Ga direct naar:

Moedervlek verwijderen

“Alle moedervlekken worden verwijderd door BIG-geregistreerde plastisch chirurgen die ook werkzaam zijn in het RKZ Beverwijk en het Spaarne Gasthuis in Haarlem”

U kunt uw moedervlek om verschillende redenen laten verwijderen. Heeft u een moedervlek die u als storend ervaart of veroorzaakt uw moedervlek klachten tijdens het scheren? Bij Kliniek Blooming kunt u terecht voor het verwijderen van uw moedervlek om cosmetische redenen. De plastisch chirurgen van Kliniek Blooming hebben veel ervaring in plastische chirurgie en met het verwijderen van moedervlekken en het litteken daarbij zo onopvallend mogelijk te maken. Bestaat er de verdenking van huidkanker? Het verwijderen van de moedervlek en het onderzoek van het weefsel valt onder verzekerde zorg. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u in dat geval terecht bij de polikliniek in het ziekenhuis.

For English see Mole removal

Het verwijderen van een moedervlek

Moedervlekken zijn bruine vlekjes op de huid die veroorzaakt worden door een opeenhoping van goedaardige pigmentvormende cellen in de huid. Ze kunnen verschillen in grootte, vorm en kleur. Vrijwel iedereen heeft wel een aantal moedervlekken: een gemiddeld persoon heeft ongeveer 25 moedervlekken.

Wanneer een moedervlek verwijderen

Een goedaardige moedervlek is een veelvoorkomend verschijnsel. Om medische redenen is het dan ook niet noodzakelijk om deze te verwijderen. Het kan echter voorkomen dat u uw moedervlek om cosmetische redenen wilt verwijderen, bijvoorbeeld wanneer een moedervlek erg groot is of als deze op een ontsierende plek zit. Bovendien kan het voorkomen dat een wat dikkere moedervlek op een onhandige plek zit, waardoor u deze bijvoorbeeld regelmatig openstoot.

Wanneer de moedervlek groter wordt, van vorm verandert, van kleur verandert, jeukt, gemakkelijk bloedt of pijn doet, bestaat de verdenking op huidkanker (melanoom). Via een ‘ABCD’-ezelsbruggetje kunnen kenmerken die duiden op een kwaadaardige verandering van de moedervlek, worden vastgesteld:

  • Asymmetrische vorm
  • Onregelmatige Begrenzing
  • Een andere kleur (colour) dan het standaard bruin
  • Een Diameter groter dan 6mm

Wanneer uw moedervlek aan al deze aspecten voldoet, is het raadzaam om de moedervlek te laten verwijderen en te laten onderzoeken.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling zal uw behandelend plastisch chirurg uw moedervlek onderzoeken en beoordelen. Zo kan er bepaald worden welke behandelmethode het beste resultaat zal geven. Tijdens dit gesprek worden uw wensen uitgebreid besproken en krijgt u een uitgebreide uitleg over de ingreep en de verwachtingen.

Het verwijderen van een moedervlek gebeurt onder een plaatselijke verdoving. U voelt daarom niets van de ingreep. Voorafgaand aan de behandeling zal uw plastisch chirurg de moedervlek aftekenen. Hierbij wordt er altijd eerst gekeken naar de zogenaamde “huidlijnen”. Dit zijn de lijnen waarin de huid geneigd is te plooien. De kraaienpootjes bij de ooghoeken of de lachplooi van de neusvleugel naar de mondhoek zijn voorbeelden van goed herkenbare huidlijnen. Een litteken geneest het mooist als deze evenwijdig aan de huidlijnen wordt gemaakt. Dan valt het litteken als het ware een beetje weg tussen de huidlijnen, waardoor het minder opvallend is.

