Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Borstvergroting met eigen lichaamsvet door lipofilling

Een borstvergroting is een van de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen in Nederland. Jaarlijks laten ruim 9.000 vrouwen hun borsten vergroten. De meest bekende behandelmethode is een borstvergroting met implantaten. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een borstvergroting te ondergaan door lichaamseigen vet in de borsten te spuiten. Deze behandeling wordt lipofilling genoemd. Omdat we hiervoor je eigen vetcellen gebruiken, krijg je een natuurlijk resultaat en voelen de borsten veel zachter aan dan met een implantaat.

Wat is lipofilling nou precies?

Lipofilling is een operatiemethode waarbij we jouw eigen vet gebruiken om je borsten, billen of gezicht voller te maken. Dit vet halen we vaak weg van je buik, benen of heupen met liposuctie. Vervolgens spuit de plastisch chirurg de actieve vetcellen opnieuw in je lichaam in, bij een borstvergroting doen we dit bij je borsten.

In een vorig blog gingen we al in op de mogelijkheden van lipofilling bij het verjongen van je huid (een jongere huid met eigen lichaamsvet: lipofilling). Deze techniek is tegenwoordig zo goed ontwikkeld dat lipofilling ook bij een borstvergroting mooie resultaten oplevert.

Implantaat versus lipofilling borstvergroting

De twee verschillende manieren van borstvergroting hebben beiden voor- en nadelen. Maar welke behandelmethode is nu beter? Dit valt niet zomaar te zeggen, dit hangt te veel af van je specifieke situatie.

Behandeling met eigen vet is minder ingrijpend

Lipofilling is een stuk minder ingrijpend dan een borstvergroting met implantaat; hierdoor is de kans op een complicatie automatisch kleiner. Bij een borstvergroting met lipofilling brengen we het vet in door middel van kleine incisies in je borsten.

Kleine, onopvallende littekens

Ook krijg je andere littekens. De littekens zijn sneetjes van ongeveer een halve centimeter. Bij borstimplantaten krijg je grotere littekens, omdat we het implantaat moeten inbrengen. Deze littekens vallen weg in de plooi onder je borst of in je oksel, maar zijn circa 10 cm lang.

Natuurlijk resultaat: je borsten voelen zachter aan

Het resultaat van een borstvergroting door lipofilling oogt en voelt natuurlijker dan wanneer er implantaten zijn gebruikt. Een borstimplantaat blijft natuurlijk altijd een lichaamsvreemd voorwerp dat we inbrengen in de borst. Eigen vet voelt natuurlijker aan, omdat borsten hier van nature ook uit bestaan.

Minder complicaties bij borstvergroting met lipofilling

De meeste complicaties bij lipofilling hangen samen met het wegnemen van vet op een andere locatie (liposuctie). Bij deze behandeling is er een kleine kans op infectie of nabloeding. Bij een borstvergroting met een implantaat zijn er meer kansen op complicaties, zoals:

  • Infectie
  • Gevoel in de tepel verandert of verdwijnt
  • Rimpelen van huid over het implantaat
  • Littekens
  • Kapselvorming
  • Pijnlijke borsten
  • Bloeden

Sneller herstel

Na een lipofilling borstvergroting herstel je sneller dan na een behandeling met implantaten. Je borsten voelen vaak nog wat beurs aan en je moet rustig aan doen in de eerste week. Maar de genezing van de wonden gaat vaak snel, omdat het om kleine wondjes gaat. Bij een borstvergroting met implantaten groeit er een laag bindweefsel (kapsel) om het implantaat en zijn de wonden groter.

Waarom dan nog borstvergroting met implantaat?

Bij een borstvergroting met implantaten zijn er dus meer kansen op complicaties. Afhankelijk van jouw situatie kan dit echter toch een betere behandelmethode voor je zijn. Je borsten vergroten met lipofilling is namelijk niet voor iedereen mogelijk.

Onvoldoende lichaamsvet

Ben je erg slank en heeft je lichaam niet voldoende vet? Dan is lipofilling voor je borsten helaas geen optie voor jou. Je kunt dit controleren door gebruik te maken van de Broca-Index: je neemt je lengte in centimeters en trekt daar 100 vanaf. Het getal dat overblijft is je normgewicht. Wanneer je 15% boven of onder dit normgewicht zit, kan dat een belemmering zijn voor de behandeling. We kunnen dan vaak niet genoeg vet weghalen op je buik, benen of heupen.

Lichaam neemt deel van het vet op

Verder is het resultaat van een borstvergroting met lipofilling wat minder goed te voorspellen dan bij een behandeling met een implantaat. Je lichaam neemt binnen enkele maanden 30% tot 50% van het vet dat we inspuiten op. Dit betekent dat het vet verdwijnt bij de borsten. Het kan dus zijn dat je meerdere behandelingen moet ondergaan met lipofilling om het gewenste resultaat te bereiken.

Maximaal anderhalve cupmaat groter met lipofilling

Of lipofilling voor jou geschikt is, hangt ook van je wensen af. Je kunt met lipofilling je borsten hooguit anderhalve cupmaat vergroten. Bij een borstvergroting met een implantaat zit hier geen beperking op.

Gesprek met de plastisch chirurg

Het is belangrijk om je wensen, verwachtingen en huidige situatie goed door te spreken met de plastisch chirurg. Op basis van dit gesprek kunnen jullie vervolgens gezamenlijk bepalen wat voor jou de beste behandelmethode is.

Twijfel je over een borstvergroting met lipofilling of borstimplantaten? Neem dan contact met ons op; wij beantwoorden graag je vragen. Bel 023-5444974 of mail info@bloomingpc.nl.