Borstvoeding na borstvergroting

Gepubliceerd: 19 april 2018
Laatst gewijzigd: 15 augustus 2022
Gepubliceerd: 19 april 2018
Laatst gewijzigd: 15 augustus 2022

Heb je een borstvergroting ondergaan, dan kun je vaak nog gewoon borstvoeding geven. Dit is echter wel afhankelijk van het type borstvergroting: een prothese kan namelijk worden ingebracht via een snee in de borstplooi, in de oksel of rondom de tepelhof. Bespreek met de plastisch chirurg of jij de juiste behandelmethode hebt of zult ondergaan en of siliconen implantaten invloed hebben op de moedermelk en je baby.

Zwanger na een borstvergroting

Je borsten veranderen tijdens de zwangerschap. Daarom is het niet verstandig om een borstvergroting te laten uitvoeren als je op korte termijn zwanger wilt worden. Je kunt de borstvergroting dan beter uitstellen tot na de zwangerschap, zodat de chirurg rekening kan houden met bijvoorbeeld de elasticiteit van de huid en het borstvolume na de zwangerschap. Het uiteindelijke resultaat wordt dan vaak mooier.

Methodes voor het inbrengen van implantaten

Een borstprothese kan op verschillende manieren worden ingebracht maar in de regel gebeurt dit via een kleine insnede in de borstplooi. Het voordeel van deze manier is dat de littekens in de nieuwe borstplooi komen te zitten waardoor ze minder opvallen. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat deze methode het minste kans op kapselvorming geeft. Andere manieren om een borstprothese in te brengen zijn via de tepelhof of via de oksel. Deze manieren worden minder vaak toegepast.

Indien de prothese via de tepel wordt ingebracht, kun je later problemen ervaren bij het geven van borstvoeding. De chirurg moet namelijk een deel van de melkkanalen doorsnijden tijdens de borstvergroting, waardoor de melkproductie daalt. Dit betekent dat je mogelijk niet voldoende melk aanmaakt voor je kindje. Bij het inbrengen van de implantaten via de oksel of onder de borst blijven de melkkanaaltjes intact. Dit heeft daarom geen invloed op de borstvoeding.

Borstvergroting met eigen vet

De borstvergroting met eigen vet (lipofilling) wordt steeds populairder. Bij deze methode haalt de plastisch chirurg vet van je buik, billen of heupen om dit vervolgens in jouw borsten te spuiten. Omdat hiervoor vaak een incisie in de borstplooi wordt gemaakt, belemmert dit het geven van borstvoeding later niet. Helaas is deze methode niet voor iedereen geschikt omdat er voldoende vet aanwezig moet zijn om het gewenste volume te bereiken.

Borstvergroting bij onderontwikkelde borsten

Als je een borstvergroting wilt of hebt ondergaan vanwege onderontwikkelde borsten, dan kan het geven van borstvoeding een probleem blijven. Er is dan al minder melkklierweefsel aanwezig voordat je de ingreep ondergaat, waardoor je minder moedermelk aanmaakt en dit verandert na de borstvergroting niet.

Siliconen in moedermelk?

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van siliconen implantaten op de moedermelk. Bij studies waar duizenden moeders aan meewerkten, werd geen verschil gevonden tussen de moeders met en zonder borstvergroting. De moedermelk bevat evenveel silicium. Moedermelk – van moeders met en zonder borstprotheses – bevat altijd minder silicium dan flesvoeding en koemelk.

Bespreek je vragen met de chirurg

Overweeg je een borstvergroting, maar ben je bang dat je dan geen borstvoeding meer kunt geven? Overleg met de behandelend chirurg, zodat hij hier rekening mee houdt. Maak een afspraak met een van de plastisch chirurgen van Kliniek Blooming.

Deel op Social Media:

Gerelateerde artikelen

BIG-registratie
Blog

Wat is een BIG-registratie?

De plastisch chirurgen van kliniek Blooming Plastische Chirurgie  zijn BIG geregistreerd, dit vermelden we ook op de website. Nu vraag je je mogelijk af wat een BIG registratie is en waarom wordt dit vermeld? In Nederland is het sinds 2 april 2020 verplicht voor plastisch chirurgen en bepaalde andere zorgverleners om hun BIG-nummer te vermelden. BIG

Lees meer »
borstverkleining-blog
Blog

Bestaan de perfecte borsten?

Bestaan de perfecte borsten? Chirurg heeft ‘magische formule’ ontwikkeld voor de perfecte borsten. De perfecte borsten bestaan. En er is zelfs een wiskundige formule voor. De Londense chirurg Patrick Mallucci heeft de afgelopen vijf jaar gespendeerd aan het bepalen van de perfecte proporties voor het maken van het ultieme paar borsten.

Lees meer »