Moedervlek verwijderen in het gezicht

Wanneer u een moedervlek in het gezicht wilt laten verwijderen, wilt u er natuurlijk geen opvallend litteken aan overhouden. Bij Kliniek Blooming begrijpen we dit maar al te goed. De omvang van het litteken wordt door onze artsen geminimaliseerd door gebruik te maken van ‘esthetische units.’ Hiermee wordt bedoeld dat het is opgebouwd uit verschillende onderdelen: de neuspunt is een andere “unit” dan de neusvleugel. Littekens vallen het minst op als  op de begrenzingen van die units liggen. Zo zal een littekentje langs de rand van de neusvleugel vrijwel onzichtbaar zijn, terwijl een litteken dwars op de neusvleugel veel opvallender is. Daar wordt allemaal rekening mee gehouden bij het plannen van de richting waarin de moedervlek wordt verwijderd en gehecht.

Nazorg

Na de ingreep kunt u direct naar huis. Uw behandelend plastisch chirurg zal, indien nodig, een vervolgafspraak maken voor het verwijderen van de hechtingen en het controleren van de plek. Afhankelijk van de plek van uw moedervlek, is het raadzaam om snelle, onverwachte bewegingen te vermijden en een week niet te sporten. De wond kan, ondanks de hechtingen, opengaan. Bescherm het litteken bovendien tegen de zon, totdat het genezen is.

Het resultaat

Naast het volledig verwijderen van de moedervlek, streeft uw plastisch chirurg ernaar om het beste cosmetische resultaat te behalen. Wanneer een moedervlek wordt weggehaald, komt er vrijwel altijd een littekentje voor terug. De kunst is om een aantal technieken toe te passen om het litteken zo onopvallend mogelijk te maken. De plastisch chirurgen bij Kliniek Blooming zijn getraind in het toepassen van deze technieken. Hierbij wordt rekening gehouden met alle factoren die belangrijk zijn bij het creëren van een zo fraai mogelijk litteken: planning van de richting van het littekentje, weefselgevoel (“tissue handling”), hechtmateriaal en techniek. In de eerste paar maanden na het verwijderen van de moedervlek kan het litteken wat roze zijn. Naarmate de huid zich herstelt, trekt dit weg en zal het litteken nauwelijks meer opvallen.

Onderzoek moedervlekken

Indien er sprake is van (verdenking van) huidkanker, moet er soms meer huid worden weggenomen. Dit wordt voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. Dit valt in de regel onder verzekerde zorg. U kunt in dat geval middels een verwijzing van uw huisarts terecht bij in het ziekenhuis.

Risico’s en complicaties

Bij het verwijderen van een moedervlek zijn de risico’s en de kans op (kleine) complicaties zeer minimaal:

  • Littekenvorming
  • Ontsteking van het wondgebied
  • Bloeduitstorting (tijdelijke blauwe plek)

Prijzen moedervlek verwijderen

BEHANDELING PRIJS VERDOVING OVERNACHTING
Chirurgische tattoeage verwijdering v.a. € 600,00 Lokale verdoving Nee
Littekencorrectie v.a. € 600,- Lokale verdoving Nee
1 moedervlek verwijderen € 550,- Lokale verdoving Nee
2 moedervlekken verwijderen € 650,- Lokale verdoving Nee
3 moedervlekken verwijderen € 800,- Lokale verdoving Nee
4 moedervlekken verwijderen € 950,- Lokale verdoving Nee
Verwijderen permanente fillers v.a. € 750,- Lokale verdoving Nee

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over het verwijderen van een moedervlek? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen. Neem contact met ons op via 023 54 44 974 of via info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 54 44 974

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over een moedervlek verwijderen

Verdoving

Lokale verdoving
spuit
Operatieduur
30
clock
Hersteltijd
4 – 7 dagen
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Joost Staudt

Drs. Wouter van der Pot

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Jan van Loon

Dr. Mick Kreulen

Dr. Menno Huikeshoven

Dr. Klaske Booij

Drs. Robert de Wijn

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité

Drs. Toine van Trier