Facelift

Alle facelifts worden uitgevoerd door dezelfde vaste groep plastisch chirurgen die al jaren werkzaam zijn in Kliniek Blooming Plastische chirurgie en die veel ervaring hebben op het gebied van cosmetische aangezichtschirurgie

Met een facelift corrigeren we de rimpels en plooien in uw wangen, hals en kaaklijn met een natuurlijk resultaat. Met een professionele facelift zal uw gezicht er weer jonger en stralender uitzien. Tijdens de behandeling worden uw huid en het onderliggende spier- en bindweefsel strakker getrokken en het overtollige weefsel wordt verwijderd. Hierdoor ziet u er weer jonger uit. Tijdens het intakegesprek bespreekt u met uw plastisch chirurg de wensen en mogelijkheden van een facelift.

Onze plastisch chirurgen hebben jarenlange ervaring en expertise op het gebied van plastische chirurgie en facelifts. Daarom bent u met een facelift bij Blooming verzekerd van een mooi eindresultaat. Onze plastisch chirurgen hanteren daarbij een persoonlijke en professionele aanpak, van intakegesprek tot nazorg. Maak alvast kennis met onze plastisch chirurgen.

 • Rimpels van de gezichtshuid verminderen met een facelift
 • De huid en het onderhuidse weefsel worden gelift 
 • Een persoonlijk behandelplan op basis van uw verwachting en mogelijkheden
 • Plastisch chirurgen die zijn aangesloten bij de NVPC en NVEPC

Kosten facelift

De prijzen van een facelift kunnen variëren omdat deze afhankelijk zijn van de zone die u gelift wilt hebben. Hieronder vindt u een prijsindicatie van een facelift per gebied.

BEHANDELING PRIJS VERDOVING OVERNACHTING
Halslift uitgebreid € 5.470,- Lokale verdoving Nee
Deep-plane facelift € 9.760,- Algehele narcose Ja
Deep-plane hals-facelift € 13.260,- Algehele narcose Ja
Midfacelift € 3.500,- Lokale verdoving Nee
Midfacelift (narcose) € 5.200,- Algehele narcose Ja
Minifacelift/S-lift € 5.770,- Lokale verdoving Nee
Liposuctie hals/nek v.a. € 1.950,- Lokale verdoving Nee

Vergoeding facelift

Een facelift valt onder een cosmetische ingreep en wordt daarom veelal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden in uw situatie.

Wat is een facelift?

Een facelift valt onder plastische chirurgie en is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strak getrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig weefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn om deze ook te ‘liften’.  Dit noemt men een hals-facelift. Elke facelift wordt altijd uitgevoerd door een gespecialiseerde plastisch chirurg. Een facelift wordt uitgevoerd om het onderste gedeelte van het gezicht te liften. Uw voorhoofd wordt tijdens deze ingreep dus niet gelift. Wanneer u dit wenst, kan dit gedaan worden door middel van een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift.

De hals-facelift is de meest uitgebreide variant van de facelift en heeft de meest duurzame en toereikende resultaten. Naast een facelift kunt u ook kiezen voor een S-lift, MACS-lift of een halslift. Dit zijn allemaal faceliftvormen waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strak getrokken. Wilt u graag een facelift laten uitvoeren maar heeft u nog veel vragen? Op onze pagina met veelgestelde vragen geven wij u antwoord.

Uw plastisch chirurg zal u bovendien vragen naar uw gezondheid, uw medische achtergrond en uw medicijngebruik. Indien u vragen heeft, is het mogelijk deze ook tijdens het consult te stellen. Besluit u over te gaan tot een behandeling, dan wordt alle informatie opgesteld in een behandelplan. Zo weet u precies wat u te wachten staat.

S-lift of mini-lift

Een S-lift is een kleine facelift van de kaaklijn en wangen. Bij een minilift wordt er alleen wat huid weg gehaald en daarna wordt de wond netjes gehecht. Deze behandeling is een goede optie wanneer u last heeft van milde huidverslapping in uw gelaat. Lees meer op onze pagina over de minilift.

MACS-lift

Een MACS-lift is een iets grotere lift waarbij ook de onderliggende spieren van de wangen en kaaklijn worden gelift. Deze behandeling is geschikt wanneer uw wangen naar beneden zakken en daarmee leunen op de neuswangenplooi. Ook loopt de kaaklijn van de kaakhoek naar de kin vaak niet meer strak. Zo ontstaan er de zogenoemde hamsterwangen. Met een MACS-lift lift de plastisch chirurg de wangen, kaaklijn en het gedeelte onder de kin.

Facelift

Een facelift is het liften van de huid en de daarbij horende onderliggende weefsels bij de wangen, kaaklijn en hals. We liften dus het gehele gelaat van haargrens tot en met de hals. Tijdens deze ingreep maakt de plastisch chirurg een incisie langs de haarlijn, voor de oorschelpen en achter de oren door in de haargrens. We corrigeren de huid, bind- en spierweefsels en spannen deze in de richting van de haarlijn. Vervolgens wordt het huidoverschot weggesneden en de incisie gehecht.

Halslift

Bij een halslift worden ook de huid in de hals en de onderliggende spieren en weefsels worden meegenomen.

Hals-facelift

Een hals-facelift geeft vaak het meest natuurlijke resultaat omdat uw hele aangezicht gelift wordt en er geen disbalans ontstaat.

Deep-plane hals-facelift

Met deze nieuwe techniek trekt de plastisch chirurg de lagen onder de huid strak. Hierdoor ontstaat er een natuurlijk resultaat. Lees meer informatie op onze pagina over de deep-plane hals-facelift.

Wanneer is een facelift geschikt?

Een facelift kan een goede uitkomst bieden wanneer u:

 • Te veel huid rond uw mond heeft, waardoor u een sombere uitstraling krijgt.
 • Een vermoeide uitstraling heeft door verslapt gezichtshuid. 
 • Zich stoort aan uw rimpels of huidoverschot.
 • Zichtbare groeven heeft tussen uw neus en lippen (de neuslippenplooi).
 • Uw voorhoofd en wenkbrauwen naar beneden hangen, waardoor u een sombere uitstraling heeft.
 • Ouder lijkt dan dat u zich daadwerkelijk voelt.

Het eerste consult bij een facelift

Wanneer u een facelift overweegt, komt u eerst bij ons langs voor een eerste consult. Tijdens dit intakegesprek wordt uw algehele gezondheid onderzocht en worden uw persoonlijke wensen besproken. Op basis daarvan maakt de plastisch chirurg een behandelplan op maat, met daarin de mogelijkheden. Het is belangrijk dat uw verwachtingen in lijn liggen met de beoogde resultaten. Het kan zijn dat u graag een s-lift wenst, maar dat de plastisch chirurg een uitgebreidere variant van de facelift adviseert om een duurzamer en natuurlijker resultaat te bereiken. Uiteraard is dit een advies en u bent vrij om na te denken voordat u een besluit neemt. De algehele gezondheid wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

 • Eerdere operaties rondom het gezicht
 • Uw medicijngebruik
 • Allergieën die bij u bekend zijn
 • Algehele gezondheidstoestand
 • Drugs- en alcoholgebruik en roken

Wanneer u geneesmiddelen gebruikt, moet u dat aan uw plastisch chirurg melden. Een aantal medicijnen mag u een aantal weken voor een facelift namelijk niet meer slikken, zoals aspirine, APC, e.d. Daarnaast moet u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten, waardoor wondstoornissen op kunnen treden. Op onze pagina voorbereiding facelift leest u alle belangrijke zaken voorafgaand aan een facelift.

Vrouw (57 jaar) behandeld door Dr. van der Pot

Mijn huid was door de jaren heen een stuk slapper geworden, vooral rondom mijn kaak en wangen. Hierdoor zag ik er in korte tijd een stuk ouder uit dan ik mij voelde. Ik ergerde mij steeds meer aan mijn eigen spiegelbeeld en ben op onderzoek uit gegaan naar een oplossing, een facelift.

De behandeling: hoe werkt een facelift?

Een facelift vindt in de regel plaats onder algehele anesthesie (narcose).  De duur van de operatie hangt af van de omvang van de ingreep. Voor de operatie komt de plastisch chirurg aftekenen wat hij gaat doen. Tijdens de operatie wordt er een insnede gemaakt en via deze incisie worden de huid van de hals, wangen en de weefsellaag onder de huid over een groot gebied losgemaakt , teruggebracht in de oorspronkelijke positie en aangespannen in de richting van het oor. Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied kan worden weggehaald via een huidsnede onder de kin. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat is het belangrijk dat de huid niet te strak wordt getrokken. Door de jarenlange ervaring van onze plastisch chirurgen in het uitvoeren van een facelift weten zij precies hoe ze dit het beste kunnen doen.

Aan het eind van de operatie kunnen in de wond een of meerdere drains (dunne slangetjes) worden achtergelaten om wondvocht en bloed uit de wond af te voeren. Deze drains worden na een dag verwijderd. Na een facelift moet u één dag in het ziekenhuis verblijven.

Herstel na een facelift

Na afloop van een facelift wordt uw gezicht met een drukverband omzwachteld. Dit verband moet enkele dagen blijven zitten. Eventuele drains verwijdert de plastisch chirurg de dag na de operatie. Meestal mag u in de loop van de ochtend onder begeleiding naar huis.  Na een facelift zijn uw gezicht en hals gezwollen en verkleurd, dit duurt gemiddeld twee weken. Behalve dat het er niet prettig uitziet, heeft u er weinig last van. Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. De littekens zijn bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar, maar vallen in de praktijk meestal nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Daar maakt het litteken een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de operatie, kan er ook een extra littekentje onder uw kin voorkomen. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken en littekens hebben een jaar nodig om volledig te herstellen. Op onze pagina over de nazorg van een facelift vindt u meer informatie over het herstel na een facelift.

Het doel van een facelift is om de huid en het onderliggende weefsel weer glad en strak te krijgen, zodat u er weer jonger uitziet. De rimpels in uw gezicht die ontstaan als gevolg van de manier waarop u lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels blijven altijd aanwezig, omdat ze onderdeel zijn van uw gelaatsexpressie. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijk verouderingsproces van uw huid door een facelift niet gestopt wordt. Na de operatie gaat, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren.  Je zet de klok terug maar niet stil. Het effect van een facelift is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Daarna is eventueel een volgende facelift nodig. Hieronder vindt u diverse resultaten van een facelift, uitgevoerd door de specialisten van Kliniek Blooming.

Risico’s en complicaties na een facelift

Een facelift is een cosmetische ingreep en brengt dezelfde risico’s met zich mee als andere operaties. Onze plastisch chirurgen zullen tijdens het intakegesprek de voor- en nadelen van een facelift met u bespreken. De belangrijkste complicaties die kunnen optreden na een facelift behandeling zijn:

 • Nabloedingen
 • Infecties 
 • Vochtophopingen of stijfheid in het gezicht
 • Slechte wondgenezing
 • Gevoelsveranderingen
 • Allergische reacties 
 • Ontevredenheid over het esthetisch resultaat

Door een facelift bestaat de kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit bijna nooit voor. Daarnaast komt het af en toe voor dat er na een facelift plekjes met vochtophoping of andere stuggere plekjes op het gezicht ontstaan. Deze plekken kunt u laten behandelen bij een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Een complicatie die zeer zelden optreedt is het beschadigen van een aangezichtszenuw. Mocht u een donker huidtype hebben, dan zijn de littekens van een faceliftbehandeling soms nog zichtbaar.

Littekens

Na een facelift ontstaan er littekens in de haargrens, achter het oor of een klein stukje voor het oor. Natuurlijk doen onze plastisch chirurgen er alles aan om de littekens zo min mogelijk te laten opvallen. Houd er rekening mee dat de littekens na de ingreep gezwollen en rood zullen zijn. Na zes weken neemt dit geleidelijk af. In totaal hebben littekens een jaar nodig om het eindstadium te bereiken. Om het herstelproces te bevorderen is het belangrijk een goede littekencrème te gebruiken en uw litteken zo min mogelijk bloot te stellen aan de zon.

Roken

Ons advies is om zes weken voor en zes weken na de operatie niet te roken. Wanneer u rookt is de kans op nabloedingen namelijk groter. Dit komt de wondgenezing niet ten goede.

Voor-en-na-foto’s facelift

Om u een goed beeld te geven van wat het natuurlijke effect is van een facelift, lichten wij een voor-en-na-foto uit.

Ervaringen

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over een facelift hebben we voor u verzameld en beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen, bekijk dan de pagina met veelgestelde vragen over een facelift.

Zijn de littekens goed zichtbaar na een facelift?

Onze plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van een facelift en plaatsen de littekens daardoor op plekken waar ze het minst zichtbaar zijn. In de huidplooi voor de oren, in de haargrens of direct achter het oor zijn ze het minst goed te zien. In de eerste maanden zijn de littekens opvallend, maar naarmate de tijd vordert, zullen ze steeds lichter van kleur worden. Wij adviseren u om de littekens te verzorgen met een littekencrème.

Hoelang is het resultaat van een facelift zichtbaar?

Een facelift is gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar zichtbaar, maar dit is wel verschillend per persoon. Besef u goed dat het verouderingsproces in uw lichaam wel gewoon doorgaat, wat zichtbaar kan worden in uw gezicht. Door gezond te leven en uw huid de juiste verzorging te geven, haalt u het maximale uit de cosmetische ingreep.

Kan ik snel weer aan het werk na een facelift?

Wanneer u uw werk weer kunt oppakken na de facelift, is afhankelijk van het soort ingreep en de juiste nazorg die daarbij hoort. Welk soort facelift we ook uitvoeren, de eerste dagen draagt u altijd verband om uw hoofd. U mag in de eerste week geen lichamelijk zware inspanningen verrichten of bukken. Fysiek zware inspanningen mogen weer na een maand. Afhankelijk van het type werk dat u verricht, kunt u dit na twee weken weer oppakken.

Zijn er medicijnen die ik niet mag slikken?

Tijdens het eerste consult informeert de plastisch chirurg u uitgebreid over de behandeling, voorbereiding en nazorg. De chirurg adviseert dan ook met welke medicijnen u eventueel tijdelijk moet stoppen. Het is in ieder geval belangrijk dat u twee weken voorafgaand aan de ingreep geen bloedverdunnende medicijnen meer slikt. Ook aspirine valt hieronder.

Kan ik na een facelift gewoon mijn normale slaaphouding aannemen?

Na een facelift kunt u het beste iets hoger met uw hoofd gaan liggen tijdens het slapen. Gebruik hiervoor een extra kussen of plaats het hoofdeinde van het bed wat omhoog. Daarnaast raden we u aan om de eerste week zoveel mogelijk op uw rug te slapen. Zo ontstaat er geen druk op uw gezicht.

Hoe lang duurt de ingreep?

De duur van de behandeling is afhankelijk van het type facelift dat u ondergaat. Zo neemt een algemene facelift meerdere uren in beslag, waar er ook ingrepen zijn die slechts 30 minuten duren. De plastisch chirurg informeert u tijdens het consult uitgebreid over de behandeling.

Wat is het verschil tussen een algemene facelift, een mini facelift en een MACS-lift?

Een algemene facelift is een goede optie wanneer uw gelaat zichtbaar verouderd is. Denk hierbij aan een diepe neuslippenplooi, verslapte kaaklijn of hangende wangen die leunen op de neuslippenplooi. Met een algemene facelift behandelt de plastisch chirurg het gehele gelaat: van haargrens tot en met de hals. Met een MACS-lift worden de wangen, kaaklijn en het bovenste gedeelte van de hals gelift. Deze behandeling is geschikt voor mensen waarbij de kaaklijn niet meer strak loopt waardoor hamsterwangen ontstaan. Een mini facelift (ook wel S-lift genoemd) is geschikt in het geval van matige huidveroudering. Er wordt enkel wat huid weggehaald, waarna de chirurg de wond weer hecht. Tijdens een eerste consult bespreekt de plastisch chirurg alle mogelijke behandelingen uitgebreid met u en beoordeelt welke behandeling in uw situatie het beste is.

Ik wil een facelift met een natuurlijk resultaat, is dat mogelijk?

In het verleden werden facelifts uitgevoerd met een horizontale trekrichting. Het gevolg hiervan was een onnatuurlijk strak getrokken gezicht. Ook werd de huid vaak zo strak mogelijk aangetrokken om langer te kunnen genieten van het resultaat. Tegenwoordig weten we dat onze huid als eigenschap heeft om op te gaan rekken wanneer het onder spanning staat. We liften tegenwoordig bij sterke huidveroudering dan ook zowel het onderhuids bindweefsel als het huidweefsel. Door ook het onderhuidse bindweefsel te liften herstellen we de steun en is de spanning veel genuanceerder. Het resultaat is hierdoor veel natuurlijker.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over Gelaatschirurgie? Maak een afspraak met een van onze plastisch chirurgen. Neem contact met ons op via 023 54 44 974 of via info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Gerelateerde artikelen

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 54 44 974

Openingstijden

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over een facelift behandeling

Verdoving

Algehele narcose met overnachting
spuit
Operatieduur
120 – 240
clock
Hersteltijd
10 – 14 dagen
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Wouter van der Pot

Dr. Menno Huikeshoven

Drs. Jan van Loon

Drs. Robert de Wijn

Dr. Mick Kreulen

Dr. Klaske Booij

Drs. Toine van Trier

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité