Meer aan de hand

Gepubliceerd: 23 maart 2016
Laatst gewijzigd: 22 april 2022
Gepubliceerd: 23 maart 2016
Laatst gewijzigd: 22 april 2022
Menno Huikeshoven: Plastisch, reconstructief en handchirurg
Blooming Plastische chirurgie, Haarlem
Laatste update: januari 2021

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. U heeft iets aan uw hand of pols en komt erachter dat u die eigenlijk altijd nodig hebt in het dagelijks leven. U voelt zich dan ook al snel beperkt met een aandoening aan hand of pols. Vreemd eigenlijk dat zo’n klein onderdeel van uw lichaam zoveel invloed kan hebben op uw dagelijks functioneren. 

De hand (en pols) is een extreem interessant en complex werktuig van het menselijk lichaam. Sommige vinden de hand zelfs ons belangrijkste zintuig. Door een minutieus en ingenieus samenspel van de weefsels en structuren is uw hand in staat om veel verschillende opdrachten vanuit ons brein uit te voeren. Hierbij kunt u denken aan machines bedienen of werkzaamheden uitvoeren waarbij veel kracht nodig is. Uw hand is ook in staat om met veel precisie, passie en snelheid werkzaamheden uit te voeren. Uw hand is door de bouw en positie een erg kwetsbaar orgaan, mede door de blootstelling van verschillende invloeden van buitenaf. Letsel en aandoeningen aan uw hand of pols lijken misschien minimale consequenties te hebben, maar deze kunnen wel leiden tot ernstige beperkingen. Het verlies van arbeid of vermindering van de kwaliteit van leven zijn ernstige gevolgen van letsel aan uw handen.

Het scala van problemen die zich in uw hand of pols voor kunnen doen is erg uitgebreid. Wanneer u zich realiseert dat uw hand slechts 1% van het menselijk lichaam is, maar een complex samenspel is van onder andere, 8 handwortelbeentjes (in de pols), 14 vingerkootjes, 5 nagels, 5 middenhandsbeentjes, 12 buigpezen (die onder 36 bandjes/ pulleys doorlopen), 21 gewrichten, 19 handspiertjes, 12 strekpezen, 2 grote zenuwen, 2 grote slagaders en daarnaast nog veel bindweefselbladen, veel ligamenten en hiertussen de onderlinge verbindingen, kijkt u niet gek meer op van de ernstige gevolgen.

Problemen aan uw hand of pols kunnen zich uitstrekken over verschillende structuren zoals:

  • slijtage aan uw hand- en polsgewrichten door actrose. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn duimbasisslijtage, slijtage aan het polsgewricht en slijtage aan de gewrichten van de vingertoppen (DIP gewrichten);
  • letsel aan gewrichten zoals een chronische of acute skiduim (scheuren van een bandje van een van uw duimgewrichten);
  • koetsiershand (ziekte van Dupuytren);
  • cubitale tunnel syndroom ter hoogte van uw elleboog of een knelzittende zenuw ter hoogte van de pols (carpale tunnel syndroom),
  • traumatische handletsels zoals zenuw- en peesletsels, vuurwerkletsel, topletsel van uw vingers of breuken;
  • peesonstekingen in uw hand en pols zoals een triggervinger en -duim en de ziekte van Quervain (een peesontsteking van de trekpezen van de duim);
  • goed- en kwaadaardige zwellingen van hand en pols zoals cysten (ganglia) en huidtumoren;
  • pees- en gewrichtsproblemen als gevolg van reuma of (pseudo) jicht.

Multidisciplinaire samenwerking

Het behandelen van verschillende handproblemen vraagt om een disciplinaire aanpak. Daarom is het belangrijk dat een plastisch handchirurg goed samenwerkt met onder andere neurologen, reumatologen, radiologen en revalidatieartsen. Nabehandeling en de juiste paramedische ondersteuning is een heel belangrijk onderdeel van geslaagde handchirurgie. Daarom volgt er na de operatie een samenwerking met ergotherapeuten, handtherapeuten en fysiotherapeuten. Hierbij ligt de focus op de veel en minder veel voorkomende aandoeningen zo effectief en prettig te verhelpen met het allerbeste resultaat voor u.

Voor hand- en polsproblemen kunt u terecht in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, maar ook in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Er werken in beide ziekenhuizen gespecialiseerde handchirurgen met veel ervaring.
Voor meer informatie kunt u terecht op afdelinghandchirurgie.nl.

Menno Huikeshoven is een plastisch, reconstructief plastisch chirurg. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in het AvL/NKI en AMC in Amsterdam en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Daarna is hij een aantal jaren werkzaam geweest in Vancouver, Canada. Hier heeft hij zich gespecialiseerd in hand- en polschirurgie en aangezichtschirurgie. Daarnaast is hij ook gespecialiseerd in borstreconstructies en borstchirurgie. Menno Huikeshoven is sinds 2013 weer in Nederland en voornamelijk werkzaam in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en in de privékliniek Blooming.

Klik hier voor het hele artikel in ‘Lijf & Gezondheid’.

Bron: Lijf & Gezondheid

 

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »