Bloemingdael

Booming bij Blooming:

Het Botox abonnement!

Neem contact op

  023-5444974
Wij zijn nu telefonisch bereikbaar!

  Maak een afspraak

Oorcorrectie

Flaporen. Ook wel zeiloren of afstaande oren genoemd. Voor sommige mensen een vervelend verschijnsel met soms psychische problemen als gevolg. Met een oorcorrectie corrigeren wij de stand en vorm van uw afstaande oren, zodat uw onzekerheid compleet verdwijnt. Afstaande oren komen bij 1 op de 20 mensen voor en hebben functioneel geen enkel nadeel. Ze werken net zo goed als oren die dichter tegen het hoofd aanliggen. Toch worden flaporen soms gezien als schoonheidsfout en daarom voeren wij oorcorrecties uit voor volwassen en kinderen. Een oorcorrectie bij Blooming:

 • Verandert de stand, grootte of vorm van uw oren
 • Wordt uitgevoerd door erkende plastisch chirurgen
 • Kwaliteit boven kwantiteit
 • Kan uitgevoerd worden vanaf 18 jaar of ouder

Vanaf het intakegesprek tot de nabehandeling van mijn oorcorrectie ben ik bij Blooming geweldig geholpen. De plastisch chirurg is kundig en het verplegend personeel erg behulpzaam. Fijne kliniek.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreekt u samen met uw behandelend plastisch chirurg uw vragen, klachten en wensen. Vervolgens vraagt de chirurg u naar uw verwachtingen van de plastische chirurgie ingreep, zodat hij deze direct kan koppelen aan de technische mogelijkheden. Ook bespreekt de plastisch chirurg hoe de behandeling precies in zijn werk gaat, legt hij uit hoe het behandeltraject zal verlopen en informeert hij over de mogelijke risico’s en complicaties van de ingreep.

Daarnaast bekijkt en onderzoekt de chirurg uw oren en analyseert hij uw algehele gezondheid. Hij zal u onder andere vragen:

 • Wat is uw medische geschiedenis?
 • Gebruikt u medicijnen of heeft u allergieën?
 • Wat is uw huidige gezondheidstoestand?
 • Is er eerder sprake geweest van langdurige oorontstekingen?
 • Heeft u eerder operaties gehad aan uw oor of aangezicht?

De behandeling

Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar gebeurt meestal onder algehele verdoving. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de polikliniek en kunt u na een paar uur weer naar huis. Indien de oorcorrectie onder algehele verdoving wordt uitgevoerd, moet u nog een aantal uur in het ziekenhuis blijven. Soms wordt een overnachting aangeraden.

Correctie van flaporen

Bij de operatie maakt de plastisch chirurg een snee aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet van het oor wordt geremodelleerd en met hechtingen vastgezet aan de binnenkant van het oor. Zo komt het oor dichter tegen het hoofd aan. Hierdoor ontstaat er een huidplooi aan de achterkant. Dit overtollige huidweefsel verwijdert de chirurg.

Door de incisie die de plastisch chirurg maakt, blijft er aan de achterkant van het oor een litteken over na de operatie. Deze plek is gelukkig erg onopvallend, waardoor het litteken nauwelijks zichtbaar zal zijn.

Correctie van te grote of kleine oren

Wanneer u ontevreden bent over de grootte en vorm van een of beide oren, kunnen we een oorcorrectie uitvoeren.

Zijn uw oorlellen te groot geworden? Tijdens de ingreep corrigeren we deze, zodat ze weer bij de vorm van uw oor passen. Ook wanneer u te kleine oren heeft, kan de plastisch chirurg ervoor kiezen om deze te vergroten.

De chirurg probeert de incisies van deze ingreep op onopvallende plekken te maken, zodat de littekens minder zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een bestaande huidplooi.

Oorcorrectie herstel en nazorg

In de meeste gevallen mag u na de correctie dezelfde dag naar huis. Het komt ook voor dat u een nacht in het ziekenhuis blijft.  Zo kunnen wij u de juiste nazorg bieden. U mag weer naar huis zodra de plastisch chirurg en assistentes het verantwoord vinden. U mag niet zelf autorijden, dus zorg ervoor dat iemand u thuisbrengt.

Tot een week na de ingreep

U draagt een strak hoofdverband om de zwelling te verminderen

Na 1 tot 2 weken

U komt bij ons langs in de kliniek voor controle en eventueel het verwijderen van hechtingen

Na 7 tot 10 dagen

U mag weer douchen en voorzichtig uw haren wassen en dep de oren goed droog

Na 10 dagen

U mag rustig lichte werkzaamheden oppakken. Vermijd hierbij bukken

2 tot 4 weken na de ingreep

U draagt een door uzelf aangeschafte haarband dag en nacht

Na 6 weken

U mag weer gaan sporten, maar bescherm uw oren goed

Na 6 weken

De zwelling en gevoeligheid van uw oren neemt wat meer af

Na een oorcorrectie krijgt u een strak verband om uw hoofd, laat dit een week zitten. Het wassen van uw haar zal minder makkelijk gaan. Als het verband verwijderd is, draagt u nog ongeveer twee weken dag en nacht een haarband ter bescherming van uw oren. Ook overdag moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk zal dit verdwijnen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen. Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg.

Kosten en vergoeding

BehandelingVerdovingPrijs
Consult€ 50,-
Second opinion€ 100,-
Oorlelcorrectie beiderzijds€ 900,-
Oorlelcorrectie enkelzijdig€ 550,-
Correctie afstaande oren enkelzijdiglokale anesthesie€ 1250,-
Correctie afstaande oren enkelzijdigalgehele narcose€ 2000,-
Correctie afstaande oren dubbelzijdiglokale anesthesie€ 2000,-
Correctie afstaande oren dubbelzijdigalgehele narcose€ 3000,-

Vergoeding

De kosten van het rechtzetten van flaporen worden door de verzekering in sommige gevallen vergoed. Hierop wordt meestal een uitzondering gemaakt voor kinderen tot ongeveer 13 jaar.

Risico’s en complicaties

Het rechtzetten van flaporen heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht blijven staan en geheel symmetrisch blijven, kan daarom nooit voor 100% worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

Risico’s en complicaties die kunnen optreden na een oorcorrectie, zijn:

Zeldzaam

 • Allergische reactie op verdoving
 • Verstoorde wondgenezing
 • Zwelling
 • Nabloedingen
 • Asymmetrie

Zeer zeldzaam

 • Langdurige gevoelige oren
 • Vorming sterk verdikte littekens
 • Terugstand van de oren

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is echter door de locatie meestal niet opvallend.

Oorcorrectie voor en na

Ervaringen oorcorrectie

Ik adviseer iedereen die een oorcorrectie overweegt, naar Blooming te gaan. Ik was bang voor de ingreep, maar door de duidelijke uitleg van de chirurgen en verpleging werd ik gerustgesteld. Het resultaat is erg mooi!

Het eerste consult bij Blooming heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kreeg uitleg over de behandeling, de nazorg en de herstelperiode. Na mijn akkoord kon ik twee weken later al terecht voor de oorcorrectie.

Veelgestelde vragen

Vindt de oorcorrectie plaats onder algehele narcose?

In de meeste gevallen vindt de oorcorrectie plaats onder lokale verdoving. Het voordeel van deze vorm van narcose is dat u na de ingreep geen last heeft van de nasleep.

Kunnen jullie alle soorten flaporen verhelpen?

Ja, in principe kunnen wij iedere stand van de oren aanpassen. Dit doen we door het kraakbeen van uw oren om te vormen, zodat uw oren de juiste vorm en stand krijgen.

Kan ik wel normaal slapen na de ingreep?

De eerste dagen zal slapen wat gevoelig zijn. U kunt het beste met uw hoofd wat hoger liggen door een extra kussen onder uw hoofd te leggen. Ook kunt u bij een verstelbaar bed het hoofdeinde wat omhoog doen. Daarnaast adviseren wij om op uw rug te slapen, zodat er zo min mogelijk druk op uw gezicht komt.

Waar komt het litteken van de oorcorrectie?

De littekens van de correctie komen achter de oorschelp, zodat ze het minst opvallen.

Is een oorcorrectie pijnlijk?

Een oorcorrectie kan na het uitwerken van de verdoving als pijnlijk worden ervaren. Om de pijn te onderdrukken, adviseren wij om de eerste 24 tot 48 uur regelmatig pijnstillers te nemen. Hierdoor bent u de pijn voor en zal de mate van pijn worden verlaagd.

Afspraak maken

Voor meer informatie over oorcorrecties of onze andere gezichtscorrecties, neemt u contact met ons op via 023 544 4974, door te mailen naar info@bloomingpc.nl of maakt u direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.
Maandag09:00 – 21:00 uur
Dinsdag09:00 – 17:00 uur
Woensdag09:00 – 17:00 uur
Donderdag09:00 – 21:00 uur
Vrijdag09:00 – 17:00 uur

Adresgegevens

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
info@bloomingpc.nl