Leeftijdsgrens plastische chirurgie van 18 naar 21?

Gepubliceerd: 20 juni 2018
Laatst gewijzigd: 26 april 2022
Gepubliceerd: 20 juni 2018
Laatst gewijzigd: 26 april 2022

Afgelopen week was plastisch chirurg Joost Staudt bij RTL Boulevard te zien om mee te praten over de leeftijdsgrens voor plastische chirurgie. Steeds vaker kloppen tieners aan voor een cosmetische behandeling zoals een borstvergroting of fillers in de lippen. Zodra ze de leeftijd van achttien hebben bereikt, gaan ze helemaal los. Daarom oppert de CDA afgelopen week om de leeftijd te verhogen van achttien naar eenentwintig jaar.

Op 5 juni gaf het CDA-kamerlid Joba van den Berg in de uitzending van EenVandaag op NPO 1 aan waarom de leeftijdsgrens voor cosmetische behandelingen omhoog moet. Dit doen ze om mensen tegen zichzelf te beschermen. Volgens de CDA ben je op je achttiende nog niet klaar voor een cosmetische ingreep. Een leeftijdsgrens van 21 jaar zou beter zijn, omdat jonge mannen en vrouwen dan meer levenservaring zouden hebben.

Alleen ontstaat de wens voor een borstvergroting vaak al vroeg in de pubertijd. Meisjes met onderontwikkelde borsten willen op hun achttiende maar al te graag geholpen worden. Volgens plastisch chirurg Joost Staudt gaat het opschuiven an de leeftijdsgrens dan ook niet werken. “Ten eerste is iemand op z’n achttiende volwassen en ten tweede, wat gebeurt er als je in Nederland de leeftijd gaat verhogen? Dan is de kans groter dat jongvolwassenen voor een operatie naar het buitenland gaan. Vaak zijn ze vastberaden om een operatie te ondergaan en laten ze zich niet tegenhouden.”

Het blijft een lastige discussie want wat is goed en wat is slecht? Is het erg dat iemand met flaporen dit laat corrigeren? Of dat een jonge vrouw zonder borstgroei haar borsten laat vergroten? Het is belangrijk dat plastisch chirurgen de cliënt, jong of oud, hier goed in begeleiden. Bij ons in de kliniek wordt een achttienjarige met een onrealistische wens afgewezen. Iemand zonder rimpels behandelen wij niet met een paar prikken. Liposuctie wordt niet uitgevoerd bij iemand met weinig vet. Dit geldt voor achttienjarige maar ook voor vijftigplussers. Als medisch specialist ben je verantwoordelijk voor je cliënten en is het verplicht om eerlijk en oprecht advies te geven. Hierbij houd je rekening met de persoonlijke uitgangssituatie van de cliënt en daar is de leeftijd een onderdeel van. Als een achttienjarige op consult komt met een diepgewortelde wens die goed te realiseren is, dan zorgen wij voor de juiste begeleiding. Meer weten? Kijk dan hier de aflevering van RTL Boulevard terug.

 

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

beautiful face of young caucasian woman with perfect health skin isolated on white skin care concept female model touches face (1) (1)
Blog

Wat is plastische chirurgie?

Met plastische chirurgie corrigeren we datgene aan uw lichaam waar u niet tevreden over bent. Bij Blooming Plastische Chirurgie werken we uitsluitend met vakbekwame plastisch chirurgen met jarenlange ervaring in plastische chirurgie. Zo kunt u altijd vertrouwen op het mooiste resultaat. Tijdens een eerste consult bespreken we samen met u uw wensen en maken we een

Lees meer »
lippen vergroten blooming plastische chirurgie
Blog

Lippen vergroten

Al is de trend van supergrote lippen een beetje voorbij, de meeste mensen willen wel graag een mooi contour van de lippen. Als iemand praat, kijken we naar zijn of haar mond. Een mond is dan ook heel belangrijk en een mond met smalle lippen wordt vaak minder aantrekkelijk gevonden.   Of dat echt zo

Lees meer »