Patiënten bereid te reizen voor betere zorg

Gepubliceerd: 12 november 2011
Laatst gewijzigd: 26 april 2022
Gepubliceerd: 12 november 2011
Laatst gewijzigd: 26 april 2022

Voor juiste en gepaste ziekenhuiszorg zijn patiënten bereid om een groot stuk te reizen. Dit werd geconcludeerd door de NVZ (Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen) in het brancherapport van 2011 over de reisbereidheid van patiënten.

Uit dit rapport is gebleken dat ongeveer de helft van de patiënten wel een uur langer wilt reizen voor een ziekenhuis die betere kwaliteit levert en met een betere reputatie. Hoe groter en ingrijpender de behandeling is, hoe verder de patiënten willen reizen. Momenteel kostte het patiënten gemiddeld 13 minuten om bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis te reizen. In hoeverre patiënten bereid zijn om verder te reizen naar een ander ziekenhuis, is bepalend in de discussie over de concentratie en spreiding van medische specialismen in ons land. Tegenwoordig maken ziekenhuizen afspraken over wie wat doet om de zorg zo betaalbaar, maar ook zo goed mogelijk te maken. Niet elk ziekenhuis moet alles willen aanbieden aan haar patiënten.

Patiënten kunnen verschillende redenen hebben om verder te reizen naar een ander ziekenhuis. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Uniek zorgaanbod in de regio of zelfs in het land. Patiënten kiezen het ziekenhuis met de beste technologie voor de best mogelijke behandeling. Zelfs als dit ziekenhuis een stuk verderop ligt. Hierbij kunt u denken aan endoscopische microchirurgie (kijkoperaties) of robotchirurgie bij prostaatkanker. Een ander voorbeeld is rughernia’s behandelen met lasertechniek. Dit wordt alleen uitgevoerd in Het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Door het gebruiken van een laser wordt de druk in de tussenwervelschijf verminderd. Hierdoor moet de uitpuiling afnemen en de pijn wegnemen. Veel patiënten reizen daarvoor naar Haarlem.
  • De bekendheid van het ziekenhuis. Patiënten willen graag behandeld worden in een ziekenhuis waar bijvoorbeeld het meest over gesproken wordt, een bekende en goede arts werkt of een ziekenhuis dat tot een van de beste is uitgeroepen.
  • Speciale behandelingen. Patiënten komen van heinde en ver naar bepaalde ziekenhuizen omdat daar de beste kwaliteit wordt aangeboden bij speciale en complexe behandelingen.
  • Zorgstaat. Wanneer er binnen een ziekenhuis meerdere specialismen goed samenwerken, is het voor patiënten gunstig om in dat ziekenhuis behandeld te worden. Zo hoeft u tijdens een behandeling niet van ziekenhuis naar ziekenhuis te reizen.
  • Focus van het ziekenhuis. Er zijn ziekenhuizen in Nederland die zich juist weer focussen op een specialisme. Voorbeelden hiervan zijn het Oogziekenhuis in Rotterdam en het Antoni van leeuwenhoek Ziekenhuis voor kanker in Amsterdam.

Lees hier het volledige artikel dat de NOS heeft gepubliceerd op 12 september 2011.

Bron: NOS

Deel op Social Media:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »