Borstreconstructie

Alle borstreconstructies worden uitgevoerd door onze BIG-geregistreerde specialisten die ook werkzaam zijn in het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk en het Spaarne Gasthuis Haarlem.

Een borstreconstructie kan worden uitgevoerd na een borstamputatie. Door een nieuwe borst te creëren met behulp van een borstreconstructie krijgt u in veel gevallen meer zelfvertrouwen, waardoor u zich psychisch en lichamelijk sterker voelt. De borstreconstructies die de plastisch chirurgen van Blooming uitvoeren, gaan in samenwerking met de oncologische afdelingen van het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk en het Spaanse Gasthuis te Haarlem.

  • Onze plastisch chirurgen zijn aangesloten bij de NVPC en NVEPC
  • Uitgebreid consultgesprek met de plastisch chirurg op de poli plastische chirurgie in het Rode Kruis Ziekenhuis of Spaarne Gasthuis
  • Vele jaren ervaring op het gebied van borstreconstructies

For English see Breast Reconstruction

Kosten borstreconstructie

Iedere situatie en borstreconstructie is anders en daarom werken wij niet met vaste prijzen. Vrijwel alle particuliere ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van een borstreconstructie. Daarnaast wordt een borstreconstructie niet gezien als een verfraaiende ingreep, maar als een behandeling om de gevolgen van borstamputatie zo goed mogelijk te herstellen. Vraag bij uw verzekeringsmaatschappij of zij de kosten vergoeden.

Wat is een borstreconstructie?

Bij een borstreconstructie wordt verloren of beschadigd borstweefsel hersteld. In de meeste gevallen wordt de reconstructie uitgevoerd na een borstamputatie als gevolg van bijvoorbeeld borstkanker. Deze borstreconstructie kan na een amputatie in dezelfde operatie worden uitgevoerd. Wanneer u dit niet ziet zitten, kan de borstreconstructie zes tot twaalf maanden na de amputatie alsnog uitgevoerd worden. Het is goed om te weten dat een borstreconstructie bij iedere vrouw uitgevoerd kan worden. Onze plastisch chirurgen werken namelijk met verschillende methoden, waardoor er altijd een geschikte methode voor u bij zit. Onze plastisch chirurgen bespreken met u welke plastische chirurgie behandeling het beste aansluit bij uw situatie, wat de voordelen en nadelen van de reconstructie zijn en beantwoorden uw vragen.

Verwachtingen borstreconstructie

Indien u een borstreconstructie overweegt, is het belangrijk om reële verwachtingen te hebben. Een gereconstrueerde borst zal namelijk altijd verschillen van een natuurlijke borst, onder andere in vorm en grootte. Vrouwen die een borstreconstructie hebben laten uitvoeren, zijn echter zeer tevreden met het resultaat. Zo geven de vrouwen aan dat zij zich zowel lichamelijk als psychisch sterker voelen.

De verschillende behandelingen voor een borstreconstructie

Elke patiënt heeft voorafgaand aan de borstreconstructie een andere operatie gehad en daarom werken wij met verschillende soorten borstreconstructies. Gedurende de consultgesprekken vertelt de plastisch chirurg welke methode het meest geschikt is in uw situatie. Dit gebeurt vaak in overleg met uw vorige arts.

Een borstreconstructie door middel van een prothese

De meest eenvoudige manier voor een borstreconstructie met een prothese is het implanteren van de prothese onder de huid en de grote borstspier. Hiervoor dient er voldoende soepele en gave huid aanwezig te zijn en moet de grote borstspier nog intact zijn. De operatie duurt ongeveer een uur. Na de ingreep verblijft u één tot vijf dagen in het ziekenhuis, zodat het herstel gecontroleerd kan worden.

Het implanteren van een borstprothese voor een weefselexpansie

Als er niet genoeg huid aanwezig is na de amputatie maar de huid is wel van goede kwaliteit, kan een borstprothese worden gebruikt om de huid op te rekken. Dit wordt ook wel weefselexpansie genoemd. Net als bij de eerste methode is het bij deze ingreep belangrijk dat de grote borstspier nog intact is. Bij deze prothese voor weefselexpansie kan de borstprothese het beste vergeleken worden met een lege ballon. De ballon wordt via het litteken van de amputatie onder de grote borstspier ingebracht, wat ongeveer één uur duurt. Twee weken na de operatie wordt er gestart met het geleidelijk vullen van de prothese met de fysiologisch zoutoplossing. U moet ongeveer vier tot acht weken lang wekelijks naar de polikliniek voor opvulling, tot de gewenste cupmaat is bereikt. In het ziekenhuis wordt de prothese gevuld met behulp van een injectienaald waarmee via de huid de vulnippel wordt aangeprikt. Het vullen duurt slechts twee minuten. Dit proces wordt ieder week herhaald, tot de huid ver genoeg is opgerekt voor de gewenste cupmaat. Aanbevolen wordt om de borst te masseren met crème of olie om het oprekken van de huid te vergemakkelijken. Na een rustperiode van drie tot zes maanden kan een operatie volgen waarbij de borstprothese wordt vervangen door een echte prothese. Sommige plastisch chirurgen maken bij de eerste operatie al gebruik van een prothese die kan blijven zitten. Dan is een tweede operatie niet nodig. Hierover kunt u informeren bij uw behandelend chirurg.

Gebruik van een rugspier en huid van de rug

Wanneer ook de grote borstspier tijdens de borstamputatie is weggehaald of als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven, kan de huid van de rug met de eronder gelegen spier gebruikt worden voor het maken van een nieuwe borst. Hierbij wordt in vrijwel alle gevallen ook een prothese ingebracht. Door het verwijderen van de rughuid met de daaronder gelegen spier ontstaat een litteken. Dit valt meestal onder het beha-bandje, maar soms is een schuin litteken onvermijdelijk. Bekijk meer over een borstreconstructie met gebruik van rugspier en -huid.

Het gebruik van vet en huid van de buik

Als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven, kan eveneens een nieuwe borst gemaakt worden van huid en vetweefsel van de onderbuik. Dit kan alleen als er op die plek een huid- en vetoverschot bestaat. De plastisch chirurg kan op deze manier een borst construeren zonder dat er een prothese nodig is. Een nadeel is dat de buikwand als gevolg van de ingreep minder stevig kan worden en dat er een groot litteken op de buik komt. Daarnaast kan de buik ook een lange tijd pijnlijk zijn. Voor deze operatie moet u ongeveer zeven tot vijftien dagen in het ziekenhuis liggen. De ingreep zelf duurt ongeveer vier tot tien uur, afhankelijk van een éénzijdige of dubbelzijdige ingreep en of er gebruik gemaakt wordt van microchirurgische technieken. Vaak vinden er op de eerste operatie nog een aantal vervolgoperaties plaats voor een optimaal resultaat.

Tepelreconstructies

Naast een borstreconstructie is ook reconstructie van de tepel mogelijk. Meestal gebeurt dit zes tot twaalf maanden na de borstreconstructie. Om een nieuwe tepel te reconstrueren wordt er huid van de lies, de binnenzijde van het bovenbeen of de achterzijde van het oor gebruikt. De tepel zelf wordt gemaakt van een deel van de tepel van de andere borst of van plaatselijk aanwezige huid. Indien de gezonde borst aangepast moet worden aan de nieuwe borst, wordt de tepelreconstructie meestal met deze operatie gecombineerd. Voor deze ingreep wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis. Een andere mogelijkheid voor het reconstrueren van het tepelhof is een tatoeage. Deze reconstructie vindt poliklinisch plaats.

De soorten borstprothesen

Een veel gebruikte methode voor borstreconstructies is de borstprothese. Bij Blooming maken wij gebruik van drie verschillende soorten prothesen:

  • Een soepel siliconen omhulsel dat van tevoren is gevuld met een speciale siliconengel
  • Een lege prothese die tijdens of na de operatie wordt gevuld met fysiologische zoutoplossing
  • Een dubbelwandige prothese waarbij het binnenste gedeelte siliconengel bevat en het buitenste gedeelte fysiologische zoutoplossing

Nazorg borstreconstructie

Enkele dagen na een borstreconstructie worden de drains (de dunne slangetjes in het wondgebied om het wondvocht af te voeren) weggehaald. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u via het afsprakenbureau te horen wanneer u voor controle terug moet komen bij de plastisch chirurg. Eventuele hechtingen worden tijdens het spreekuur verwijderd. Het is belangrijk om het de eerste zes weken na de operatie rustig aan te doen, omdat de wond anders niet goed geneest. De plastisch chirurg kan u precies vertellen wat u wel en wat u niet mag doen na de borstreconstructie. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om voor de eerste periode die u thuis bent, hulp te regelen. Voordat er wordt gestart met een eventuele tweede operatie, wachten we altijd tot u weer voldoende bent aangesterkt. Bekijk meer tips over de nazorg na een borstreconstructie.

De resultaten van een borstreconstructie

Tijdens het consult bespreekt uw behandelend chirurg de verwachte resultaten van de borstreconstructie. Ook worden de voor- en nadelen van een borstreconstructie en de nazorg doorgenomen om het herstelproces te versnellen.

Ervaringen

Littekens

De eerste tijd zijn de littekens rood en gezwollen, maar dit wordt meestal na zes weken al minder. Houd er wel rekening mee dat een litteken ongeveer een jaar tot anderhalf jaar de tijd nodig heeft om tot een eindstadium te komen. Houd littekens uit de zon en verzorg ze met een littekencrème. Bij ons in de kliniek gebruiken wij Staudt littekencrème.

Roken

Stop minstens zes weken voor tot zes weken na de behandeling met roken. Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor er problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. De kans op nabloedingen wordt verkleind zodra u stopt met roken.​

Veelgestelde vragen over een borstreconstructie

Wij hebben de meest gestelde vragen over een borstreconstructie voor u verzameld beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen, bekijk dan de pagina met veelgestelde vragen over de borstreconstructie.

Doet een borstreconstructie pijn?

Wij voeren een borstreconstructie uit onder algehele narcose en daarom merkt u niets van de ingreep zelf. Zodra de verdoving is uitgewerkt, kunt u de pijnklachten merken. De meest voorkomende pijnklacht is een drukkend en strak gevoel om de borst. Dit is vaak voor uw gevoel, maar heeft niets te maken met een verstrakte huid bijvoorbeeld. Door de juiste nazorg bent u snel weer hersteld na de ingreep.

Moet ik de borstprothese laten vervangen na een aantal jaar?

Nee dit is tegenwoordig niet meer nodig. Zolang u geen klacht heeft, hoeft u de prothese niet meer te laten verwijderen. Krijgt u klachten, dan raden wij u aan om de prothese wel te laten vervangen. Een veelvoorkomende klacht is kapselvorming, maar dit is een logische reactie op een lichaamsvreemd voorwerp. Geef uw lichaam daarom voldoende rust na de ingreep.

Is een borstreconstructie met eigen weefsel mogelijk?

Wij voeren regelmatig borstreconstructies uit met lichaamseigen materiaal. Bij dit soort borstreconstructie wordt het weefsel uit de buik of bil gebruikt. Het grote voordeel van deze borstreconstructie is, dat de kans op complicaties kleiner is omdat het materiaal uit uw eigen lichaam afkomstig is.  

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een borstreconstructie? Neem dan contact op met de poli plastische chirurgie van het Spaarne Gasthuis en bel 023 224 01 75 of bel de poli plastische chirurgie van het Rode Kruis Ziekenhuis via het telefoonnummer 0251 265 355.

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, vragen wij u om uw contactgegevens achter te laten.

Openingstijden

Tijdens onze openingstijden kunt u ons telefonisch bereiken op 023 544 4974.

Maandag 09:00 – 17:00
Dinsdag 09:00 – 17:00
Woensdag 09:00 – 17:00
Donderdag 09:00 – 17:00
Vrijdag 09:00 – 17:00

Adres

Blooming Plastische Chirurgie Spaarne Gasthuis –Noord, 3e verdieping Vondelweg 999 2026 BW Haarlem
 

Feiten over de borstreconstructie behandelingen

Verdoving

Algehele narcose
spuit
Operatieduur
Verschilt tussen 90 en 600
clock
Hersteltijd
2 – 4 weken
pleister

Onze plastische chirurgen

Drs. Joost Staudt

Drs. Wouter van der Pot

Drs. Kalam Ahmed

Drs. Jan van Loon

Dr. Mick Kreulen

Dr. Menno Huikeshoven

Dr. Klaske Booij

Drs. Robert de Wijn

Prof. Dr. Paul van Zuijlen

Drs. Gilean Nolst Trenité

Drs. Toine van Trier