90% vrouwen zou opnieuw kiezen voor borstreconstructie

Gepubliceerd: 12 december 2016
Laatst gewijzigd: 26 april 2022
Gepubliceerd: 12 december 2016
Laatst gewijzigd: 26 april 2022

Veel vrouwen die een borst hebben verloren in de strijd tegen borstkanker overwegen een borstreconstructie. Een borstreconstructie is een ingrijpende operatie die veel complicaties en onzekerheden met zich mee kan brengen. Toch schrijft het KWF in hun brochure over borstreconstructie dat driekwart van de vrouwen na een aantal jaren redelijk tot zeer tevreden zijn. Bijna 90% van de vrouwen zou opnieuw voor een borstreconstructie kiezen. Voor veel vrouwen is het echter lastig om deze beslissing te nemen door de mogelijke complicaties en de onzekerheid over het uiteindelijke resultaat.

Het verliezen van een borst kan ernstige psychische gevolgen hebben voor vrouwen. Vrouwen zien het vaak als een verminking en voelen zich minder vrouwelijk of incompleet. Een borstreconstructie zorgt er in veel gevallen voor dat vrouwen meer zelfvertrouwen krijgen en zich sterker voelen. Ze durven zich weer te laten zien en komen vaker het huis uit.

Na de operatie

De eerste 6 weken na een borstconstructie moeten behandelde vrouwen rustig aan doen. Het is handig om in deze weken een hulp in huis te hebben. Als hier geen rekening mee wordt gehouden, zal de wond minder goed genezen. Tijdens deze weken is er net zoals bij andere operaties kans op een nabloeding of een infectie. Als er rondom de prothese een hard en stug bindweefselkapsel is gevormd kan een tweede operatie nodig zijn. Door het bindweefselkapsel voelt de borst hard en pijnlijk aan. Tijdens de tweede operatie wordt het bindweefselkapsel dat zich rondom de prothese heeft gevormd iets ingesneden of verwijderd waardoor de prothese meer ruimte krijgt. Vaak is dit een tijdelijke oplossing omdat deze zogenoemde kapselcontractuur ook weer terug kan komen. Een gereconstrueerde borst zal er altijd anders uit zien dan een natuurlijke borst. In vorm en grootte zal de borst altijd verschillen van de eigen borst, hoewel dat met een bh aan vaak niet zichtbaar is. Soms moet de natuurlijke borst verkleind of verstevigd worden om de verschillen tussen beide borsten zo min mogelijk op te laten vallen.

Overwegingen voor een borstconstructie

Een borstreconstructie kan veel complicaties met zich meebrengen. Het is belangrijk om zowel de voor- als de nadelen goed af te wegen en eventuele twijfels bespreekbaar te maken. Uw chirurg, plastisch chirurg of huisarts voorziet u graag van meer informatie bij het maken van deze ingrijpende beslissing. Ook is bij ons een vrijblijvend consult altijd mogelijk. Hier bespreken wij welke methode het best bij u zou passen en wat de precieze gevolgen per methode zijn. Tijdens dit consult beantwoorden wij alle vragen die u met ons wilt bespreken. Wij helpen u graag met het maken van de juiste beslissing. U kunt hier een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek of lees meer over borstreconstructies.

 

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »