Borstvergroting; goede voorlichting is belangrijk

Gepubliceerd: 22 juli 2012
Laatst gewijzigd: 26 april 2022
Gepubliceerd: 22 juli 2012
Laatst gewijzigd: 26 april 2022
Joost Staudt, plastisch chirurg, Blooming Plastische chirurgie, Haarlem
Laatste update: december 2020

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 6000 borstvergrotende operaties uitgevoerd. Al vanaf de puberteit kunnen borsten klein of onderontwikkeld zijn. Ook kunnen borsten slapper of kleiner worden na zwangerschap of een vermageringsdieet. Voor een borstvergrotende operatie zijn geen leeftijdsgrenzen, maar de ingreep zal niet snel worden uitgevoerd onder de achttien jaar. Vroeger werden de borstprotheses gevuld met vloeibare siliconen en konden daardoor gaan lekken. Tegenwoordig gebruiken we protheses gevuld met gummie-achtige gel. Het risico van een lekkende prothese kennen we daardoor niet meer. Wel kennen we het risico van kapselcontractuur. Rond de prothese ontstaat een bindweefsellaagje, een kapsel. Als dit kapsel te stevig wordt, noemen we dat een kapselcontractuur. Het kapsel gaat dan zo hard knijpen dat de borst hard aanvoelt, kan vervormen en pijnlijk is. Vaak gebeurt dat pas na jaren. Met de huidige protheses en de moderne operatietechniek is ook de kans op kapselcontractuur kleiner geworden. Helaas is niet van tevoren in te schatten of je er last van krijgt of niet. Voorlichting over deze complicatie vind ik overigens wel belangrijk.

Protheses kunnen boven en onder de borstspier worden geplaatst; dit is onder andere afhankelijk van de bestaande hoeveelheid vet en klierweefsel. Bij een kleine cupmaat is het beter om de prothese onder de borstspier te plaatsen om de randen en overgang van de prothese zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Bij een grotere cupmaat geeft je eigen borstweefsel voldoende bescherming. Bij het uitzakken van de borst op latere leeftijd zal de prothese ook mooi meezakken. De randen van de protheses kun je soms voelen, zeker op latere leeftijd, als de huid dunner en slapper is geworden.

Omdat de prothese altijd onder de borstklier wordt geplaatst, kun je gewoon borstvoeding geven. Ook het controleren van je borsten op eventuele kwaadaardige knobbeltjes en een mammografie of MRI zijn geen enkel probleem. De röntgenapparaten kunnen zo worden ingesteld dat de siliconen protheses niet hinderen.

Na twee weken kun je al weer gewoon rondlopen, maar reken op een herstelperiode van zes weken. Belangrijk is dat je het gedurende die zes weken rustig aan doet. De protheses krijgen dan de kans op de goede plek in te groeien. Bustecrèmes hebben geen invloed op de grootte en de vorm van de borsten. Wel houden ze de huid in conditie en zorgen daardoor dat de vorm van je borsten zo lang mogelijk in stand blijft, ook na een borstvergroting.

Joost Staudt (34) werkt als plastisch chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk en in de privékliniek Blooming Plastische Chirurgie te Haarlem. Zie hier meer informatie over borstvergrotingen.

Lees hier het artikel uit DA magazine.

Bron: Borstvergroting; goede voorlichting is belangrijk – DA Magazine uitgave

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

beautiful face of young caucasian woman with perfect health skin isolated on white skin care concept female model touches face (1) (1)
Blog

Wat is plastische chirurgie?

Met plastische chirurgie corrigeren we datgene aan uw lichaam waar u niet tevreden over bent. Bij Blooming Plastische Chirurgie werken we uitsluitend met vakbekwame plastisch chirurgen met jarenlange ervaring in plastische chirurgie. Zo kunt u altijd vertrouwen op het mooiste resultaat. Tijdens een eerste consult bespreken we samen met u uw wensen en maken we een

Lees meer »
lippen vergroten blooming plastische chirurgie
Blog

Lippen vergroten

Al is de trend van supergrote lippen een beetje voorbij, de meeste mensen willen wel graag een mooi contour van de lippen. Als iemand praat, kijken we naar zijn of haar mond. Een mond is dan ook heel belangrijk en een mond met smalle lippen wordt vaak minder aantrekkelijk gevonden.   Of dat echt zo

Lees meer »