Botox als middel tegen depressie

Botox staat voornamelijk bekend als middel om rimpels te verwijderen en overmatig zweten tegen te gaan. Uit onderzoek is echter gebleken dat een Botox injectie niet alleen rimpels wegstrijkt maar ook een effectief middel is tegen depressie.

Facial Feedback Theorie

De Facial Feedback Theorie beschrijft dat bepaalde gezichtsuitdrukkingen, zoals het naar beneden trekken van de mondhoeken of fronsen, negatieve emoties niet alleen weerspiegelen maar ook versterken en opwekken. Dit gebeurt doordat gezichtsuitdrukkingen een impuls sturen naar het centrale zenuwstelsel waardoor de stemming wederom negatief wordt beïnvloed. Wanneer deze negatieve uitdrukkingen worden geminimaliseerd, verbetert de stemming.

Volgens Tillman Kriger, professor van Sociale Psychiatrie en Psychotherapie aan de universiteit van Hannover, kan met behulp van een behandeling van de gezichtspieren met botuline toxine (Botox) deze cyclus worden doorbroken. Hierdoor kan een Botox behandeling van de fronsrimpels een positief effect hebben op de stemming. Om deze resultaten te bevestigen hebben Kriger en collega M. Axel Wollmer onderzoek gedaan naar Botox als aanvullende behandeling voor depressie.

gelaatch - Botox als middel tegen depressie

Het onderzoek

Aan het onderzoek namen 30 chronisch depressieve patiënten deel. De deelnemers werden gerandomiseerd in 2 groepen; 15 patiënten ontvingen een injectie met Botox en de andere 15 patiënten ontvingen een injectie met placebo (waterzoutoplossing). Zowel behandelaar als patiënt waren niet op de hoogte over de inhoud van de injectie.

6 weken na de behandeling was een significant verschil te zien bij de groep zonder en de groep met botuline toxine. Bij mensen die de Botox geïnjecteerd hadden gekregen waren de depressie symptomen met gemiddeld 47,1% afgenomen tegenover 9,2% in de placebogroep.

Deze bevindingen zijn inmiddels herhaald in twee andere onderzoeken.

Botox behandeling bij kliniek Blooming

Patiënten met chronische depressie die niet reageren op medicijnen en anderen therapieën kunnen dus baat hebben bij een injectie met Botox in het fronsgebied. Wilt u meer weten over Botox en de werking van Botox voor u? Neem contact op met een van de specialisten van Kliniek Blooming.