Waarschuwing PIP Protheses

Gepubliceerd: 9 januari 2012
Laatst gewijzigd: 25 april 2022
Gepubliceerd: 9 januari 2012
Laatst gewijzigd: 25 april 2022

Patienten die door de plastisch chirurgen van kliniek Blooming (RKZ Beverwijk en KG haarlem) zijn geopereerd kunnen ervan verzekerd zijn dat er geen PIP borstprotheses zijn gebruikt voor de reconstructie danwel het vergroten van borsten.

Bijgaand vind u het advies van de NVPC over de PIP borstprotheses.

In verband met aanhoudende vragen van uw zijde, van patiënten en de media nogmaals in het kort de huidige stand van zaken rondom de PIP-prothese en M-implants.

1. Er is een duidelijk verhoogd risico op scheuren van het kapsel van deze protheses.

2. Er is door de Franse firma industriële siliconen gebruikt in plaats van de medisch siliconen. Onderzoek uit Frankrijk heeft geen toxiciteit aangetoond van deze industriële siliconen en er is ook geen verhoogd risico op (borst)kanker. Uiteraard is het zeer ongewenst dat dit type siliconen voor deze toepassing is gebruikt!

3. Het advies is om de PIP-protheses of M-implants altijd te verwijderen. Als de prothese kapot is, is het advies dringend: in geval van een intacte prothese blijft het advies staan, maar is er minder tijdsdruk. Uiteraard blijft de definitieve beslissing altijd aan de patiënt zelf.

4. In de eerste berichtgeving rondom de problemen met deze protheses heeft de IGZ de klinieken die deze hebben gebruikt benaderd en gevraagd om actief de behandelde patiënten te benaderen. Voor zover bekend is dit ook gebeurd. Wel bleken een aantal klinieken niet meer te bestaan en/of een gebrekkige registratie te hebben gehad. De schatting dat het om ongeveer 1000 patiënten in Nederland gaat, is afkomstig van dit onderzoek door de IGZ.

De plastisch chirurgen die zijn aangesloten bij Kiniek Blooming, het RKZ Beverwijk en het KG Haarlem maken gebruik van Natrelle en Eurosilicone protheses.

Hieronder de link van Eurosilicone met een kwaliteitsverklaring.

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »