Nazorg borstverkleining

Om zo snel mogelijk te herstellen na een borstverkleining is de juiste nazorg van groot belang. Na de ingreep blijft u daarom een nachtje bij ons in de kliniek zodat wij u de juiste nazorg kunnen bieden. Vervolgens moet u ongeveer een week rust nemen. Na deze week kunt u weer lichte inspanningen verrichten. Na ongeveer zes weken kunt u het sporten voorzichtig oppakken en zwaarder werk doen. Versnel het herstelproces door de juiste voorbereiding, zoals voldoende beweging en gezonde voeding. Onze plastisch chirurgen adviseren u over de juiste nazorg.

Leefregels na een borstverkleining

Dit zijn belangrijke leefregels die na een borstverkleining voor de beste genezing zorgen: 

Na 24 uur

U mag weer naar huis

Eerste week

Verricht alleen lichte inspanningen zoals administratief werk

Tot 2 weken

Draag dag en nacht de sportbeha

Na 2 weken

U mag weer autorijden 

2 – 4 weken

Draag de sportbeha alleen nog overdag

Na 4 weken

U mag zwaarder tilwerk uitvoeren

Na 6 weken

U kunt weer sporten en fysiek zwaarder werk uitvoeren

Borstverkleining: de zorg na uw behandeling

Tijdens het consultgesprek bespreekt u samen met uw plastisch chirurg de behandeling van de borstverkleining. Hij legt u de voordelen en nadelen uit, geeft antwoord op uw vragen en adviseert u over de beste voorbereiding en nazorg.

Stap 1: Naar huis na 24 uur

Een borstverkleining vindt plaats onder volledige narcose, daardoor kunt u zich slap en vermoeid voelen. Om u de volledige zorg te bieden, verblijft u een nacht bij ons in de kliniek. De volgende dag besluiten de plastisch chirurg en uw verpleegkundige of het verantwoord is om u naar huis te sturen. Houd er wel rekening mee dat u niet zelf mag autorijden. Doe de eerste week na de operatie rustig aan en verricht geen zware inspanningen.

Stap 2: Kom langs voor controle

Na ongeveer een week komt u bij ons langs voor de eerste controle. Uw plastisch chirurg bekijkt het resultaat en verwijdert de hechtingen. In de meeste gevallen kunt u na deze eerste controle op uw eigen tempo wat meer actie gaan ondernemen. Het kan wel lastig zijn om bepaalde armbewegingen te maken. Uw behandelend plastisch chirurg adviseert u over wat u het beste wel en niet kunt doen.

Stap 3: Het dragen van een sportbeha

Wij adviseren om de eerste twee weken na de ingreep dag en nacht een sportbeha te dragen zonder beugels of baleinen. Na twee weken dient u deze beha alleen nog overdag te dragen. Tijdens het douchen kunt u de beha even afdoen, zodat u uw borsten goed kunt verzorgen. Na deze vier weken kiest u zelf welke beha u wilt dragen. Ervaart u nog pijn, dan is ons advies om deze sportbeha nog wat langer te dragen.

Stap 4: Littekencrème gebruiken

In de eerste maanden na de ingreep hebben de littekens een vurige kleur. Na deze periode verdwijnt de rode kleur en worden de littekens minder zichtbaar. Stel de littekens het eerste jaar niet bloot aan de zon, omdat ze anders kunnen ‘inbranden’ en daardoor langer zichtbaar blijven. Om uw littekens goed te verzorgen, smeert u ze in met een littekencrème zodra de wond volledig genezen is.

Tips na een borstverkleining

  • Neem voldoende rust na de borstverkleinende operatie. Om uw lichaam voldoende te laten herstellen, is het van belang dat u bepaalde armbewegingen vermijdt.
  • Blijf ook tijdens de eerste week wel voldoende in beweging tijdens uw dagelijkse werkzaamheden om trombose en een embolie te voorkomen. Voer alleen de lichte werkzaamheden uit en vermijd bukken en tillen.
  • Na twee weken kunt u vaak weer aan het werk, maar dit is afhankelijk van het werk dat u doet. Doet u lichamelijk licht werk, dan is het goed mogelijk om uw werk weer op te pakken. Bij lichamelijk zwaarder werk zult u hier nog even mee moeten wachten.
  • Sporten kunt u gemiddeld na zes weken weer oppakken. Luister hierbij goed naar uw lichaam en pas eventueel uw sportschema aan.

Napijn borstverkleining

Na de borstverkleinende operatie kunnen uw borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Dit wordt meestal na een paar dagen minder. Ook kunnen uw borsten door een bloeduitstorting verkleuren naar een geelblauwe kleur. Daarnaast zijn de littekens vaak vurig rood en gezwollen. Het uiteindelijke resultaat van de borstverkleining kunt u vaak na een half jaar pas goed beoordelen.

Na ongeveer drie dagen zijn de pijn en de zwelling van uw borsten het heftigst. In de dagen daaropvolgend vermindert dit vanzelf. De pijnklachten vallen bij een borstverkleining over het algemeen mee en zijn prima te onderdrukken met paracetamol. Werkt dit bij u niet, dan krijgt u van ons zwaardere pijnstillers voorgeschreven.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een borstvergroting of een andere borstcorrectie? Maak dan een afspraak met één van onze plastisch chirurgen. Neem contact met ons op via 023 54 44 974, door te mailen naar info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op .

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Onze plastische chirurgen

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Wouter van der Pot

Dr. Menno Huikeshoven

Drs. Jan van Loon

Drs. Robert de Wijn

Dr. Mick Kreulen

Dr. Klaske Booij

Drs. Toine van Trier

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité