In de Telegraaf: Brandwondenprof schrijft wereldplan

Gepubliceerd: 17 mei 2017
Laatst gewijzigd: 28 april 2022
Gepubliceerd: 17 mei 2017
Laatst gewijzigd: 28 april 2022

De Telegraaf 10 May 2017 door René Steenhorst

Paul van Zuijlen en zijn collega-arts Michelle Carrière bekijken de brandwonden op de benen van Henri Hieralal in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

De littekens van brandwondpatiënten over de hele wereld genezen beter dankzij een beoordelingsmethode van een Nederlandse plastisch chirurg.

Professor Paul van Zuijlen (47), bijzonder hoogleraar brandwondgeneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontwikkelde ruim tien jaar geleden richtlijnen waarmee de heftigheid van littekens na een vuur- of vloeistofverbranding preciezer ingeschat kunnen worden. Nú, tien jaar later, wordt Van Zuijlens ’littekenschaal’ ook gebruikt in de VS en Canada, Australië, China, de Filipijnen, Japan, Zweden en Zuid-Korea. In Groot-Brittannië geldt de Nederlandse richtlijn sinds kort zelfs als standaard voor het analyseren van littekens. Bij deze methode geeft zowel de patiënt als de arts een oordeel in scores over onder meer de pijn, roodheid, jeuk en zwelling van littekens. Littekens zijn de afgelopen jaren een omvangrijk probleem geworden in de zich almaar verbeterende genezing van brandwonden, stelt Van Zuijlen. „Veertig jaar geleden stierven de meeste patiënten na een heftige verbranding, meestal aan de bijkomende infecties. Nu is met de inzet van antibiotica de behandeling van zelfs heel grote brandwonden zó goed, dat veruit de meeste patiënten overleven. Maar grote huidoppervlakten die zijn genezen, laten veelal grote littekens na. En daar ligt nu de uitdaging.” Grote, bobbelige littekens worden door patiënten niet alleen als ontsierend ervaren, ze beperken vaak ook de bewegingsvrijheid. Soms zodanig, dat verbrande huid tot een pantser is verworden. “Als een arts het litteken van de patiënt beter begrijpt, en dát kan met deze methode, dan is hij tot een betere behandeling in staat”, zegt professor Van Zuijlen, turend door het raam van een vakantiehuisje aan het Lauwersmeer. „Ineens kwam in mij boven dat we als artsen niet moesten accepteren dat de patient weliswaar geneest van zijn verbranding, maar ten onder gaat aan het verdriet over zijn littekens die het leven letterlijk verminken.” De Beverwijkse brandwondbehandelaar schreef wat adviezen op papier, die nu in steeds meer landen als richtlijn gelden voor ’betere littekens’ na verbrandingen, zuurbijt, ongevallen en inmiddels ook de gevolgen van vleesetende bacteriën. „Want ook die geven littekens.” Afgelopen vrijdag sprak Paul van Zuijlen op het congres van de British Burns Association in Londen. Daar werd het startsein gegeven voor een verdere verbetering van Van Zuijlen’s POSAS-methode (’Patiënt and Observer Scar Assesment Scale’).

Deel op Social Media:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »