Nazorg borstvergroting

De nazorg na een borstvergroting is belangrijk voor een voorspoedige genezing. Na een borstvergroting heeft u ongeveer een tot twee weken nodig om volledig te herstellen. Na ongeveer een week kunt u lichte dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Fysiek zware inspanningen zoals sporten en tillen mag u pas na zes weken doen. Het herstel na de ingreep gaat sneller wanneer uw conditie voor de borstvergroting goed is. Om het genezingsproces te versnellen is de juiste voorbereiding zoals gezonde voeding, voldoende beweging en de nodige rust belangrijk.

"Drs. Staudt heeft mijn borsten mooier dan ooit gemaakt. Ik ben hierdoor als persoon veranderd. Ik raad iedereen deze arts aan! Wat een relaxte en professionele man! Chapeau!"

Leefregels na een borstvergroting

NA 24 UUR

U mag weer douchen maar de wonden mogen niet weken

NA 2 WEKEN

U komt voor de eerste controle in de kliniek en eventuele hechtingen worden verwijderd

NA 2 WEKEN

U mag weer autorijden

2 TOT 4 WEKEN

Draag de sportbeha dag en nacht

NA 6 WEKEN

Lichamelijke inspanning is weer toegestaan en u kunt kunt weer sporten

Tips na uw borstvergroting

 • Het is belangrijk dat u voldoende rust neemt na de borstvergrotende operatie. Vermijd armbewegingen boven de schouder en onverwachtse lichaamsbewegingen.
 •  
 • Blijf tijdens uw dagelijkse werkzaamheden wel zoveel mogelijk in beweging. Hiermee verkleint u de kans op trombose of een embolie.
 •  
 • Vermijd de eerste zes weken fysiek zware taken, bukken, tillen.
 •  
 • Afhankelijk van het werk dat u doet, kunt u meestal na twee weken weer aan het werk. Doet u zwaar lichamelijk werk, neem dan wat langer rust.
 •  
 • Na ongeveer zes weken kunt u ook het sporten weer hervatten. Houd daarbij wel goed in de gaten wat uw lichaam aankan en pas het schema hierop aan.

Borstvergroting: de zorg na uw behandeling

Tijdens het eerste consult bespreekt uw behandelend plastisch chirurg de behandeling van de borstvergroting aan de hand van de voordelen en nadelen, geeft hij antwoord op uw vragen en adviseert hij u over de beste nazorg. De eerste dagen na de borstvergroting zal u enige pijn aan uw borsten ervaren. Doe het daarom rustig aan totdat alles goed is hersteld. Het uiteindelijke resultaat is na ongeveer drie tot zes maanden zichtbaar. Littekenweefsel (ook inwendig) heeft een jaar nodig om te herstellen.

Stap 1: naar huis na de ingreep

Na de borstvergroting verblijft u nog een nacht bij ons, zodat wij u goed in de gaten kunnen houden. Wanneer de verpleegkundige en uw behandelend plastisch chirurg het verantwoord vinden, mag u de kliniek onder begeleiding verlaten. U mag niet zelf rijden. Bij het ontslag maken we direct een afspraak voor de controle van de borstvergroting.

Stap 2: controles in onze kliniek

Wij voeren standaard twee controles uit: de eerste na ongeveer twee weken en de eindcontrole vindt na drie maanden plaats. Uw behandelend cosmetisch plastisch chirurg controleert tijdens uw bezoek of het herstel probleemloos verloopt. Herstelt u na de borstvergroting niet zoals gewenst of heeft u last van bijwerkingen, dan kunnen er extra controles plaatsvinden.

Stap 3: draag een sportbeha

Wij raden aan om de eerste zes weken na de borstvergrotende operatie dag en nacht een voorgeschreven sportbeha te dragen tenzij de plastisch chirurg het anders vermeldt.

Stap 4: voldoende rust nemen

Wanneer u een borstvergroting heeft ondergaan, is het verstandig om voor de eerste week hulp te regelen in de huishouding. U heeft namelijk een operatie ondergaan en uw lichaam heeft rust nodig om zo goed mogelijk te herstellen.

