Ga direct naar:

Borstverkleining

Borstverkleining nodig om cosmetische of medische redenen? Veel vrouwen die te grote borsten hebben voelen zich hier onprettig bij. Het vinden van bovenkleding is vaak een behoorlijke uitdaging en maakt dit een vervelende bezigheid. Daarnaast kunnen te grote borsten ook zorgen voor vervelende klachten in nek, schouders en rug.

Wanneer uw borsten niet in verhouding zijn met de rest van uw lichaam, kan dit gepaard gaan met onzekere gevoelens en ongemakken. Heeft u last van bovenstaande problemen, dan is een borstverkleining wellicht de oplossing. Het verkleinen van uw borsten kan ook medisch noodzakelijk zijn. Dit is het geval wanneer uw te zware of te grote borsten pijnklachten veroorzaken, welke u belemmeren in het dagelijkse leven en tijdens het beoefenen van verschillende sporten

Al onze ingrepen worden uitgevoerd door BIG-geregistreerde plastisch chirurgen die ook werkzaam zijn in het RKZ Beverwijk

Klachten grote borsten

Bij klachten door grote borsten kan een borstverkleining de oplossing zijn. Te grote en zware borsten kunnen voor pijn zorgen in uw nek, schouders en rug. Grote borsten belasten de rug flink. Als het lichaam niet in verhouding is kost dit de rug extra veel moeite om het gewicht te dragen. Een goede bh kan ondersteuning bieden, maar vaak blijkt dit niet voldoende. Hierdoor ervaren veel vrouwen met grote borsten dagelijks aanhoudende- en terugkerende pijn.

Klachten door grote borsten zijn te verhelpen met een borstverkleining, borstcorrectie of borstlift. Door de borsten te verkleinen wordt het gewicht direct een stuk minder en zullen de klachten afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. In veel gevallen wordt een borst verkleinende ingreep door uw zorgverzekeraar vergoed.

Borstverkleining bij Hangborsten

Bij grote hangborsten is het gewicht op uw rug en nek hierdoor nog zwaarder. Een borstlift is een mogelijkheid om voor verlichting te zorgen. Hierbij worden de borsten niet verkleind, maar wel omhoog gelift. Waardoor deze minder trekken aan de rug of nek. Door een borstlift kunt u van uw vervelende klachten afkomen of deze sterk verminderen. 

Wat mag u verwachten:
 • Uw wensen bespreken we uitgebreid tijdens het consultgesprek met uw behandelend arts
 • Veel ervaring op het gebied van het uitvoeren van borstverkleiningen
 • Samenwerking met het Rode Kruis Ziekenhuis en het Spaarne Gasthuis
 • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij de NVPC en NVEPC

For English see Breast reduction

"Zeer tevreden over de arts, de verpleging en het resultaat van mijn borstverkleining."

Vergoeding borstverkleining

Een vergoeding van de ingreep door de zorgverzekeraar hangt af van verschillende factoren. Om te bepalen of er sprake is van een medische noodzaak, zijn er criteria opgesteld waaraan u dient te voldoen:

 1. U heeft een borstomvang van cup DD of groter (voor vrouwen kleiner dan 1 meter 60 geldt cup D).
 2. U heeft last van hoge rugklachten of nek- en schouderklachten die ontstaan zijn door uw borstomvang.
 3. Eventuele andere oorzaken zijn uitgesloten en andere therapieën, zoals een ondersteunende beha, pijnstillers en fysiotherapie, blijken niet meer te helpen.
 4. U heeft last van chronisch smetten onder uw borsten, waarbij hygiënische maatregelen en andere medische behandelingen onvoldoende resultaat geven.
 5. Uw BMI (Body Mass Index) mag niet hoger zijn dan 30.

Naast de genoemde criteria kan elke ziektekostenverzekeraar nog aanvullende voorwaarden stellen. Wij adviseren u om voor de ingreep uw verzekeringsadviseur te raadplegen. Een borstverkleining om cosmetische redenen wordt niet vergoed. 

Hoeveel kost een borstverkleining?

BEHANDELING PRIJS VERDOVING OVERNACHTING
Borstverkleining € 6.470,- Algehele narcose Ja
Borstlift € 6.470,- Algehele narcose Ja
Borstlift inclusief protheses € 8.130,- Algehele narcose Ja

Wanneer een borstverkleining?

Zware, grote of verslapte borsten zorgen bij veel vrouwen voor zowel lichamelijk, als psychische klachten. 

Een groot deel van de vrouwen die bij ons een borstverkleining ondergaan, doen dit niet alleen om mooie, kleinere borsten te krijgen, maar ook omdat ze hinder ondervinden in hun dagelijks leven. Kies voor een borst verkleinende operatie als:

 • Het gewicht van de borsten pijnklachten geeft in de rug, schouders en hals;
 • De huid onder uw borsten snel gaat smetten;
 • Uw huid pijnlijk is op de plek waar beha bandjes in de huid snoeren;
 • Uw zware borsten u hinderen bij het sporten;
 • U hinder ondervindt bij het kleding passen;
 • U last heeft van slappe borsten;
 • Uw borsten asymmetrisch zijn.

Behandeling borsten verkleinen

Een borstverkleining is een chirurgische ingreep die risico’s meebrengt. De behandelende arts doorloopt de stappen van de ingreep met u, zodat u weloverwogen een besluit kunt nemen.  

 

Stap 1: het eerste consult

Tijdens een voorbereidende gesprek met de behandelend plastisch chirurg kunt u uw klachten, vragen en wensen over een borstverkleining bespreken. De plastisch chirurg zal u vragen naar uw verwachtingen over het resultaat en de behandeling. Naar aanleiding van uw verwachtingen geeft uw plastisch chirurg u inzicht in de mogelijkheden en bekijkt hij of de ingreep aan uw verwachtingen kan voldoen.

De plastisch chirurg zal daarnaast uitgebreide voorlichting geven over de voorbereidingen, ingreep, nazorg en de voor- en nadelen. Bij Kliniek Blooming krijgt u altijd een eerlijk en professioneel advies, zodat u weet wat u te wachten staat. Daarnaast bepalen we tijdens het voorbereidende gesprek of u een geschikte kandidaat bent voor de ingreep en voor de operatie. Onder meer uw medische achtergrond, medicijngebruik en huidige gezondheid komen ter sprake.

Stap 2: de behandeling

Al onze ingrepen worden uitgevoerd door BIG-geregistreerde plastisch chirurgen die ook werkzaam zijn in het RKZ Beverwijk De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld anderhalf uur.
 • De plastisch chirurg maakt een ankervormige incisie rond de tepelhof en naar de borstplooi.
 • De plastisch chirurg verplaatst de tepel naar de juiste hoogte.
 • Indien nodig wordt een tepelhof verkleind voor een natuurlijk en gebalanceerd resultaat.
 • Na de borst verkleinende operatie worden uw borsten stevig verbonden met drukverband of u krijgt een sportbeha ter ondersteuning.

 • Tot slot brengen we twee dunne drains (slangetjes) in die het wondvocht afvoeren. Deze verwijderen we de volgende ochtend weer.

Stap 3: de nazorg

Na de borstverkleining ontwaakt u meteen uit de narcose. Het kan zijn dat u zich moe en futloos voelt wanneer u bijkomt. Uw arts zal na de behandeling bepalen welke nazorg u nodig heeft. U blijft ter observatie een nacht in de kliniek, zodat we uw herstel goed kunnen bewaken. Direct na de ingreep kunnen uw borsten gezwollen en beurs zijn. Dit zal vanaf de derde dag na de ingreep geleidelijk wegtrekken. Voor een goede ondersteuning van de borsten adviseren wij u om de eerste zes weken na de ingreep een sportbeha te dragen. Deze krijgt u na de behandeling mee naar huis.

Voor optimaal herstel dient u de eerste week rust te houden en geen zwaar lichamelijk werk te verrichten. Na deze week verwijdert uw plastisch chirurg de hechtingen. Na zes weken is lichamelijke inspanning weer toegestaan en kunt u zwaarder werk verrichten of sporten. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u om uw litteken goed te verzorgen met onze littekencrème en de borsten het eerste jaar zo min mogelijk aan de zon bloot te stellen.

Stap 4: het resultaat

Na de ingreep is direct zichtbaar dat de borsten kleiner van omvang zijn. Het eindresultaat is echter pas een jaar na de operatie te beoordelen. Het resultaat van de borstverkleining is kleinere en stevigere borsten. Ook de vorm van de borsten zal veranderen, passend bij de nieuwe grootte. Het merendeel van de vrouwen is erg tevreden over het resultaat: klachten aan de rug, nek en schouders verdwijnen vaak helemaal en hun onzekerheid vermindert aanzienlijk.

Het is belangrijk dat u zich bewust bent van het feit dat bij een verkleining van de borsten altijd kleine littekens zichtbaar zullen blijven. Na verloop van tijd verminderen de littekens wel, maar helemaal onzichtbaar worden ze niet. In het begin kan het gevoel in uw tepel wat minder zijn, maar dit komt bijna altijd weer terug. Tijdens de eindcontrole bij ons in de kliniek maken we foto’s om aan het medische dossier toe te voegen.

Voordelen en nadelen borstverkleining

De beslissing voor een ingreep neemt u niet van de ene op de andere dag. Bij Blooming vinden we het belangrijk om u eerlijk te informeren over de voor- en nadelen van een borstverkleining.

Voordelen borstverkleining:

 • Uw borsten worden minder groot en ze ondergaan een lift.
 • De zwaarte van uw borsten neemt af: vermindering van pijnklachten aan uw rug, nek en hals.
 • Uw borsten krijgen hun oorspronkelijke vorm weer terug.
 • Tijdens de operatie wordt ook de tepelhof verkleind voor de juiste verhouding.
 • Vermindering van striemende behabandjes.
 • Gemakkelijker kleding en lingerie passen en kopen.
 • Afname van smetplekken onder uw borsten.

Nadelen borstverkleining:

 • Na de ingreep zijn er blijvende littekens, deze worden na een jaar lichter van kleur en vallen minder op.
 • Verminderd gevoel rondom de tepel en tepelhof. Dit gevoel kan na verloop van tijd wel weer terugkomen.
 • Zoals bij elke ingreep is het mogelijk dat er risico’s en complicaties optreden die horen bij een operatie.

Napijn

Na de ingreep voelen uw borsten mogelijk pijnlijk en gezwollen aan. De huid rondom het behandelde gebied staat strak en gespannen, omdat deze zich nog moet aanpassen aan de nieuwe borstomvang. Mogelijk ervaart u ook klachten die vergelijkbaar zijn met spierpijn. Deze klachten zijn normaal na een operatie omdat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Ook littekens zijn in het begin rood en zichtbaar, dit is normaal en hoort bij het genezingsproces. 

Risico’s

Een chirurgische ingreep brengt altijd risico’s met zich mee. Een borstverkleining vormt hierop geen uitzondering, echter is de kans op complicaties klein. Zeldzame complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Nabloedingen of een hematoom in uw borst;
 • Zwellingen of infecties rondom het operatiegebied;
 • Asymmetrie van de borsten;
 • Allergische reactie;
 • Onbevredigend esthetisch resultaat;
 • Een minder fraai litteken.

Wanneer u een borst verkleining overweegt, is het belangrijk om te bedenken of u in de toekomst nog borstvoeding wilt geven. Door het verplaatsen van de tepels en het verwijderen van klierweefsel bestaat er een kans waarbij u minder of zelfs helemaal geen borstvoeding meer kunt geven.

Net als bij de meeste chirurgische ingrepen bestaat bovendien het risico op een allergische reactie, een infectie, een nabloeding en een slechte genezing. Door jarenlange ervaring, een goede voorbereiding en professionele zorg minimaliseren we deze risico’s bij Kliniek Blooming.

Borstverkleining resultaat

Onze plastisch chirurgen voeren dagelijks borstoperaties uit en blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkeling op dit gebied. Bekijk hieronder de resultaten van een aantal vrouwen die bij Kliniek Blooming hun ingreep hebben ondergaan.

Ervaringen borsten verkleinen

Veelgestelde vragen

Houd ik nog gevoel in mijn borst na de ingreep?

De kans dat uw gevoel van en rondom de tepels verandert, is aanwezig. Dit risico wordt vooraf aan de ingreep door de plastisch chirurg met u besproken. Gevoelsveranderingen hebben vaak te maken met de tepel die verplaatst moet worden. Hoe groter de afstand, hoe eerder er gevoelsveranderingen of complicaties optreden. Ook het gevoel in de huid rondom littekens zal verminderen of veranderen.

Kan ik na de borstverkleining nog borstvoeding geven?

Of het na de borstverkleining nog mogelijk is om borstvoeding te geven, is afhankelijk van de melkklieren. Als er namelijk veel melkklierweefsel is verwijderd of melkklieren zijn beschadigd, wordt het geven van borstvergoeding bemoeilijkt.

Kan mijn borst na de operatie weer groeien?

Het is mogelijk dat een borst in omvang groeit na een borstverkleining. Of de borst weer zal groeien, is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het zo dat wanneer u in gewicht aankomt, de borst ook groter wordt omdat deze voor een groot gedeelte bestaat uit vet. Ook uw hormoonhuishouding heeft invloed op de grootte van uw borsten. Bij jonge vrouwen is de kans op het groeien van de borsten na een borstverkleining groter.

Krijg ik een verband om mijn borsten na de ingreep?

Na de borstverkleining worden de wondjes bedekt met pleisters en krijgt u in sommige gevallen een strak verband om de borst. De volgende dag wordt dit verband vervangen door een sportbeha. De eerste twee weken moet u deze beha dag en nacht dragen. De daaropvolgende twee weken draagt u deze beha alleen nog overdag. Lees meer over de nazorg na een borstverkleining.

Kan ik elke cupmaat kiezen bij een borstverkleining?

Het is mogelijk om elke cupmaat te bereiken met een borstverkleinende operatie. Tijdens het eerste consultgesprek kijkt de plastisch chirurg samen met u welke grootte en vorm het mooiste bij uw lichaam passen. Houd er wel rekening mee dat de plastisch chirurg geen garantie kan geven van de uiteindelijke cupmaat. De maat is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de basisbreedte van de borst.

Geeft een borstverkleining veel littekens?

Na een borstverkleining blijven er altijd littekens zichtbaar. In de meeste gevallen lopen de littekens rondom de tepelhof en vanaf de tepel naar beneden en vervolgens in de borstplooi Dit is de zogenoemde ankervorm. Het is afhankelijk van het genezingsproces hoelang de littekens zichtbaar blijven. In het begin zijn de littekens  rood en vurig van kleur, maar dit verdwijnt na verloop van tijd weer, waarna ze meer de kleur van je huid aannemen. Na ongeveer een jaar vallen de littekens nauwelijks meer op.

Hoe zien de dagen na de operatie eruit?

Na de operatie blijft u een nacht overnachten in het ziekenhuis om bij te komen van de ingreep. Na 24 uur mag u weer naar huis. Tijdens de operatie plaatst de plastisch chirurg drains om het wondvocht en het eventuele bloed af te voeren. Voordat u naar huis gaat, verwijderen wij deze drains. Soms komt het voor dat de drains langer moeten blijven zitten. In dat geval komt u na de operatie terug om ze alsnog te laten verwijderen.

Wanneer mag ik weer iets doen na een operatie?

Doe het de eerste twee weken na de operatie rustig aan. Zorg er ook voor dat er de eerste week iemand is die u kan ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden. Vanaf de tweede week na de borstverkleining kunt u weer lichte werkzaamheden uitvoeren, maar buk of til hierbij nog niet. Vanaf de zesde week na de ingreep kunt u weer fysiek zwaarder werk doen en intensiever gaan sporten.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een borstverkleining of een andere borstcorrectie? Neem contact met ons op via , door te mailen naar info@bloomingpc.nl of plan vrijblijvend een consult afspraak in met één van onze plastisch chirurgen. via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op .

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over de borstverkleining behandelingen

Verdoving

Algehele narcose
spuit
Operatieduur
120 – 180
clock
Hersteltijd
2 – 3 weken
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Wouter van der Pot

Dr. Menno Huikeshoven

Drs. Jan van Loon

Drs. Robert de Wijn

Dr. Mick Kreulen

Dr. Klaske Booij

Drs. Toine van Trier

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité