Nazorg borstreconstructie

De nazorg na een borstreconstructie is erg belangrijk voor uw herstel. Een borstreconstructie is namelijk een ingrijpende operatie en uw lichaam heeft voldoende tijd nodig om volledig te herstellen. Na een borstreconstructie moet u dan ook zes weken rustig aan doen. Het genezingsproces wordt versneld wanneer u de juiste voorbereiding treft en uw gezondheid voor de reconstructie optimaal is.

"Deze kliniek zou ik zeker aan iedereen kunnen aanraden. Ze zijn eerlijk over het resultaat. Ze hebben alles goed uitgelegd en tijdens de behandeling ging het ook super goed. Ben blij met het resultaat."

Handige tips na een borstreconstructie

Om het herstel na een borstreconstructie voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij een aantal tips voor tijdens de herstelperiode.

 • Vermijd zwaar tillen en het optillen van kinderen in de eerste zes weken na de ingreep. In de eerste weken is het maximale dat u mag tillen ongeveer een kilo. Na drie weken kunt u dit iets uitbreiden maar til tot zes weken na de operatie niet meer dan vijf kilo.
 • Na ongeveer vier weken kunt u op uw eigen tempo uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Denk hierbij aan lichte huishoudelijke taken waarbij u het geopereerde gebied niet belast. Luister vooral goed naar uw lichaam.
 • Houd er in de eerste zes weken rekening mee dat u uw armen niet boven schouderhoogte heft.
 • Wij raden u af om in de eerste drie weken na de ingreep zelf auto te rijden. In geval van een aanrijding of ongeval kan dit problemen geven met uw verzekering.
 • Ga in de eerste zes weken niet sporten, zwemmen of naar de sauna. Na zes weken kunt u het sporten wel weer rustig opbouwen.

Borstreconstructie: de zorg na de ingreep

Tijdens het eerste consult voorafgaand aan de ingreep bespreekt uw behandelend plastisch chirurg de borstreconstructie met u aan de hand van de voordelen en nadelen, geeft hij antwoord op uw vragen en adviseert hij u over de beste nazorg. De eerste dagen na de borstvergroting zal u pijn aan uw borsten ervaren. Een borstreconstructie is een operatie en daarom heeft uw lichaam tijd nodig om volledig te herstellen. Gun uw lichaam die rust.

Neem voldoende rust

Het is belangrijk dat u voldoende rust neemt na de borstreconstructie. Let op uw voeding: eet gezond en gevarieerd om uw lichaam gezond te houden. Probeer het bewegen per week uit te breiden maar ga niet te fanatiek van start. Luister naar de signalen die uw lichaam geeft. Voelt u de wonden trekken bij het bewegen of ervaart u pijn? Dan is ons advies om rustig aan te doen.

Gebruik pijnstilling

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis krijgt u van ons pijnstillers om de pijnklachten te verminderen. Deze medicatie bestaat bij ons uit paracetamol en eventueel aanvullende pijnstilling. Bij thuiskomst kunt u doorgaan met het gebruik van paracetamol; neem viermaal daags een tablet van 1000mg. Zodra u merkt dat de pijn minder wordt, kunt u dit afbouwen.

Verwijder de hechtpleisters niet

De wonden zullen de eerste tijd na de operatie pijnlijk of trekkend aanvoelen. De kans bestaat dat u een bloeduitstorting krijgt en de littekens rood en gezwollen zijn. Dit zal verminderen zodra de wonden genezen. Wanneer u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, zitten er nog kleine hechtpleisters op de wond. Deze kunt u laten zitten tot de eerstvolgende controle waar ze door de plastisch chirurg verwijderd worden.

Draag een sportbeha

Het is belangrijk dat u de eerste weken na de operatie geen beha’s draagt met beugels, baleinen of kantjes. Kies daarom voor een sportbeha. Deze dient u in de eerste zes weken dag en nacht te dragen. Afhankelijk van de ingreep, kunt u tussen de twee en vier weken na de operatie de beha alleen nog overdag gaan dragen. Uw plastich chirurg geeft hier extra informatie over.

Het verwijderen van de drains

Tijdens de ingreep plaatst de plastisch chirurg een drain in de wond om eventueel wondvocht of bloed af te voeren. De drain zal meestal na drie dagen worden verwijderd en vanaf dat moment kunt u weer douchen. Wij adviseren om kort te douchen zodat de hechtpleisters niet te week worden. Droogt u zich deppend af, zodat u niets beschadigt.

Controles in onze kliniek

Wanneer u een weefselexpander krijgt, zult u een aantal keren terug moeten komen naar de kliniek. Tijdens de operatie wordt de expander voor een deel al gevuld met fysiologisch zout, maar in de periode daarna zal er telkens extra vloeistof worden ingespoten totdat het juiste formaat van de borst is bereikt.

Ervaringen

Mogelijke risico’s en complicaties

De complicaties bij een borstreconstructie zijn minimaal, maar het is van belang dat u zich realiseert dat er altijd risico’s en complicaties verbonden zijn aan een ingreep. Uw behandelend plastisch chirurg geeft u tijdens het intakegesprek gedegen voorlichting over de borstreconstructie en de voordelen en nadelen van de behandeling. Hierdoor willen wij de complicaties terugdringen naar een minimum. De meest voorkomende complicaties zijn:

 • Nabloedingen
 • Zwellingen
 • Afsterving van weefsel
 • Infecties
 • Kapselvorming
 • Allergische reacties
 • Onvrede over het esthetisch resultaat

Om nabloedingen te voorkomen, plaatst de plastisch chirurg tijdens de operatie drains in de wond. Door deze drains wordt wondvocht en eventueel bloed afgevoerd. Hieraan kan de chirurg ook zien of er een nabloeding is opgetreden. Wanneer de doorbloeding bij het verplaatste weefsel onvoldoende is, kan het weefsel afsterven. Het weefsel wordt dan al snel na de operatie donker van kleur of zelfs zwart en er komt een korst op. Wanneer dit voorkomt, moet u nog een keer geopereerd worden om het afgestorven weefsel te kunnen verwijderen.

Bij een klein percentage vrouwen komt een infectie van de wond voor. Een infectie ontstaat sneller wanneer u rookt of overgewicht heeft. Neem voorafgaand aan de ingreep dus voldoende maatregelen om dit zo veel mogelijk tegen te gaan. Een infectie kan behandeld worden met antibiotica. Kapselvorming is een reactie van het lichaam op vreemd materiaal en ontstaat na verloop van tijd rondom de borstprothese. Hierdoor kan de borst van vorm veranderen. De plastisch chirurg kan dit tijdens een vervolgoperatie verwijderen.

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een borstreconstructie? Neem dan contact op met de poli plastische chirurgie van het Spaarne Gasthuis en bel 023 224 01 75 of bel de poli plastische chirurgie van het Rode Kruis Ziekenhuis via het telefoonnummer 0251 265 355.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Borstreconstructie

Verdoving

spuit
Operatieduur
60
clock
Hersteltijd
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Wouter van der Pot

Dr. Menno Huikeshoven

Drs. Jan van Loon

Drs. Robert de Wijn

Dr. Mick Kreulen

Dr. Klaske Booij

Drs. Toine van Trier

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité