Ga direct naar:

Tepelcorrectie

U kunt een tepelcorrectie ondergaan wanneer u ontevreden bent over uw tepels of tepelhof. Een tepelcorrectie is een verzamelnaam voor verschillende ingrepen aan uw tepel, zoals een tepelverkleining, tepelhofverkleining of het reconstrueren van ingetrokken tepels. Zijn uw tepels te groot, klein, ongelijk of ingetrokken? Wij bepalen samen met u tijdens het eerste consult welke behandelmethode past bij uw klacht. Onze plastisch chirurgen verhelpen uw probleem door een relatief kleine operatieve tepelcorrectie.

 • Relatief eenvoudige correctie van uw tepel
 • Op korte termijn uw eerste consultgesprek met uw plastisch chirurg
 • Chirurgen die zijn aangesloten bij de NVPC en NVEPC
 • Jarenlange ervaring met het uitvoeren van tepelcorrecties

"Mijn twee ongelijke tepels zijn tijdens de tepelcorrectie prachtig gecorrigeerd door Dokter Van der Pot. Het litteken is nauwelijks zichtbaar en het resultaat is super."

Een tepelcorrectie bij Kliniek Blooming

Een tepelcorrectie is het corrigeren van te grote, kleine of ongelijke tepels of tepelhoven. Onze plastisch chirurgen hebben ruime ervaring in het cosmetisch vergroten of verkleinen van borsten en het reconstrueren van borsten en tepels nadat deze bijvoorbeeld als gevolg van borstkanker zijn afgezet. Hierdoor hebben wij in de loop der jaren veel expertise opgebouwd in het reconstrueren en corrigeren van tepels.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult bepaalt de plastisch chirurg of uw wensen haalbaar zijn. Hierbij is het erg belangrijk dat u aangeeft wat uw verwachtingen zijn. De plastisch chirurg bekijkt of dit overeenkomt met de technische mogelijkheden.

Vervolgens voert de chirurg een kort lichamelijk onderzoek uit om te bepalen welk type behandeling het meest geschikt voor u is. Daarna bespreekt u samen wat het te verwachten resultaat is, welke risico’s er verbonden zijn aan de ingreep en geeft de plastisch chirurg tips over de beste nazorg. Het is voor het beste herstel en de snelste wondgenezing belangrijk dat u vooraf aan de behandeling al maatregelen treft. Zo dient u bijvoorbeeld zes weken voor de ingreep te stoppen met roken en dit vol te houden tot minstens zes weken na de ingreep. De kans op nabloedingen wordt hierdoor verkleind.

Voorafgaand aan de ingreep maken we foto’s voor in uw medisch dossier, hierdoor kunnen we het resultaat achteraf het beste beoordelen.

De behandeling

Onze plastisch chirurgen voeren een tepelcorrectie uit onder lokale verdoving, omdat het een relatief kleine plastische chirurgie ingreep is. Zodra de verdoving is ingewerkt, tekent de chirurg het gebied af waar hij de incisies maakt. De plek van de sneetjes is afhankelijk van de behandelmethode. Welke methode de chirurg bij u toepast, is tijdens het eerste consult besproken.

Tepelhofverkleining

Het verkleinen van de tepelhof is doorgaans goed mogelijk doormiddel van een incisie rondom de tepelhof. De tepelhof is het gepigmenteerde gedeelte rondom uw tepel. Tijdens de verkleining van het tepelhof verkleint de plastisch chirurg de diameter van de tepel. Om dit te bewerkstelligen maakt de plastisch chirurg de huid rondom de tepel los. Vervolgens verwijdert hij een deel van het tepelhof totdat het resultaat voldoende is. Daarna hecht de chirurg de tepel zorgvuldig vast en dekt hij deze af met een gaasje. Een tepelhofverkleining wordt ook vaak toegepast bij een borstverkleining.

Tepelverkleining

We voeren een tepelverkleining uit bij vrouwen die te lange of vooruitstekende tepels hebben. Dit is eenvoudig te corrigeren en verkleinen. Vergrote tepels kunnen erfelijk bepaald zijn, maar ook ontstaan na het geven van borstvoeding. Tijdens de tepelverkleining ingreep verwijdert de plastisch chirurg het vooruitstekende deel van de tepel. Vervolgens wordt dit zorgvuldig gehecht en afgedekt met een gaasje. Uiteraard kunnen we bij asymmetrie tussen de tepels ook een correctie uitvoeren om de symmetrie te herstellen.

Ingetrokken tepel

Het corrigeren van een ingetrokken tepel kan op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van het type tepel:
 • Normale tepel die soms naar binnen staat.
 • Bij deze correctie plaatsen we een ringetje onder de huid, zodat de tepel niet meer naar binnen kan. Slecht aangelegde tepel.
 • Deze tepel is naar binnengetrokken door de melkkliertjes. Daarom dienen we de tepel hiervan los te maken, zodat deze weer naar buiten komt.

Waarom een tepelcorrectie?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een tepelcorrectie wenst. Zo zijn er zowel mannen als vrouwen die zich storen aan een te grote doorsnede van de tepelhof en daar graag een correctie voor zouden ondergaan. Een ingetrokken tepel komt meestal bij vrouwen voor, maar kan ook bij mannen optreden. Voor gezwollen tepels of borstvorming bij mannen spreken we over. Voor gezwollen tepels of borstvorming bij mannen spreken we over gynaecomastie.

Ervaringen

Nazorg en herstel

Een tepelcorrectie duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten en vaak kunt u dezelfde dag onze kliniek nog verlaten. Houd er hierbij rekening mee dat u niet zelf mag autorijden, dus neem altijd iemand mee die u kan begeleiden. Om eventuele pijn te onderdrukken, kunt u Paracetamol innemen. Geef uw lichaam de eerste dagen na de ingreep rust.

Wat kost een tepelcorrectie?

BEHANDELING PRIJS VERDOVING OVERNACHTING
Tepelcorrectie enkelzijdig € 750,- Lokale verdoving Nee
Tepelcorrectie beiderzijds € 1.200,- Lokale verdoving Nee
Tepelhofverkleining enkelzijdig € 1.250,- Lokale verdoving Nee
Tepelhofverkleining beiderzijds € 2.200,- Lokale verdoving Nee

Vergoeding tepelcorrectie

Een tepelcorrectie is een cosmetische ingreep en wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer u graag meer informatie wilt over een vergoeding van uw tepelcorrectie, vraagt u dit voorafgaand aan de ingreep aan uw verzekeraar. Zo komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan.

Risico’s en complicaties

Een tepelcorrectie is een relatief kleine ingreep en de kans op complicaties is nihil. Toch is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat een cosmetische ingreep altijd risico’s met zich meebrengt. U kunt de kans op complicaties zelf verkleinen door de instructies op te volgen die de chirurg tijdens het eerste consult met u heeft besproken.

De risico’s en complicaties die kunnen optreden bij de correctie zijn:

Zeldzaam

 • Bloedophoping onder de huid
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Wondinfectie
 • Nabloeding 
 • Blijvend vurige littekens
 • Allergische reactie

Zeer zeldzaam

 • Gevoelsverandering in de borst 
 • Necrose van de huid
 • Schade aan weefsels van de borst
 • Onvermogen tot het geven van borstvoeding

Littekens

De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om tot een eindstadium te komen. Houd littekens uit de zon en verzorg ze met een littekencrème. Bij ons in de kliniek gebruiken wij Staudt littekencrème.

Roken

Stop minstens zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. De kans op nabloedingen wordt verkleind zodra u stopt met roken.​

Het resultaat

Littekens

Onze plastisch chirurgen doen er alles aan om de littekens van de tepelcorrectie zo min mogelijk zichtbaar te maken. De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer anderhalf jaar de tijd nodig heeft om uit te rijpen. Smeer uw littekens goed in met littekencrème en houd ze het eerste jaar uit de zon. Zo vergroot u de kans op een versnelde wondgenezing.

Veelgestelde vragen

Kan ik nog borstvoeding geven na een tepelhofverkleining?

U kunt alleen borstvoeding geven als de borstklier en melkgangetjes bespaard blijven tijdens de ingreep. Dit is niet altijd mogelijk en de plastisch chirurg bespreekt voorafgaand aan de operatie welke methode hij bij u gaat uitvoeren.

Wie komt er in aanmerking voor een tepelcorrectie?

In principe is de ingreep geschikt voor elke vrouw die niet tevreden is met haar tepel of tepelhof. Het is hierbij wel van belang dat de eisen en wensen realistisch zijn en overeenkomen met het resultaat.

Mag ik direct na de ingreep weer douchen?

U kunt de dag na de correctie weer voorzichtig douchen. Het is wel belangrijk dat u de wond en de gaasjes zo veel mogelijk drooghoudt. Na het douchen kunt u de wond voorzichtig droogdeppen. U mag de eerste zes weken niet in bad.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een tepelcorrectie of een van onze andere borstcorrecties? Neem dan contact met ons op via 023 544 4974, door te mailen naar info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over tepelcorrectie

Verdoving

Lokale of algehele narcose
spuit
Operatieduur
30 – 60
clock
Hersteltijd
4 – 10 dagen
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Joost Staudt

Drs. Wouter van der Pot

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Jan van Loon

Dr. Mick Kreulen

Dr. Menno Huikeshoven

Dr. Klaske Booij

Drs. Robert de Wijn

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité

Drs. Toine van Trier