Ga direct naar:

Tubulaire of tubereuze borsten

Tubulaire borsten veroorzaken vaak grote onzekerheid bij vrouwen. Onze ervaren plastisch chirurgen zorgen ervoor dat uw borsten bij uw lichaam en persoonlijkheid passen.

Bij herkenning goed te corrigeren

Tubulaire of tubereuze borsten zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Eén tot vijf procent van de vrouwen die voor een borstvergroting naar ons spreekuur komt, blijkt tubulaire borsten te hebben. Er is sprake van tubulaire borsten wanneer de onderkant van de borst achterblijft in de ontwikkeling. Het is van groot belang dat deze aangeboren afwijking als zodanig wordt herkend, omdat een reguliere borstvergroting niet geschikt is in geval van tubulaire borsten.

Bij Kliniek Blooming hebben wij de expertise in huis om uw tubulaire borst(en) te corrigeren.

 • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij de NVPC en NVEPC
 • Wij hebben jarenlange ervaring met tubulaire borstcorrecties
 • Voorbereidend gesprek met uw chirurg 
 • Kwaliteit boven kwantiteit

"De onzekerheid over mijn ongelijke borsten nam de overhand en ik schaamde me erg voor. Toen bleek dat ik tubulaire borsten had, heeft Dr. Pot deze prachtig gecorrigeerd. Ik ben er erg blij mee!"

Veel vrouwen zijn onzeker over hun lichaam en over hun borsten in het bijzonder. Er is veel variatie in de grootte en vorm van borsten, en ook het uiterlijk van de tepel verschilt per vrouw. Wat veel vrouwen niet weten, is dat onderontwikkeling een mogelijke oorzaak is van een afwijkende vorm van de borst. In dit geval wordt gesproken van tubulaire of tubereuze borsten. Het is belangrijk dat de plastisch chirurg deze aandoening nog voor het uitvoeren van de borstcorrectie herkent, omdat hiervoor een ander type behandeling noodzakelijk is.

Wat zijn tubulaire borsten?

Bij een tubulaire borst is de onderkant van de borst verstrakt, waardoor deze zich minder heeft ontwikkeld. De plooi onder de borst is daardoor niet goed of helemaal niet aangelegd, waardoor de borst zich in een puntvorm ontwikkelt.

Deze onderontwikkeling kan bij één of twee borsten en in verschillende gradaties voorkomen. Bij de mildste vorm is de afstand tussen de borstplooi en de tepel iets korter. Bij de ernstigste variant is er een grote tepelhof aanwezig die naar buiten uitpuilt. In dit geval is de huid van de borst heel strak en de huid van de tepelhof erg dun. Hierdoor ontstaat er een ring van stug weefsel waar het klierweefsel door naar buiten wordt geduwd. Op deze manier raken de tepel en de tepelhof opgerekt en misvormd.

Het herkennen van tubulaire borsten

Veel vrouwen met tubulaire borsten zijn zich er niet van bewust dat ze deze afwijking hebben. In sommige gevallen is het lastig te bepalen of er sprake is van tubulaire borsten of van ‘gewone’ kleine borsten. Wanneer u een borstcorrectie overweegt, is het daarom erg belangrijk om van tevoren door een ervaren plastisch chirurg vast te laten stellen of er in uw geval sprake is van tubulaire borsten.

Het eerste consult

Veel vrouwen met tubereuze borsten die voor een borstvergroting naar de plastisch chirurg gaan, komen er tijdens het consult pas achter dat hun borsten onderontwikkeld zijn. Het is erg belangrijk dat de plastisch chirurg in kwestie de aandoening herkent, omdat de borstcorrectie in dit geval anders moet worden uitgevoerd dan bij een normale borstcorrectie.

Tijdens het voorbereidende gesprek voorafgaand aan de plastische chirurgie ingreep bespreken we hoe de tubulaire borstcorrectie in zijn werk gaat. Ook informeren wij u over de risico’s en complicaties die mogelijk ontstaan. Daarnaast zal de plastisch chirurg u vragen naar uw medische toestand en eventueel medicijngebruik.

Ik kwam bij Blooming voor het eerste consult voor de borstvergroting. Tijdens het onderzoek concludeerde de plastisch chirurg dat ik tubulaire borsten had. Dit betekende een andere ingreep. Wat een vakwerk!

De behandeling

Het corrigeren van tubulaire borsten vraagt om een andere aanpak dan het vergroten van normale borsten. Bij het vergroten van normale borsten is het plaatsen van een prothese over het algemeen voldoende. In het geval van tubulaire borsten zal het enkel plaatsen van een prothese in de meeste gevallen niet het gewenste resultaat opleveren.

Het is belangrijk om naast het plaatsen van de prothese ook te werken aan de vorm van de borsten. Dit kan door middel van het verlagen van de borstplooi en het doorsnijden van de klieren. Zo ontstaat er een evenredige verdeling van het klierweefsel. Daarnaast kan het ook nodig zijn om de tepelhof te verkleinen en de tepel te verplaatsen.

Hoewel een tubulaire borstcorrectie uitgebreider is dan een standaard borstcorrectie, is het zeker mogelijk om een mooi resultaat te bereiken in het geval van tubulaire borsten. Wel is het erg belangrijk dat de aandoening als zodanig wordt herkend en dat de tubulaire borst niet wordt behandeld als een normale borst. De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur.

Herstel en nazorg

Na de ingreep kiezen wij er in de meeste gevallen voor om u een nacht ter observatie te houden. Op deze manier houden wij uw herstel zorgvuldig in de gaten en grijpen we direct in wanneer dit nodig is. Direct na de operatie kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Deze klachten nemen na enkele dagen vanzelf af. Luister naar uw lichaam: alle bewegingen die u pijnloos kunt doen, zullen het herstel niet hinderen.

Kosten en vergoeding

Iedere situatie en tubulaire borstreconstructie is anders en daarom werken wij niet met vaste prijzen. De prijs voor deze behandeling bespreekt de plastisch chirurg met u tijdens het consult.

Vergoeding door de verzekeraar

Omdat tubulaire borsten geen functionele beperkingen veroorzaken, wordt de aandoening niet gezien als een medisch probleem maar als een cosmetisch probleem. Een tubulaire borstcorrectie wordt daarom over het algemeen niet vergoed door uw verzekeringsmaatschappij. Voor meer informatie over de vergoeding van een tubulaire borstcorrectie kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Risico’s en complicaties

Net als bij elke chirurgische ingreep is er bij een tubulaire borstcorrectie kans op complicaties. Zo kunt u last krijgen van een allergische reactie, nabloedingen of een slechte genezing. Door de jarenlange ervaring van onze chirurgen en onze goede voorbereiding en nazorg, is de kans op complicaties na een ingreep in Kliniek Blooming erg klein. De complicaties die kunnen optreden, zijn:

Zeldzaam

 • Wondinfectie
 • Littekenvorming
 • Extra gevoelige tepels
 • Nabloeding
 • Allergische reactie

Zeer zeldzaam

 • Verschuiven van het implantaat
 • Zichtbare protheses 
 • Kapselvorming in de borst
 • Gescheurd implantaat
 • Asymmetrie
 • Ontevreden over het esthetisch resultaat

Littekens

De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om tot een eindstadium te komen. Houd littekens uit de zon en verzorg ze met een littekencrème. Bij ons in de kliniek gebruiken wij Staudt littekencrème.

Roken

Stop minstens zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. De kans op nabloedingen wordt verkleind zodra u stopt met roken.​

Resultaten van tubulaire borsten ingreep

Ervaringen

Specialist: Dr. W.J. van der Pot

Bij Blooming worden tubereuze borsten tijdig herkend. Hierdoor kan de plastisch chirurg er vanaf het begin op inspelen en de behandeling goed voorbereiden. Dr. W.J. van der Pot, plastisch chirurg bij Blooming, is gespecialiseerd in borstcorrecties bij tubulaire borsten. Heeft u het gevoel dat uw borsten onderontwikkeld zijn en denkt u na over een borstcorrectie? Tijdens een vrijblijvend consult adviseren wij u graag over de mogelijkheden. Klik hier om een afspraak te maken.

Veelgestelde vragen

Hoelang blijft het resultaat van de correctie zichtbaar?

Hoelang het resultaat van de correctie van uw tubulaire borsten zichtbaar blijft, is voor iedereen verschillend. Uw borsten zijn gecorrigeerd, maar het verouderingsproces in uw lichaam gaat wel gewoon door. Hierdoor kunnen uw borsten na verloop van tijd wat meer verslappen en gaan hangen. Ook zwangerschap en schommelingen in het gewicht spelen hierbij een rol.

Kan ik nog borstvoeding geven na de ingreep?

In sommige gevallen hebben de tubulaire borsten zo weinig borstklierweefsel dat het geven van borstvoeding niet lukt. Hebben uw borsten wel voldoende weefsel, dan heeft het plaatsen van een implantaat geen nadelige gevolgen voor het produceren van melk. Moeten wij tijdens de correctie het klierweefsel herverdelen of uw tepelhof verplaatsen, dan kan dit nadelig zijn voor het geven van borstvoeding.

Zal het gevoel in mijn borst veranderen?

Over het algemeen blijft het gevoel in uw borst hetzelfde. Het gebied waar het litteken komt, kan wel wat gevoelloos zijn. Het gevoel van uw tepel en tepelhof kan de eerste weken wel anders zijn, maar dit is in de meeste gevallen niet blijvend.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over tubulaire borsten of een van onze andere borstcorrecties? Neem dan contact met ons op via 023 544 4974, mail naar info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over tubulaire borsten

Verdoving

Algehele narcose
spuit
Operatieduur
120 – 180
clock
Hersteltijd
2 – 3 weken
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Joost Staudt

Drs. Wouter van der Pot

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Jan van Loon

Dr. Mick Kreulen

Dr. Menno Huikeshoven

Dr. Klaske Booij

Drs. Robert de Wijn

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité

Drs. Toine van Trier