Ga direct naar:

Oorcorrectie

Een oorcorrectie kan een oplossing zijn, wanneer u zich onzeker of ongelukkig voelt met uw flaporen of afstaande oren. Voor sommige mensen zijn flaporen een vervelend verschijnsel met soms psychische problemen als gevolg. Met een oorcorrectie corrigeren wij de stand en vorm van uw afstaande oren, zodat uw onzekerheid compleet verdwijnt. Afstaande oren komen bij 1 op de 20 mensen voor en hebben functioneel geen enkel nadeel. Ze werken net zo goed als oren die dichter tegen het hoofd aanliggen. Toch worden flaporen soms gezien als schoonheidsfout en daarom voeren wij oorcorrecties uit bij volwassen en bij kinderen. Een oorcorrectie bij Blooming:

 • Verandert de stand, grootte of vorm van uw oor
 • Wordt uitgevoerd door erkende plastisch chirurgen
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Kan uitgevoerd worden vanaf 18 jaar of ouder

Vanaf het intakegesprek tot de nabehandeling van mijn oorcorrectie ben ik bij Blooming geweldig geholpen. De plastisch chirurg is kundig en het verplegend personeel erg behulpzaam. Fijne kliniek.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt u samen met uw behandelend plastisch chirurg uw vragen, klachten en wensen. Vervolgens vraagt de chirurg u naar uw verwachtingen van de plastische chirurgie ingreep, zodat hij deze direct kan koppelen aan de technische mogelijkheden. Ook bespreekt de plastisch chirurg hoe de behandeling precies in zijn werk gaat, legt hij uit hoe het behandeltraject zal verlopen en informeert hij u over de mogelijke risico’s en complicaties van de ingreep.

Daarnaast bekijkt en onderzoekt de chirurg uw oren en analyseert hij uw algehele gezondheid. Hij zal u onder andere vragen:

 • Wat is uw medische geschiedenis?
 • Gebruikt u medicijnen of heeft u allergieën?
 • Wat is uw huidige gezondheidstoestand?
 • Heeft u langdurig last gehad van oorontstekingen?
 • Bent u eerder geopereerd aan uw oor of aangezicht?

De behandeling

Een oorcorrectie en het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek en kunt u na een paar uur weer naar huis. Indien de oorcorrectie onder algehele verdoving wordt uitgevoerd, moet u nog een aantal uur in het ziekenhuis blijven. Soms wordt een overnachting aangeraden.

Correctie van flaporen

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een snee aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en met hechtingen vastgezet aan de binnenkant van het oor. Zo komt het oor dichter tegen het hoofd aan. Hierdoor ontstaat er een huidplooi aan de achterkant. Dit overtollige huidweefsel verwijdert de chirurg. Door de incisie die de plastisch chirurg maakt, blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Deze plek is gelukkig erg onopvallend, waardoor het litteken nauwelijks zichtbaar zal zijn.

Correctie van te grote oren

Wanneer u ontevreden bent over de grootte en vorm van een of beide oren, kunnen we een oorcorrectie uitvoeren. Zijn uw oorlellen te groot geworden? Tijdens de ingreep corrigeren we deze, zodat ze weer bij de vorm van uw oor passen. De chirurg probeert de incisies van deze ingreep op onopvallende plekken te maken, zodat de littekens minder zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een bestaande huidplooi.

Oorcorrectie herstel en nazorg

In de meeste gevallen mag u na een oorcorrectie dezelfde dag naar huis. Het komt ook voor dat u een nacht in het ziekenhuis blijft.  Zo kunnen wij u de juiste nazorg bieden. U mag weer naar huis zodra de plastisch chirurg en assistentes het verantwoord vinden. U mag niet zelf autorijden, zorg ervoor dat iemand u thuisbrengt.

U draagt een strak hoofdverband im de zwelling te verminderen

U komt bij ons langs in de kliniek voor controle en eventueel het verwijderen van hechtingen

U mag weer douchen en voorzichtig uw haren wassen en dep de oren goed droog

U mag rustig lichte werkzaamheden oppakken. vermijd hierbij bukken.

U draagt een door uzelf aangeschafte haarband dag en nacht.

U mag weer gaan sporten, maar bescherm uw oren goed.

De zwelling en gevoeligheid van uw oren neemt wat meer af.

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband om uw hoofd, laat dit een week zitten. Het wassen van uw haar zal minder makkelijk gaan. Als het verband verwijderd is, draagt u nog ongeveer twee weken dag en nacht een haarband ter bescherming van de oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk zal dit verdwijnen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen. Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg.

 

Oorcorrectie kosten en vergoeding

BEHANDELING PRIJS VERDOVING OVERNACHTING
Oorlelcorrectie enkelzijdig, 30 min vanaf € 750,- Lokale verdoving Nee
Oorlelcorrectie beiderzijds vanaf € 1.500,- Lokale verdoving Nee
Oorcorrectie enkelzijdig vanaf € 1.500,- Lokale verdoving Nee
Oorcorrectie beiderzijds vanaf € 2.800,- Lokale verdoving Nee
Oorcorrectie enkelzijdig € 3.000,- Algehele narcose Nee
Oorcorrectie beiderzijds € 4.500,- Algehele narcose Nee

Vergoeding Oorcorrectie

De kosten van het rechtzetten van flaporen worden door de verzekering in sommige gevallen vergoed. Hierop wordt meestal een uitzondering gemaakt voor kinderen tot ongeveer 13 jaar.

Risico's en complicaties

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht blijven staan en geheel symmetrisch blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

Risico’s en complicaties die kunnen optreden na een oorcorrectie, zijn:

Zeldzaam

 • Allergische reactie op verdoving 
 • Verstoorde wondgenezing
 • Zwelling 
 • Nabloedingen 
 • Asymmetrie

Zeer zeldzaam

 • Langdurige gevoelige oren
 • Vorming sterk verdikte littekens
 • Terugstand van de oren

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van de oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter het oor. Dit is echter door de locatie meestal niet opvallend.

Ervaringen

Veelgestelde vragen

Vindt de oorcorrectie plaats onder algehele narcose?

In de meeste gevallen vindt de oorcorrectie plaats onder lokale verdoving. Het voordeel van deze vorm van narcose is dat u na de ingreep geen last heeft van de nasleep.

Kunnen jullie alle soorten flaporen verhelpen?

Ja, in principe kunnen wij iedere stand van het oor aanpassen. Dit doen we door het kraakbeen van de oren om te vormen, zodat uw oren de juiste vorm en stand krijgen.

Kan ik wel normaal slapen na de ingreep?

De eerste dagen zal slapen wat gevoelig zijn. U kunt het beste met uw hoofd wat hoger liggen door een extra kussen onder uw hoofd te leggen. Ook kunt u bij een verstelbaar bed het hoofdeinde wat omhoog doen. Daarnaast adviseren wij om op uw rug te slapen, zodat er zo min mogelijk druk op uw gezicht komt.

Waar komt het litteken van de oorcorrectie?

De littekens van de correctie zijn te vinden aan de achterkant van de oorschelp, zodat ze het minst opvallen.

Is een oorcorrectie pijnlijk?

Een oorcorrectie kan na het uitwerken van de verdoving als pijnlijk worden ervaren. Om de pijn te onderdrukken, adviseren wij om de eerste 24 tot 48 uur regelmatig pijnstillers te nemen. Hierdoor bent u de pijn voor en zal de mate van pijn worden verlaagd.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over Gelaatschirurgie? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen. Neem contact met ons op via 023 54 44 974 of via info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier voor meer informatie.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 54 44 974

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over een oorcorrectie

Verdoving

Lokale verdoving
spuit
Operatieduur
45
clock
Hersteltijd
7 – 14 dagen
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Joost Staudt

Drs. Wouter van der Pot

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Jan van Loon

Dr. Mick Kreulen

Dr. Menno Huikeshoven

Dr. Klaske Booij

Drs. Robert de Wijn

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité

Drs. Toine van Trier