Feiten over moedervlekken

Gepubliceerd: 12 oktober 2015
Laatst gewijzigd: 1 augustus 2022
Gepubliceerd: 12 oktober 2015
Laatst gewijzigd: 1 augustus 2022

Moedervlekken, we hebben ze allemaal. Moedervlekken zijn vlekjes op de huid die veroorzaakt worden door een opeenhoping van goedaardige pigmentvormende cellen in de huid. Ze kunnen verschillen in kleur en vorm. Zo kunnen ze van bruin tot zwart en in sommige gevallen zelfs huidkleurig zijn. Soms voelen ze bobbelig aan en soms glad. In dit artikel worden een aantal feiten omtrent moedervlekken besproken.

Baby’s en moedervlekken

Moedervlekken worden ook vaak geboortevlekken genoemd. Echter hebben de meeste baby’s nog geen zichtbare moedervlekken. Moedervlekken worden pas tussen het vijfde en 25ste levensjaar zichtbaar op de huid en ontwikkelen zich met de jaren. Zo hebben kinderen jonger dan tien jaar vaak slechts twee a drie moedervlekken en hebben jongvolwassenen er tussen de 20 en 30.

Moedervlekken zijn erfelijk

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het aantal moedervlekken die u heeft. De belangrijkste factor is erfelijkheid. Als uw familieleden veel moedervlekken hebben dan is de kans groot dat u ze ook heeft. Ook hebben mensen met een bleke huid en sproeten doorgaans meer moedervlekken.

Tweelingen en moedervlekken
Ongeveer 25% van de tweelingen worden geboren als gespiegelde eeneiige tweeling. Hierbij is vaak één linkshandig en de ander rechtshandig en zijn onregelmatige tanden en de haarkruin vaak gespiegeld. Ook verschijnen moedervlekken vaak op exact de tegenovergestelde plek.

Moedervlekken in Azië

In Azië staan haren die uit moedervlekken groeien voor geluk. Daarnaast geloven Chinese Taoïsten dat moedervlekken aan de voorkant van het lichaam geluk brengen. De moedervlekken aan de achterkant van het lichaam zouden staan voor de last die men moet dragen. Een moedervlek op de rechtervoet wijst op een voorliefde voor reizen, terwijl een moedervlek op de kin staat voor succes.

Kwaadaardige moedervlekken

Een kwaadaardige moedervlek, ook wel een melanoom genoemd, is van alle soorten huidkanker het gevaarlijkste. Deze kunt u herkennen aan het zogenoemde ABCD ezelsbruggetje:

  1. Asymmetrische vorm
  2. Onregelmatige Begrenzing
  3. Een andere kleur (colour) dan het standaard bruin
  4. Een Diameter groter dan 6mm

Daarnaast hebben moedervlekken die op latere leeftijd ontstaan een grotere kans om te ontaarden in een melanoom. Wanneer u deze symptomen opmerkt bij uw moedervlek is het aan te raden deze te laten onderzoeken door een dermatoloog en te laten verwijderen.

Moedervlekken laten verwijderen

Een kwaadaardige moedervlek kunt u laten verwijderen op de poli plastische chirurgie in het ziekenhuis. Vandaar wordt het weefsel naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Bij een goedaardige moedervlek is het niet noodzakelijk deze te laten verwijderen, maar het zou wel kunnen. Het kan zo zijn dat u een moedervlek wilt laten verwijderen om cosmetische redenen, bijvoorbeeld omdat u de moedervlek erg groot is of op een ontsierende plek zit. Ook kan het voorkomen dat de moederplek op een onhandige plek zit, bijvoorbeeld tussen twee vingers.

U kunt dan uw goedaardige moedervlek laten verwijderen bij Blooming. Uw moedervlek wordt plaatselijk verdoofd en hierna verwijderd door de plastische chirurg. Er wordt eerst altijd goed naar de huidlijnen gekeken. Een litteken geneest het mooiste als deze evenwijdig aan de huidlijnen wordt gemaakt. Dan valt het litteken als het ware een beetje weg tussen de huidlijnen waardoor het minder opvallend is. Voor meer informatie over het verwijderen van moedervlekken kunt u onze website raadplegen, bellen naar 023-5444974, het contactformulier invullen of direct een afspraak maken. 

 

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »