgevoerd. Een directe borstreconstructie is mogelijk wanneer u na de amputatie geen bestralingen meer hoeft te ondergaan. Een uitgestelde reconstructie vindt minimaal zes maanden na de borstamputatie plaats omdat het geopereerde gebied dan volledig is hersteld. Bent u na de borstamputatie bestraald, geef de huid en het botweefsel dan een jaar hersteltijd voordat u de borstreconstructie ondergaat. Op onze pagina over de voordelen en nadelen van een borstreconstructie vindt u meer informatie over de keuze voor een reconstructie.

Kan mijn nieuwe borst gereconstrueerd worden uit eigen weefsel in plaats van met een implantaat?

Ja, dit is zeker mogelijk. Bij de borstreconstructie wordt er dan weefsel uit de buik of bil gebruikt. Een groot voordeel van een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is, dat er weinig tot geen complicaties optreden omdat het materiaal uit uw lichaam afkomstig is. Er zijn verschillende manieren om een borstreconstructie met eigen weefsel uit te voeren.

Is het altijd nodig om de huid en borstspier eerst op te rekken?

Nee, dat is niet altijd nodig. Het is zelfs zo, dat wanneer de borstreconstructie direct bij de borstamputatie wordt uitgevoerd, de prothese onder de borstspier kan worden geplaatst. Wanneer u kiest voor een borstreconstructie op een later moment, dan is het wel nodig om de huid en borstspier op te rekken. Dit betekent vanzelfsprekend ook meerdere operaties.

Moet een borstprothese na een paar jaar vervangen worden?

Nee, dit is niet nodig. Een borstprothese blijft gemiddeld zo’n twintig jaar zitten. Wanneer er sprake is van klachten, kunt u ervoor kiezen om de prothese wel eerder te verwijderen. De meest voorkomende klacht bij een prothese is kapselvorming. Dit is een logische reactie van het lichaam op een lichaamsvreemd voorwerp. Geef uw lichaam na de ingreep voldoende rust om te herstellen en kies voor de beste nazorg.

Hoelang blijft het resultaat van de borstreconstructie zichtbaar?

Een reconstructie van de borst gaat in principe levenslang mee. Let er hierbij wel op dat het resultaat kan meeveranderen met uw lichaam. Dit is vooral het geval wanneer u kiest voor een borstreconstructie met lichaamseigen materiaal. Hierdoor veranderen uw borsten mee zodra u afvalt of aankomt. Wanneer er een borstprothese wordt geplaatst met lichaamsvreemd materiaal, zullen ze gelijk blijven.

Is een borstreconstructie pijnlijk?

De borstreconstructie zelf vindt plaats onder algehele narcose; hierdoor merkt u niets van de ingreep. Zodra de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijnklachten ervaren. De meest voorkomende klacht is een strak gevoel om de borst. Dit is vaak maar een gevoel en heeft niets te maken met een te strak staande huid of dat de protheses te weinig ruimte hebben. Het heeft vaak te maken met zenuwen die signalen van pijn doorgeven, maar dit is pijn aan weefsel dat er helemaal niet meer is. U kunt pijnstillers nemen totdat deze zenuwsignalen zijn afgezwakt. Door de juiste nazorg zult u snel weer hersteld zijn na de ingreep.

Stel uw vragen over borstreconstructies

Heeft u na het lezen van de antwoorden op de veelgestelde vragen nog een vraag over de borstreconstructie? Maak dan een afspraak met een van onze plastisch chirurgen in het ziekenhuis. Hiervoor kunt u terecht in het Spaarne Gasthuis of Rode Kruis ziekenhuis.

Bel: 023-5444974 Wij zijn telefonisch bereikbaar!