Borstreconstructie verbetert kwaliteit van leven

Gepubliceerd: 12 december 2016
Laatst gewijzigd: 26 april 2022
Gepubliceerd: 12 december 2016
Laatst gewijzigd: 26 april 2022

Per jaar ondergaan circa 3.600 tot 6.000 vrouwen een borstamputatie, vaak als gevolg van kanker. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt dit als een zware ingreep ervaren. Bijna 15% van deze vrouwen ondergaat vervolgens een borstreconstructie; een operatie die de kwaliteit van leven behoorlijk kan verbeteren. Veruit de meeste vrouwen kiezen ervoor om zonder borst door het leven te gaan (al dan niet zonder borstprothese in de BH), maar anderen voelen zich prettiger wanneer de borst gereconstrueerd wordt.

Het is bewezen dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel na borstkanker. Het verlies van een borst is een ingrijpende gebeurtenis en zorgt bij veel vrouwen voor problemen op psychologisch, sociaal en seksueel gebied. Een reconstructie daarentegen helpt een vrouw vaak zich weer zeker te voelen over zichzelf op psychologisch, sociaal en seksueel vlak. Vrouwen zijn na een borstreconstructie over het algemeen zeer tevreden over het resultaat en voelen zich na de operatie mentaal sterker.

Verschillende methodes voor borstreconstructie

Er bestaan verschillende methodes om een borst te reconstrueren. De reconstructie kan direct tijdens de borstverwijderende operatie of enige tijd na de amputatie plaatsvinden. De plastisch chirurg bespreekt vooraf welke methode het meest geschikt is.

  • De eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken is het implanteren van een prothese onder de huid. Bij deze methode brengt de chirurg de prothese in via het litteken van de amputatie, zodat er geen nieuw litteken ontstaat.
  • Wanneer er onvoldoende huid is om de nieuwe borst te bedekken implanteert de chirurg een prothese voor weefselexpansie. De prothese is een soort lege ballon die in vier tot acht weken gevuld wordt met een fysiologische zoutoplossing totdat de gewenste cupmaat is bereikt. De huid wordt hierdoor langzaam opgerekt. Vervolgens kan dan de definitieve prothese worden geplaatst.
  • Bij een beschadigde huid of een verwijderde grote borstspier kan de chirurg een spier en huid van de rug halen en gebruiken voor het maken van een nieuwe borst. Ook bij deze ingreep kan er een prothese worden bijgeplaatst.
  • Als de huid beschadigd is het tevens mogelijk om een nieuwe borst te maken van huid- en vetweefsel uit de onderbuik. Er wordt dan een borst geconstrueerd zonder prothese. De borst bestaat uit lichaamseigen (buik)vet.
  • Naast borstreconstructies bestaan er ook tepelreconstructies om de borst ‘af te maken’. Voor de tepelhof gebruikt de chirurg huid van de lies, oksel, het bovenbeen of oor. Ook kan een tepel geconstrueerd worden door middel van een tatoeage.

Vergoeding van de kosten

De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor een borstreconstructie. Een borstreconstructie wordt namelijk niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling om de gevolgen van een borstamputatie zo goed mogelijk te herstellen. Daarnaast voeren onze chirurgen een borstreconstructie enkel uit in het ziekenhuis, niet in de kliniek. Dit geldt voor alle genoemde ingrepen.

Deel op Social Media:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »