Littekens kunnen een grote impact hebben op het zelfvertrouwen. Zeker wanneer deze op een zeer zichtbare plek zitten kunnen ze een belemmering zijn in het dagelijks leven. Schaamte speelt hierbij een belangrijke rol. Maar wat is een litteken nu eigenlijk en wat kunt u er aan doen wanneer u deze als storend ervaart?
Littekens zijn een beschadiging van de huid door ongevallen, operaties of bijvoorbeeld ziektes. Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Hoe meer uw huid beschadigd is, des te langer het duurt tot de huid geheel genezen is en des te groter de kans is dat u een zichtbaar litteken overhoudt.
Risicofactoren voor littekenvorming
Naast de ernst van de beschadiging zijn er een aantal risicofactoren waar (abnormale) littekenvorming door kan worden beïnvloed.
- Erfelijkheid: Mensen kunnen een familiaire aanleg hebben voor het bepalen van de vorm.
- Huidtype: Mensen met een gekleurde huid lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van (abnormale) littekens.
- Leeftijd: Hoe ouder de huid, hoe langer het duurt tot de wond is genezen. Omdat een jongere huid sneller geneest is er het risico dat er teveel nieuwe huid gevormd wordt. Hierdoor kunnen de huid en het litteken groter en dikker worden.
- Plaats: Hoe beweeglijker en gespierder de plaats, hoe langer het geneesproces en hoe wijder en opvallender het litteken.
- Complicaties en infecties: Een infectie door bijvoorbeeld slechte hygiëne vergroot de kans op complicaties en een abnormaal litteken.
Soorten littekens
Nadat de wond genezen is, kunnen er, afhankelijk van de bovenstaande factoren, diverse soorten littekens ontstaan:
- Rijp/gewoon litteken: Een lichtgekleurd, vlak litteken dat ontstaan is bij genezing zonder problemen. Afhankelijk van de vorm van de wond is er niet meer over dan een pigment loos vlekje of streepje.
- Onrijp litteken: Een rood, soms jeukend of gevoelig, licht verheven litteken. Dit litteken kan, doordat het nog niet uitgerijpt is, nog verder afvlakken en minder zichtbaar worden.
- Atrofisch litteken: Het atrofisch litteken is een kleine, ronde holte die lager dan de omringde huid ligt. Atrofische littekens ontstaan wanneer het genezingsproces wordt verstoord en er onvoldoende nieuwe verbindingsvezels kunnen worden gevormd. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld infecties zoals acne en waterpokken of röntgenbestralingstherapie.
- Hypertrofische littekens: Hypertrofische littekens zijn vaak rood, dik en gezwollen van uiterlijk. Het litteken kan als pijnlijk en jeukerig worden ervaren. Binnen een paar maanden tot een jaar kan het litteken in grootte toenemen. Na een proces van zo’n twee jaar kan deze bovendien op natuurlijke wijze steeds minder zichtbaar worden.
- Keloïd litteken: Keloïd littekens zijn een woekering van littekenweefsel en vaak groter dan de oorspronkelijke verwonding. Het litteken komt voornamelijk voor op de borst, rug, schouders en oorlel en is vaak rood of donker van kleur dan de huid.
Het behandelen van een storend litteken
Hoewel littekens nooit helemaal kunnen verdwijnen is er wel de mogelijkheid om de zichtbaarheid van het litteken te verminderen. Welke behandeling voor u geschikt is, is afhankelijk van het soort litteken. De plastisch chirurgen zijn, dankzij speciale technieken en jarenlange ervaring op het gebied van brandwondenzorg, specialist op het gebied van littekencorrecties.
Neem contact met ons op wanneer u meer wilt weten over het corrigeren van uw litteken.