Openingstijden
Maak een afspraak
Mijn Portaal

Onze openingstijden:

Maandag 09:00 - 17:00 uur
Dinsdag 09:00 - 17:00 uur
Woensdag 09:00 - 17:00 uur
Donderdag 09:00 - 17:00 uur
Vrijdag 09:00 - 17:00 uur

Kalkoennek

Een kalkoennek, ook wel bekend als een verslapte hals, is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen naarmate ze ouder worden. Deze aandoening ontstaat door het verlies van huidelasticiteit en spiermassa in de nek, wat resulteert in een losse, hangende huid die doet denken aan de nek van een kalkoen. Dit kan het uiterlijk van het gezicht en de hals aanzienlijk beïnvloeden, waardoor iemand er vermoeid en ouder uitziet.

Plan een consult

Wat is een kalkoennek?

Een kalkoennek ontstaat door het verlies van huidelasticiteit en spiermassa in de nek. Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn stevigheid en elasticiteit, waardoor deze begint te hangen. Dit probleem kan versterkt worden door factoren zoals gewichtsverlies, genetica en levensstijlkeuzes zoals roken en overmatige blootstelling aan de zon. Deze factoren zorgen ervoor dat de huid zijn vermogen verliest om strak en stevig te blijven, wat leidt tot een karakteristieke slappe en gerimpelde uitstraling van de nek.

Oorzaken van een kalkoennek

Een kalkoennek kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:

  • Huidveroudering: Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn elasticiteit en stevigheid, wat kan leiden tot verslapping. De natuurlijke productie van collageen en elastine vermindert, wat essentieel is voor een strakke en elastische huid.
  • Genetische factoren: Sommige mensen hebben van nature meer aanleg voor een kalkoennek dan anderen. Erfelijke factoren kunnen bepalen hoe snel en in welke mate de huid zijn stevigheid verliest.
  • Gewichtsverlies: Aanzienlijk gewichtsverlies kan leiden tot een verminderde stevigheid van de huid, waardoor deze gaat hangen. Na snel of aanzienlijk gewichtsverlies kan de huid moeite hebben om zich weer aan te passen aan de nieuwe lichaamsvorm.
  • Zonblootstelling: Overmatige blootstelling aan de zon kan de elasticiteit van de huid verminderen. UV-straling breekt collageen en elastine af, wat resulteert in vroegtijdige veroudering en verslapping van de huid.
  • Roken: Roken kan de elasticiteit van de huid verminderen en de huidveroudering versnellen. De schadelijke stoffen in sigarettenrook verminderen de bloedtoevoer naar de huid, wat leidt tot verlies van elasticiteit en stevigheid.

Klachten van een kalkoennek

Een kalkoennek kan verschillende klachten met zich meebrengen, zoals:

  • Vermoeide en ouder uitziende hals: Een kalkoennek kan ervoor zorgen dat de hals er vermoeid en ouder uitziet, wat kan leiden tot een algemene vermoeide uitstraling van het gezicht.
  • Hangende huid: De huid in de hals kan los en slap gaan hangen, wat vaak gepaard gaat met rimpels en overtollige huidplooien.
  • Minder gedefinieerde halslijn: De definitie en scherpte van de halslijn kan verloren gaan, waardoor de overgang tussen gezicht en hals minder duidelijk is.

Behandeling van een kalkoennek

De meest effectieve manier om een kalkoennek te behandelen is door middel van een halslift. Deze chirurgische ingreep richt zich op het verwijderen van overtollige huid en het aanspannen van de onderliggende spieren om een strakkere en jeugdiger uitziende hals te creëren. Tijdens de operatie maakt de chirurg kleine incisies achter de oren en soms onder de kin, verwijdert overtollige huid en vet, en spant de onderliggende spieren aan. De procedure duurt meestal enkele uren en wordt vaak uitgevoerd onder algehele anesthesie. De hersteltijd varieert, maar de meeste patiënten kunnen binnen enkele weken weer hun normale activiteiten hervatten.

Kosten van een halslift door Blooming

De kosten van een halslift kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de procedure en de kliniek waar de behandeling wordt uitgevoerd. Tijdens een consultatie kan de plastisch chirurg een gedetailleerd kostenoverzicht geven en een persoonlijk behandelplan opstellen. Factoren die de kosten kunnen beïnvloeden zijn onder andere de ervaring van de chirurg, de locatie van de kliniek, en eventuele aanvullende procedures die nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Veelgestelde vragen over het behandelen van een kalkoennek

Een kalkoennek, ook wel kalkoenhals genoemd, ontstaat door het verlies van huidelasticiteit en spiermassa in de nek, waardoor de huid los en hangend wordt. Dit verouderingsproces kan versneld worden door factoren zoals gewichtsverlies, genetica, roken en overmatige blootstelling aan de zon.

De meest effectieve behandeling voor een kalkoennek is een halslift. Tijdens deze chirurgische ingreep verwijdert de plastisch chirurg overtollige huid en vet, en spant de onderliggende spieren aan om een strakkere en jeugdiger uitziende hals te creëren.

De hersteltijd na een halslift varieert per persoon, maar de meeste patiënten kunnen binnen enkele weken hun normale activiteiten hervatten. Gedurende de herstelperiode is het belangrijk om de instructies van de chirurg op te volgen om complicaties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen.

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een kalkoennek volledig te voorkomen, kunnen enkele preventieve maatregelen helpen. Deze omvatten het beschermen van de huid tegen de zon met zonnebrandcrème, het vermijden van roken, het handhaven van een stabiel gewicht, en het gebruiken van hydraterende producten om de huidelasticiteit te behouden. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet kunnen ook bijdragen aan de algehele gezondheid van de huid.