In de eerste zes weken mag u geen fysiek zware inspanningen verrichten. Ga daarom niet sporten, til de eerste vier weken geen zware dingen en breng uw armen niet hoog boven uw hoofd. Wanneer u geen lichamelijk inspannend werk hebt, kunt u na ongeveer twee weken weer aan het werk.

Stap 5: het gebruik van littekencrème

De littekens van een borstvergroting komen precies in de huidplooi onder de borst. De gemiddelde grootte van het litteken is vijf centimeter. Uw behandeld plastisch chirurg zal er alles aan doen om het litteken nauwelijks zichtbaar te maken. In eerste instantie kan het litteken rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken weer weg. Het is belangrijk om te onthouden dat het litteken ongeveer een jaar nodig heeft om volledig te herstellen.  Bescherm uw littekens het eerste jaar goed tegen de zon.

Tijdens de eerste controle na de borstvergrotende operatie krijgt u een verzorgende littekencrème mee. Zodra de wond dicht is en de korstjes verdwenen zijn, kan u beginnen met het smeren van de crème. U vergroot de kans op een goede genezing wanneer u de crème twee keer per dag aanbrengt op de gesloten wond.

De napijn na een borstvergroting

Na de ingreep kunnen uw borsten soms pijnlijk en gespannen aanvoelen. Ook kan er een branderig gevoel in de tepels optreden. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat uw ene borst pijnlijker en meer opgezwollen is dan de andere borst. Dit is een logische reactie van uw lichaam, uw huid en lichaam moeten zich immers aanpassen aan uw nieuwe borsten en niemand geneest symmetrisch.

Ongeveer drie dagen na de ingreep zullen de pijnklachten en zwellingen van de borsten het meest hevig zijn. In de dagen erna zal dit vanzelf weer verdwijnen. Over het algemeen valt de napijn na een borstvergroting mee en kunt u de pijn met een paracetamol prima onderdrukken. Mocht dit niet werken, dan krijgt u andere pijnstillers voorgeschreven.

Mogelijke risico’s en complicaties

De risico’s en complicaties bij een borstvergroting zijn minimaal, maar het is wel belangrijk dat u zich realiseert dat een borstvergroting risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. We geven u tijdens het intakegesprek een goede voorlichting te geven over de borstvergrotende operatie en de voordelen en nadelen van de behandeling. Volg onze adviezen goed op om zelf de kans op bijwerkingen te verminderen. Enkele mogelijke complicaties van een borstvergroting kunnen zijn:

 • Infectie
 • Nabloeding
 • Allergische reactie
 • Gevoelsverandering in de borst of tepel
 • Kapselconcentratie
 • Verdraaiing van de borstprothese
 • Ontevredenheid over het esthetisch resultaat

Littekens

De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om tot een eindstadium te komen. Houd littekens uit de zon en verzorg ze met een littekencrème. Bij ons in de kliniek gebruiken wij Staudt littekencrème.

Roken

Stop minstens zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. De kans op nabloedingen wordt verkleind zodra u stopt met roken.​

De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) heeft een chirurgische bijsluiter ontwikkeld om u bewust te maken van de risico’s en complicaties van een borstvergroting. Hierin staat de belangrijkste informatie, zodat u goed geïnformeerd bent en zeker weet dat u een weloverwogen beslissing neemt. Mocht u vragen hebben over deze bijsluiter, dan kunt u altijd een afspraak maken met een van onze plastisch chirurgen.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een borstvergroting of een andere borstcorrectie? Maak dan een afspraak met één van onze plastisch chirurgen. Neem contact met ons op via 023 54 44 974, door te mailen naar info@bloomingpc.nl of maak direct een afspraak via onderstaand contactformulier.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op .

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over de borstvergroting behandeling

Verdoving

Algehele anesthesie
spuit
Operatieduur
60
clock
Hersteltijd
4 dagen – 14 dagen
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Wouter van der Pot

Dr. Menno Huikeshoven

Drs. Jan van Loon

Drs. Robert de Wijn

Dr. Mick Kreulen

Dr. Klaske Booij

Drs. Toine van Trier

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité